Hoppa till innehåll

Grannens golv

Grannens golv
Fötterna i taket
grannen dansar finsk tango 
Kotkas ros gråter

© Iréne Svensson Räisänen (2023-04-13)

Om dikten:

Röd ros

En senryu jag skrev efter att ha legat vaken och hört grannen röra sig över golvet som är mitt tak.

AI om Kotkas ros

AI-robot

Kotkas ros är en symbolisk term som används i finska sånger och dikter. Det refererar vanligtvis till en sorglig eller melankolisk stämning.

Det är en litterär term för en historisk händelse som ägde rum i den finska staden Kotka under 1700-talet, då staden var under svensk styre. Termen syftar specifikt på de skott som avfyrades från fästningen i Kotka mot den ryska flottan under det rysk-svenska kriget 1788-1790, även kallat Gustav III:s ryska krig.

Eftersom termen inte refererar till något välkänt litterärt verk eller historiskt dokumenterad incident, är det möjligt att begreppet kan ha olika betydelser i olika sammanhang eller lokala traditioner. Det kan också vara ett begrepp som kommer från lokal folklore eller en specifik källa som inte är allmänt erkänd eller lättillgänglig.

I nutida sammanhang eller kulturella verk kan det vara en metafor eller symbol för motstånd, strid, skönhet, förgänglighet eller någon annan poetisk tolkning som anknyter till staden Kotka och dess historia.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Grannens golv är skriven på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

4 kommentarer till “Grannens golv”

 1. Jag räknade orden i tron att du skrivit en Elving, d v s en diktform på elva ord inklusive ev skiljetecken. Nu har du lärt mig att det även finns en diktform på tio ord. Kul!
  Exempel på en Elving
  Oskar i buren
  Kvittrar till kaffet
  Varje morgon
  Gör mig glad
  Vänligen,
  Margareta Seely

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen