Regnbågspersoner
mer olika än lika
individen styr
© Iréne Svensson Räisänen (2024-07-29)
Innehåll
Om dikten Under regnbågen:
Dikten är en protest mot av vi hbtqi-personer ofta klumpas ihop. Vi är alla individer och unika. Stockholm Pride behövs och det ska firas, eller hur?
Om regnbågspersoner
Termen ”regnbågspersoner” används ofta för att beskriva människor som identifierar sig som en del av HBTQ+ (Homo-, Bi-, Trans- och Queer/Questioning) gemenskapen. Det är en symbolisk benämning som refererar till regnbågsflaggan, vilken är en välkänd symbol för mångfald och inkludering inom denna gemenskap.
Vad betyder regnbågspersoner?
Regnbågspersoner kan inkludera, men är inte begränsat till:
- Homosexuella (Gay/Lesbiska): Människor som attraheras av personer av samma kön.
- Bisexuella: Människor som attraheras av både män och kvinnor.
- Transpersoner: Människor vars könsidentitet skiljer sig från det kön de tilldelades vid födseln.
- Queer: Ett paraplybegrepp som används av vissa för att beskriva alla som inte identifierar sig som heterosexuella eller cispersoner (en person vars könsidentitet stämmer överens med det kön de tilldelades vid födseln).
- Intersexpersoner: Människor som föds med könsegenskaper (könsorgan, kromosomer, könskörtlar etc.) som inte entydigt passar in i de typiska definitionerna av manliga eller kvinnliga kroppar.
- Asexuella: Människor som inte upplever sexuell attraktion.
Regnbågsflaggan
Flaggan, skapad av Gilbert Baker 1978, består traditionellt av sex färger:
- Röd: Liv
- Orange: Helande
- Gul: Sol
- Grön: Natur
- Blå: Harmoni
- Lila: Ande
Det finns också andra varianter av flaggan som inkluderar fler färger och symboler för att representera ytterligare identiteter och erfarenheter inom HBTQ+-gemenskapen.
Betydelse och inkludering
Användningen av termen ”regnbågspersoner” och symbolen regnbågsflaggan är viktiga för att betona mångfalden och inkluderandet av alla som är en del av HBTQ+-gemenskapen, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Det är en symbol för stolthet, gemenskap, och kamp för lika rättigheter och erkännande.
Det är viktigt att notera att språket och definitionerna ständigt utvecklas, och det som en person känner sig bekväm med kan variera. Mångfald och respekt är centrala värderingar i denna kontext.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina dikter Regnbågens kamp, Starka tillsammans, HBTQI, Traditionellt och blogginlägget Att som ung lesbisk veta vem du är.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar