Hoppa till innehåll
Vatten
Daggkåpans vatten
dryck, dusch och swimmingpool
liv startar där

© Iréne Svensson Räisänen (2021-07-01)

Om dikten

Vattendroppar

Jag gick en tidigt julimorgon över gräsmattan, det hade regnat på natten och en fluga badade i en daggkåpa. I en annan drack en humla sig otörstig. Något inte alla människor kan göra. Det fick mig att skriva denna dikt

AI om vatten

AI-robot

Der är avgörande för människans överlevnad och hälsa av flera anledningar:

  1. Kroppens beståndsdel: Människokroppen består till cirka 60% av vatten. Det finns i alla kroppens celler och vävnader, och är nödvändigt för att upprätthålla kroppens struktur och funktion.
  2. Reglering av kroppstemperaturen: Det hjälper till att reglera kroppstemperaturen genom svettning och andning. När vi svettas avdunstar vatten från huden, vilket hjälper till att kyla ner kroppen.
  3. Transport av näringsämnen och syre: Vatten är en viktig komponent i blodet, som transporterar syre och näringsämnen till cellerna och avlägsnar avfallsprodukter.
  4. Förbättring av matsmältningen: Det är nödvändigt för matsmältningen eftersom det hjälper till att bryta ner maten och absorberar näringsämnen.
  5. Utsöndring av avfallsprodukter: Det hjälper njurarna att avlägsna avfallsprodukter från blodet genom urinen.
  6. Smörjning av leder: Vatten fungerar som en smörjvätska i lederna och hjälper till att minska friktionen och förhindra skador.
  7. Hudens hälsa: Det bidrar till att hålla huden fuktig och elastisk, vilket är viktigt för att förebygga torrhet och hudproblem.
  8. Undvikande av dehydrering: Brist på tillräckligt med vatten kan leda till dehydrering, vilket kan orsaka symptom som huvudvärk, yrsel, trötthet och allvarliga hälsoproblem som njurskador och värmeslag.
Vattenglas

Dagligt intag är därför avgörande för att upprätthålla dessa viktiga kroppsfunktioner och övergripande hälsa. Generellt rekommenderas det att en vuxen person dricker ungefär 2-3 liter per dag, men detta kan variera beroende på individuella behov, klimat, fysisk aktivitet och andra faktorer.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Min aforismen Livet, dikterna Tar och ger, Fågelbad och titta på diktvideo Val är det som kallas livet.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×