Hejdå tonårsångest av Louise Halvardsson 35 dikter innan 35 (Lou Ice Publishing) är en samling dikter som framförts på scen. Rytmen och det lekfulla språket har slamdiktens kännemärke. Det gäller också engagemanget som lyser igenom på varje diktrad.
Innehåll
Jag ryms inte inom era ramar Jag är inte kvinnan med stort K inte heller mannen med stort M Men jag måste ju välja sätta ett kryss innanför fyrkantens räta linjer
ur dikten Kära försäkringskassan
Läsas högt eller tyst
Själv väljer jag att bortse från att det är dikter som skrivits för att läsas högt. Poeten säger själv, i min intervju i Poetpodden, att hon inte tänker på om dikten skrivs för att framföras eller inte. Jag tycker själv att de flesta håller för att enbart läsas.
Jag har varit poet sen den natt mammas ägg möter pappas spermie men det vill jag helst inte tänka på
Ur dikten Självbiografi
Starkt engagemang
Engagemanget för politik, feminism och frågor som t.ex. kroppsfixering och ätstörningar genomsyrar Hejdå tonårsångest. Det är Louise Halvardssons styrka som poet. Utan tvekan skulle jag kunna välja att ge den här boken till mitt nu 17-åriga barnbarn för att hjälpa henne att se på sig själv med lite snällare ögon.
En resa
Du kan läsa diktsamlingen som en resa från att vara barn till att bli vuxen. Ibland glömmer jag nästan att det är poesi och inte en roman. Om det är ett plus eller inte kan förmodligen variera från läsare och läsare.
Att sluta drömma är livsfarligt Lika farligt som att cykla med bromsklossar och stödhjul Att aldrig släppa taget och aldrig komma fram Lika farligt som att äta light-produkter och aldrig känna smaken av livets goda
ur Drömdikt
Lite i taget ur Hejdå tonårsångest
De flesta av dikterna är långa. Jag läste samlingen rakt igenom vid första läsningen och kände att det nästan blev för mycket. Att de nästan tar ut varandra trots att formen varierar. Kanske är det bättre att bläddra och välja en dikt här och där i boken och inte för många åt gången.
Till sist ett utdrag ur Hämndporr, en högaktuellt dikt med tanke på #metoo-debatten som rullar på.
Hon får inte längre bestämma vem som ser henne naken Hon är kopierad multiplicerad med miljoner Hennes kropp går att ladda ner gratis Ett enda klick och hennes hår och lår hamnar i någon annans händer
Lyssna på
Poddavsnittet Louise Halvardsson ”Hejdå tonårsångest”.