Hoppa till innehåll

Svider

Svider
Droppar från pannan
faller rakt i ögonen
sommaren svider
värmerekorden vinner
medan skogarna brinner

© Iréne Svensson Räisänen (2023-06-17)

Om dikten Svider:

Sol och en termometer

I den här tankadikt skriver jag om den hetta vi drabbats av tidigt i juni 2023 och som gör att skogarna brinner. Klimatförändringarna skrämmer mig och många andra. Men politikerna i Sverige och runt om i världen tar fortfarande inte klimatkrisen på allvar.

AI om värmerekord pga. klimatförändringarna

AI-robot

Klimatförändringarna har en påtaglig effekt på vårt väder, vilket har lett till att värmerekord slås allt oftare runt om i världen. Den globala uppvärmningen, orsakad av ökningen av växthusgaser som koldioxid i atmosfären, bidrar till att jordens medeltemperatur stiger.

Effekter

 1. Fler och Intensivare Värmeböljor:

  Värmeböljor blir både vanligare och mer intensiva. Det varmare klimatet gör det mer sannolikt att extremt höga temperaturer inträffar oftare.
 2. Smältande Glaciärer och Isar:

  Uppvärmningen leder till att glaciärer och isar smälter i snabb takt, vilket i sin tur bidrar till att havsnivåerna stiger.
 3. Ökade Skogsbränder:

  Högre temperaturer och längre torrperioder skapar förutsättningar som främjar skogsbränder. Torrt väder, kombinerat med värme, gör det lättare för bränder att sprida sig.
 4. Förändringar i Ekosystem:

  Många arters livsmiljöer påverkas negativt, vilket leder till att vissa djur och växter riskerar att försvinna eller tvingas anpassa sig till nya förhållanden.
 5. Påverkan på Hälsan:

  Högre temperaturer kan orsaka hälsoproblem hos människor, inklusive värmeslag, uttorkning och exacerbationer av hjärt- och lungsjukdomar.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Dikterna Överhettad, Hetta, Torka, Tid Sista juni, Värmeslag, aforismen Inte alla och gör övningen Skriv en vårtanka.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Svider är skriven på versmåttet tanka.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till “Svider”

Iréne Svensson Räisänen
×