MITT NAMN ÄR dikter av EliSophie Andrée

MITT NAMN ÄR, diktsamling av EliSophie Andrée utgiven av Smockadoll förlag, är en knytnäve rakt i ansiktet. Det är poesi av en poet som är förbannad på vårt ojämställda samhälle. På hur skillnaderna mellan kvinnor och män gör heterosexuella relationer svåra att få att hålla. Hur rädslan för att utsättas för sexuella övergrepp och våld kolliderar med jagets längtar efter kärlek.

Jag skriver så för jag vet att poeten bakom jaget är en glödande feminist. Det gör att jag misstänker att det är EliSophie Andrées egna tankar som flödar över de 40 sidorna. Om jag har fel ber jag givetvis om ursäkt.

Orättvisor

En som inte ber om ursäkt för sig är jaget i MITT NAMN ÄR. Hon visar på orättvisorna unga kvinnor, kvinnor i alla tider, stött och stöter på.

JAG ÄR FANTASTISKT BRA

PÅ ATT TA KOMPLIMANGER

MEN INTE NÄR DE KOMMER

SKRIKANDES

FLYGANDES

FRÅN BILAR

MED NERVEVADE RUTOR

KLOCKAN 01.44 LÖRDAG KVÄLL

OCH JAG BARA VILL HEM FRÅN DEN HÄR BAREN
UTAN ATT VARA RÄDD FÖR ATT BLI VÅLDTAGEN

Ur titeldikten MITT NAMN ÄR

Versaler är svårt för en dyslektiker

Säg den kvinna som inte känner igen sig i det. Citatet här ovan är korrekt skrivet. Poeten använder versaler dvs. stor bokstav rakt igenom. På nätet betyder det att du skriker. Jag förstår greppet även om det för en dyslektiker som mig gör det nästan omöjligt att läsa. Bokstäverna hoppar och flyger och far så jag får knappt tag i dem.

Debutboken MITT NAMN ÄR

Diktsamlingen är EliSophie Andrées debut men hon är knappast någon nykomling. Hon är en etablerad Poetry Slam-poet som haft stora framgångar. Hennes diktvideor på nätet är legendariska och hon driver podcasten Snubbfritt tillsammans med två andra kvinnor.

En modern klassiker

Vad tycker jag då om MITT NAMN ÄR? Jag önskar att alla som stör sig på gapiga unga kvinnor som tar för sig skulle läsa den. Nu är jag inte så naiv att jag tror att en medelålders vit man som har alla privilegier skulle öppna en bok av en feminist.

Fyller ett tomrum

Trots det tycker jag diktsamlingen fyller ett tomrum inom svensk modern poesi. Den behandlar en av de stora orättvisorna, ojämställdheten mellan kvinnor och män, genom att beskriva vardagslivet för en ung kvinna så det bli begripligt. Dikten ”Vad killar har” har potential att bli en modern klassiker. Jag avslutar med ett par rader ur den:

JAG ÄR EN RIDDARE I SKINANDE RUSTNING

SOM RIDER FRAM PÅ MIN ROSA ENHÖRNING

OCH SPETSAR ALLA SEXISTER

RASISTER

OCH NAZISTER

MED MIN LANS DOPPAD I MENSBLOD

Lyssna på EliSophi Andréen i avsnitt 6 i Poetpodden.

Fler recensioner

MITT NAMN ÄR är en recension.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This