Pride 2007
Tuulikki(frugan) och jag

Frugan och jag har stått med husbilen vid Tantolunden från det Pridepark öppnade i onsdags och stängde igår. Som vanligt har det känts som vi firat både jul, midsommar och nyår samtidigt. En mäktigt känsla som förundrar mig varje år.

Marathonlöperskan Tuulikki Räisänen
Svenska mästarinnan i marathon 1983 Tuulikki Räisänen intervjuas av finska radion Sisu

Invigningsdagen kom vi i god tid för Sisu, Sveriges Radios finska program, skulle intervjua frugan eftersom hon är en av Sveriges mest framgångsrika öppet lesbiska idrottare. Det gick oväntat snabbt att hämta ut veckobandet, Dog Tagsen. Vilket antagligen tyder på att organisationen blir bättre och bättre för var år. Pride började ju redan på måndagen så många hade säkert redan ”skrivit in sig”.

Glenn Hysen
Glenn Hysen, invigningstalare på Pride 2007

Vi träffade gamla bekanta, drack en öl och lyssnade på invigningstalarna. Glenn Hysens tal satte stopp för alla spekulationer om att han skulle ha knackat en bög och vara homofob. Vem skulle inte slå till om någon okänd plötsligt tog en på snoppen eller snippan? Jag hoppas i varje fall att jag skulle reagera och markera min integritet. Hysens tal visade än en gång att massmedia förvanskat och förstorat upp.

Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth

Kultur- och idrottsministern Lena Adolsohn Liljeroth visste jag redan var hon stod och hennes tal gjorde mig varken besviken eller särskilt upphetsad.

Marit Bergman
Marit Bergman

Glad och lycklig blev jag av att få höra Marit Bergman och hennes gästartist Titio.

Marit Bergman och Titio
Marit Bergman och Titio

Schlagerkvällen bjöd som vanligt på några bortglömda artister som deltagit i melodifestivalen, några gamla godingar, ett par utländska och några rejäla dragplåster. Mark Levengood höll som vanligt i det hela med en humoristisk hand. Och trots att jag mer är en rock- och jazzälskare så hade jag trevligt.

Pridehouse 2007
Årets Pridehouse var på anrika Södra teatern

Fredagen tog jag och frugan det lugnt och laddade inför lördagens parad. Fast vi hann med ett besök på Pridehouse på Södra teatern. Något seminarium blev det inte där för vår del men vi deltog i ett på Pridepark om Hatbrott, ett annat där vi fick lära oss att det vi kvinnor har mellan benen inte är en icke-snopp utan en snippa och ett om Könsneutralt äktenskap. Som avslutning på kvällen dansade vi en timme till Barbados.

På lördagen tog vi tunnelbanan ifrån Zinkensdam till Östermalmstorg och Humlegården. Pridetåget skulle avgå kl. 14 och vi kom dit ca. en kvart innan. Vilket visade sig vara väl sent då kön till toaletten var ungefär 100 meter och jag bara måste gå då jag som vanligt lyckats förlägga min mens till Prideveckan. Vi skulle också hinna leta upp RFSL Södertälje som vi skulle gå tillsammans med. Nöden har som sagt ingen lag utan ett par buskar fick duga. Jag har aldrig tidigare bytt tampong i sällskap med tre andra kvinnor. Men det gick det med.

Turen stod mig bi och jag hittade en lapp på ett träd där det stod att RFSL gick längst fram i tåget. Sagt och gjort, vi banade oss fram genom trängseln med 50 000 andra deltagare och såg snart Södertäljesektionens fana. En trumorkester från Södertälje deltog och förhöjde verkligen stämningen. Jag och frugan dansade samba dom knappa tre timmar det tog för paraden att gå till Tantolunden. En av dom absolut roligaste paraderna jag gått i genom åren! När kvällen kom var jag nöjd med att bara sitta och lyssna på paradgalan med bla Bananarama och Peter Jöback. Och vifta med boan som en dopad duracellkanin.

Söndagen var det meningen att vi skulle gå till Pridepark och lyssna på Åsa Jinder och avsluta Pride med Kärleksgudstjänsten i Storkyrkan. Tyvärr hade samban tagit så mycket på krafterna att vi fick ge upp dom planerna, skriva ut oss och åka hem på eftermiddagen.

Sammanfattningsvis så var Pride bättre arrangerad än någonsin, precis allt flöt på och standarden var högsta klass från alla volontärer till dom som planerat det hela. Ett stort tack till er alla för ett väl genomfört genrep inför nästa års EuroPride som då firas i Sverige och Stockholm!

I år har jag inte tagit särskilt många bilder på Pride men filmat desto mer.Jag håller som bäst på att redigera filmen och hoppas den är färdig senast på onsdag.

[tags]Pride, hbt, pridefestivalen, stockholm pride, prideparade, homofobi, homosexualitet, politik, homo, gay, homosexuell, flator, bisexuella, transexuella, glenn hysen, foto, bilder[/tags] och på Intressant.