Hoppa till innehåll

Glöm utseende och vikt

Glöm utseende och vikt

Glöm utseende och vikt är min naiva önskan. Jag är så otroligt trött på alla kommentarer på mitt och andras utseende. Kommentarer som oftast är till för att trycka ner istället för att lyfta upp.

Varför måste vi först när vi möter en människa tittat uppifrån och ner och sedan säga något om ålder, vikt, hår, kläder osv.?

Vi är den ålder vi är

När jag möter en bekant som jag inte sätt på länge får jag ofta höra att ”du ser ut som du inte är en dag över 50”. Till saken hör är att jag är född 1957. Jag hör i kommentaren att jag bör bli smickrad vilket jag inte blir. Oftast känner jag mig besvärad och mumlar ett ”tack”. Själv ser jag inte om en människa ser äldre eller yngre än hen är. Det intresserar mig inte.

Ätstörda triggas

Anoretiker ser sig i spegeln

Inte heller är jag intresserad av att få höra ”du har gått ner i vikt” eller ”du har lagt på dig några kilon” . Då blir jag ställd för det skulle aldrig falla mig in att säga så till någon. Visst kan jag notera om någon gått ner eller upp mycket i vikt och bli orolig för personerna hälsa. Men jag vet att människor med ätstörningar kan triggas av sådant. Det borde fler tänka på.

Mitt intresse för mitt eget och andras utseende är väldigt litet. Mer bryr jag mig om hur jag och andra mår psykiskt och fysiskt. Så om jag frågar ”hur har du det?” eller ”hur är det?” är det ingen artighetsfras utan jag vill verkligen veta. 

Trycker ner

Påse över huvudet

Allt för ofta vi slänger ur oss kommentarer som är allt annat än snälla. Att vi gärna trycker till och ner andra. Varför? För att hävda oss själva på andras bekostnad? På vilket sätt får det mig att må bättre? Inget! Nej, är jag vänlig och omtänksam mot mina medmänniskor mår jag själv bättre.

Ta ett steg bort från utseendefixeringen och glöm utseende och vikt

Kan vi inte vara överens om att vi slutat bry oss om andras utseende och istället måna om hur livet lever med oss? Är jag naiv nu? Självklart. Vårt utseendefixerade samhälle är illa ute pga. bland annat de sociala medierna. Men det är aldrig försent att ta ett första steg åt andra hållet.

Läs också

Läsa

Dikter Ålder, Åldras, Plåtfågel, Startar om, Spegelbilden, Webbansvarig och gör övningen Svårt att dikta om lycka och glädje.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×