År läggs till år som bli till erfarenheter ingen använder ungdom och skönhet får respekten åren bör ha
© Iréne Svensson Räisänen (2021-05-22)
Om dikten
Jag skrev dikten i frustration över hur diskriminering av äldre spritt sig i vårt land.
AI om åldersdiskriminering
Ådersism är fördomar eller diskriminering mot personer på grund av deras ålder. Det är en form av social diskriminering som kan påverka individer eller grupper och kan inkludera stereotyper, förutfattade meningar och behandling baserad på fördomar relaterade till hur länge en person levt
Diskrimineringen kan vara riktad mot unga, men det är vanligare att den påverkar äldre personer, vilket kan leda till minskade arbetsmöjligheter, sämre service och negativa attityder i samhället.
Den kan manifestera sig inom olika områden inklusive arbetslivet, vid anställning och befordran, inom hälso- och sjukvården, i medier och reklam, samt i sociala sammanhang. I många länder är den här typen av diskriminering olaglig.
Att bekämpa den innebär att öka medvetenheten om dess negativa konsekvenser, att främja åldersmångfald, och att stärka lagstiftning och policyer som förhindrar åldersbaserad diskriminering.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Dikterna Pensionär, Åldrandet, Festen, Respekt, Spegelbilden och blogginlägget Glöm utseende och vik .
Fler av mina dikter
Mina böcker