Hoppa till innehåll

Pardans

Pardans
Tranan har landat
ingen partner i sikte
poeten dansar

© Iréne Svensson Räisänen (2024-04-06)

Om dikten Pardans:

Trana

Jag skrev dikter efter att jag läst, sett och inte minst hört tranorna landa. Själv minns jag när jag som tioåring såg en ensam trana landa på vår åker.

AI om trandans

AI-robot

Tranornas dans är ett spektakulärt skådespel, en uråldrig rit som varje vår inträffar på våra svenska ängarna och våtmarkerna. Dansen är inte bara en förförisk ritual för att attrahera en partner utan även ett sätt för tranorna att visa vitalitet och styrka.

Dansens form kan variera stort. Tranorna hoppar högt, bugnar sig, kastar med huvudet och viftar med vingarna. Ljudligt ackompanjeras rörelserna av djupa, trumpetande läten som bär långt över fälten. Denna dans kan pågå i flera minuter och är ett tecken på att fåglarna är redo för parning och att våren är här på allvar.

Trandans

Så långt tillbaka vi kan minnas har detta skådespel fascinerat oss människor. Kanske beror det på tranornas graciösa rörelser eller kanske det är deras urgamla ritual som påminner oss om naturens rytm och dess odödliga cykler.

Genom haikudikter och andra poetiska former har betraktare sedan länge försökt destillera essensen av tranornas dans och vårens ankomst.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter April, April månad, Våren, Vårtecken, Vårskriket och min samling vårdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Pardans på versmåttet haiku.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen