Hoppa till innehåll

MITT NAMN ÄR dikter av EliSophie Andrée

MITT NAMN ÄR

MITT NAMN ÄR, diktsamling av EliSophie Andrée utgiven av Smockadoll förlag, är en knytnäve rakt i ansiktet. Det är poesi av en poet som är förbannad på vårt ojämställda samhälle. På hur skillnaderna mellan kvinnor och män gör heterosexuella relationer svåra att få att hålla. Hur rädslan för att utsättas för sexuella övergrepp och våld kolliderar med jagets längtar efter kärlek.

Jag skriver så för jag vet att poeten bakom jaget är en glödande feminist. Det gör att jag misstänker att det är EliSophie Andrées egna tankar som flödar över de 40 sidorna. Om jag har fel ber jag givetvis om ursäkt.

Orättvisor

En som inte ber om ursäkt för sig är jaget i MITT NAMN ÄR. Hon visar på orättvisorna unga kvinnor, kvinnor i alla tider, stött och stöter på.

JAG ÄR FANTASTISKT BRA
PÅ ATT TA KOMPLIMANGER
MEN INTE NÄR DE KOMMER
SKRIKANDES
FLYGANDES
FRÅN BILAR
MED NERVEVADE RUTOR
KLOCKAN 01.44 LÖRDAG KVÄLL
OCH JAG BARA VILL HEM FRÅN DEN HÄR BAREN
UTAN ATT VARA RÄDD FÖR ATT BLI VÅLDTAGEN

Ur titeldikten MITT NAMN ÄR

Versaler är svårt för en dyslektiker

Versal

Säg den kvinna som inte känner igen sig i det. Citatet här ovan är korrekt skrivet. Poeten använder versaler dvs. stor bokstav rakt igenom. På nätet betyder det att du skriker. Jag förstår greppet även om det för en dyslektiker som mig gör det nästan omöjligt att läsa. Bokstäverna hoppar och flyger och far så jag får knappt tag i dem.

Debutboken MITT NAMN ÄR

Diktsamlingen är EliSophie Andrées debut men hon är knappast någon nykomling. Hon är en etablerad Poetry Slam-poet som haft stora framgångar. Hennes diktvideor på nätet är legendariska och hon driver podcasten Snubbfritt tillsammans med två andra kvinnor.

En modern klassiker

Modern klassiker

Vad tycker jag då om MITT NAMN ÄR? Jag önskar att alla som stör sig på gapiga unga kvinnor som tar för sig skulle läsa den. Nu är jag inte så naiv att jag tror att en medelålders vit man som har alla privilegier skulle öppna en bok av en feminist.

Fyller ett tomrum

Uppslagen bok

Trots det tycker jag diktsamlingen fyller ett tomrum inom svensk modern poesi. Den behandlar en av de stora orättvisorna, ojämställdheten mellan kvinnor och män, genom att beskriva vardagslivet för en ung kvinna så det bli begripligt. Dikten ”Vad killar har” har potential att bli en modern klassiker. Jag avslutar med ett par rader ur den:

JAG ÄR EN RIDDARE I SKINANDE RUSTNING
SOM RIDER FRAM PÅ MIN ROSA ENHÖRNING
OCH SPETSAR ALLA SEXISTER
RASISTER
OCH NAZISTER
MED MIN LANS DOPPAD I MENSBLOD
Ur titeldikten MITT NAMN ÄR

Läs också

Läsa

Recensionerna Hejdå tonårsångest, Besvärjelser ristade i trä & sten och Om att gråta sig till sömns och annat trams

Fler recensioner

MITT NAMN ÄR är en recension.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×