Dementa kommunicerar via dans

Sång och musik har en stark effekt på dom flesta av oss människor. Så stark att även om en människa blir dement och rullstolsbunden minns kroppen rytmen. När orden tagit slut kan dansen, genom beröring och rörelse bli ett sätt att kommunicera.

När jag arbetade med dementa inom hemtjänsten använde jag ofta musik för att stimulera, lugna eller försöka väcka en slumrande hjärna. Minns speciellt en äldre dam som gärna dansade när hon hörde tango. Hon hade inga problem att minnas texterna till sin ungdomsmusik och sjöng gärna för mig.

Hörde igår på radion om en kvinna som arbetar med demanta och som berättade om en kvinna i USA (tror jag). När hon fick höra dikter upplästa på svenska började hon, som nästan helt tappat sina ord, prata och berätta minnen på felfri norska. Ingen på hemmet där hon bodde visste att hon kom därifrån.

Kultur är hälsofrämjande, även när man blir gammal och dement.

2 tankar på “Dementa kommunicerar via dans”

  1. Musiken har ett eget centra i hjärnan som inte har med minnet att göra och kan därför fortsätta fungera.
    Min moster var pianist och musiker i allmänhet och även ”helt borta” i Alzheimers sjöng hon altstämman om jag spelade och sjöng något hon kände igen, långt efter att hennes fingrar glömt allt om tangenter.
    Visst är det fantastiskt. Musikterapi borde det finnas mer av på alla ålderdomshem.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest