Hoppa till innehåll
Åldrandet
Ålderdomen ett förfall
när språket som blommat 
            vissnar
Från gåstol 
     via tjejmilen 
         till rullator
Blöja 
  till 
    blöja

© Iréne Svensson Räisänen (2024-02-26

Om dikten

Åldras

En obunden dikt som består av tankar som kom när jag filosoferade över att bli gammal och vad det för med sig.

AI om att åldrandet

AI-robot

Åldrandet process som är lika naturlig som den är ofrånkomlig. Med varje sekund som passerar, följer varje levande organism en grundläggande livscykel där barndomen blommar likt våren. Mognaden strålar som sommaren, och därefter kommer hösten och vintern. I denna metaforiska ålderstid sker en gradvis förändring i både kropp och sinne.

Med åren uppstår ofta en ökad visdom och livserfarenhet. Många känner en större frihet i att uttrycka sig själva, att prioritera det de värdesätter högst och att omsluta sig med nära och kära. Samtidigt kan det medföra fysiska och ibland mentala förändringar.

Ont i ryggen

Hälsan och vitaliteten kan minska, och sådant som tidigare var enkelt att åstadkomma kan kräva mer ansträngning eller bli omöjligt.

Att tänka på åldrande i termer av förfall är ett perspektiv, och ser man det så, är det viktigt att även uppmärksamma de skatter som samlas genom åren – visdom, relationer, minnen. Sorgen i att förlora ungdomens vitalitet kan också ge plats åt tacksamhet över livets fulla utsträckning och de många erfarenheter som formar den mänskliga resan.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Livet, Spegelbilden, Pensionär och Ålder.

Fler av mina dikter
Mina böcker

Åldrandet är en obunden dikt.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×