Boxarn

Boxarn

Uppdaterad 8 september 2023

Den alltjämt värmande solen håller kvar illusionen av sommar, fast det är i slutet av september och nätterna är kyliga. Över villaområdet på andra sidan Kämpevägen i Ronna ligger en doft av äpplen och förruttnelse. Det dröjer ännu ett tag innan lukten av fukt får ge vika. Här i höghusen tävlar stanken av sopor med den frätande odören av urin. De flesta främmande för varandra, oavsett ursprung.

Petra stiger av bussen vid Ronna centrum, drar den nya svarta dunjackan hårt omkring. Jackan är en present som hon fått igår på sin trettioårsdag av föräldrarna. Huvudet känns trött efter festen, men annars mår hon ovanligt bra. Med tanke på att hon skulle arbeta nästa morgonen hade hon bara druckit ett glas rödvin till den vegetariska lasangen.

Livrädda vårdbiträden

Vårdbiträde

I dag ska Petra för första gången gå ensam till en av sina nya hjälptagare – den beryktade Boxarn. Han, som alla de andra vårdbiträdena är livrädda för och inte vill ha, står först på tur.

Johannes Karlsson, snart sextionio år, Långbro–veteran och gammal boxare, väntar otåligt på att klockan ska bli åtta och nya vårdbiträdet komma. Han hade vaknat redan vid femtiden och känt sig orolig. I ett att försöka jaga myrorna ur kroppen begav han sig ut på en promenad. Iklädd mörkblå träningsoverall av sextiotals snitt och utslitna tennisskor, halvsprang han tre varv runt centrum.

Köp boken och läs hela novellen

Novellen ingår i min diktsamling ”Trollen spricker inte i ljuset” .

eller

Om novellen

Mannen i novellen fanns i verklighet men är sedan länge död. När jag jobbade inom hemtjänsten var jag den enda som vågade gå hem till honom. Hos honom lärde jag mig vikten av att kunna mötas på halva vägen för att få till en fungerande relation och att slå en knockout. När jag slutade efter ett par år, lagom till jul, fick jag en julängel, tomte och hyacint i plats av honom som tack. De står på mitt julbord varje år.

© Iréne Svensson Räisänen
Fick 5:e pris i LT novelltävling 2005.

Renlighetsfobi eller bacillskräck= Mysofobi.

Läs också

Läsa

Novellerna I ensamhetens tjänst och Uppvaknandet.

Fler noveller

Boxarn är en novell.

Författare

  • Iréne Svensson Räisänen

    Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden. Dessutom gör jag hemsidor och bloggar till författare/poeter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen
Rulla till toppen