Hoppa till innehåll
Våren

Våren

Våren tvekar nu
ge sig hän eller avstå 
det är livet

© Iréne Svensson Räisänen (2022-04-19)

Om dikten

Snödroppar står i snö

Jag skrev dikten efter ett bakslag i april när vädret och naturen inte kunde bestämma sig för att vilken årstid det var.

AI om årstiden våren

AI-robot

En årstid som är känd för att vara en tid av förnyelse och tillväxt. Efter vinterns kyla och ofta gråa dagar, är våren den ljusa årstiden då naturen åter börjar grönska och dagarna blir betydligt längre och ljusare. I många delar av världen smälter snön bort och ger plats för de första blomlökarna att bryta igenom jorden.

Denna period kännetecknas av värmande temperaturer och det är inte ovanligt att vädermässiga bakslag inträffar; perioder med kyla och till och med snöfall kan förekomma tidigt på säsongen. Trots detta vaknar träd och växter gradvis till liv. Vi ser tecken på återfödelse i trädens knoppar, i blommande växter som snödroppar och krokusar, samt i biologisk mångfald som blir mer och mer synlig.

Våren

Fåglarna återvänder också från sina vintervisten, och deras sång bidrar till att markera säsongens ankomst. För många människor symboliserar årstiden en nystart, där de känner sig inspirerade att städa bort det gamla och välkomna det nya. Det är en tid för plantering, både bokstavligen i trädgården och i bildlig bemärkelse – nya projekt och ambitioner tar form.

På grund av dess förknippning med liv och nybörjan, har den ofta utforskats i konsten, från målningar till musik och inte minst poesi. Dikter om våren kan skildra allt ifrån den enkla glädjen av en nyblommad blomma till djupare metaforer för personlig tillväxt och förändring.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Läs Våren är här, Vårskriket, Försenad vår, Återkomst, April, Pardans, Vårens övertag, Måla, Snö i maj, Förtrollande maj min samling med vårdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen