Hoppa till innehåll

Tidens eko

Tidens eko
Trampet av stövlar
överröstar dödens skrik
eko från tiden

Nej, här är nu inte då
repriser inget måste

© Iréne Svensson Räisänen (2022-10-06)

Om Tidens eko:

Jordglod på böcker

En protestdikt mot att fascister som stövlar omkring på gatorna i Sverige och runt om i världen. Historien måste inte gå igen, men tyvärr har vi svårt att lära av historien.

AI om fascismen

AI-robot

Fascismen är en politisk ideologi och rörelse som uppstod i början av 1900-talet, främst associerad med Benito Mussolinis styre i Italien och senare Adolf Hitlers Nazityskland. Denna ideologi kännetecknas av auktoritärt ledarskap. Dessutom stark nationalism, en enhetlig kollektiv identitet (ofta med etnisk eller kulturell exklusivitet), förakt för demokratiska principer.

Sådana regimer har ofta fokuserat på totalitarism där staten söker ha fullständig kontroll över alla aspekter av livet, från ekonomi till privatliv, och där individens rättigheter och friheter är starkt begränsade. Militarism, glorifieringen av våld och ”direkt handling” för att uppnå politiska mål är även framträdande drag. Den står ofta i opposition till både klassisk liberalism, marxism och demokrati och förespråkar en stat som står över individerna.

Det är viktigt att notera att termen ”fascism” också har använts i bredare och mindre specifika sammanhang för att beskriva olika auktoritära eller totalitära tendenser. Även i modern tid används termen ibland i politiska diskurser, vilket kan leda till debatt och meningsskiljaktigheter om dess exakta betydelse och tillämplighet i olika situationer.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Tidens eko, Eko och dikten Demokrati.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Tidens eko är skrivet på versmåttet tanka.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen