Hoppa till innehåll

Den stenade kvinnan av Freidoune Sahebjam

Den stenade kvinnan

Den stenade kvinnan av Freidoune Sahebjam är en dokumentär berättelse. Det måste sägas på en gång att denna dokumentär är en skakande läsupplevelse. Själv har jag svårt att hämta mig från den avsky och skräck berättelsen om Den stenade kvinnan väcker. Inget för den känsliga med andra ord, men en bok alla borde läsa.

Soraya föddes 1951 i byn Koupayeh i sydöstra Iran. Namnet fick hon efter prinsessan Soraya som samma dag gifte sig med shahen. Soraya hade fattiga föräldrar som när flickan fyllde tio år satte de henne i lära hos byns markägare, Araben. Araben utnyttjade flicka sexuellt utan att ta hennes oskuld. Den ägdes av Soraya far och skulle kostat Araben höga böter.

Giftes bort och våldtogs

Brudpar

Tretton år gammal giftes Soraya bort med den sju år äldre Ghorban-Ali. Han var en fattig ung man som inte lärt sig umgås med kvinnor. På bröllopsnatten våldtar han den unga flickan. De närmaste fjorton åren födde Soraya nio barn varav två dödfödda.

Ghorban-Ali var inte bara fattig utan också en riktig latmask. Han tjänade hellre pengar på olagligheter än hederligt arbete. Dessutom tappade han snart intresset för sin fru och barn. I staden Kerman hittade han både affärskumpaner och andra kvinnor.

Mannen ville skiljas

Skilsmässa

År 1979 föll shahens regim och republik utropades. I Sorayas by märket man först ingen annan skillnad än att männen åter fick ta sig flera fruar. Ghorban-Ali som förälskat sig i en ung stadsflicka hade inte råd att ta sig en andra fru utan ville skiljas från Soraya. Det förhindrades av Sorayas moster Zahra som var äldst i byn och en aktad kvinna.

Anklages för otrohet

Med hjälp av byns molla, teolog och advokat enligt islams lag, lyckades Ghorban-Ali snärja Soraya och anklaga henne för otrohet. En man, vars hushåll Soraya skött sedan hans fru dött, vittnade falskt mot sin hjälperska. Ghorban-Ali hade varit förutseende och mutat mannen. Mollan, som blivit avvisad av Soraya, var ute efter hämnd och dömde henne till döden för ett brott hon inte begått.

Kvinnor och män inte lika inför lagen

Iranska kvinna som tagit av sig slöjan

I Iran och andra länder som styrs enligt islam är kvinnor och män inte lika inför lagen. En kvinna måste själv kunna bevisa att hon är oskyldig medan en man måste bevisas vara skyldig. Lagen är männens och männens ord är lag.

Den stenade kvinnan har en obarmhärtigt slut

Slutet på Den stenade kvinnan är obarmhärtigt och realistiskt beskrivet. Författaren Freiodune Sahebjam använder sig av en ordknapp prosa som effektivt understryker realismen. Att veta att detta verkligen har hänt och fortfarande sker är svårt att uthärda. Det lämnar absolut ingen oberörd.

“Ett sorl gick genom församlingen. Nu skulle skådespelet börja. Det var därför de hade kommit hit och stod och hoppade framför den försvarslösa kvinnan. Med en sten i handen väntade de på Machidi Ebrahims order.
Dödgrävarna kom tillbaka med sina skyfflar och spadar och började fylla gropen. För varje spadtag mässade männen “Ya Allah”, för att hämta mod.
…Soraya stod nu begravd till upp till axlarna, med armarna fast i hålet och det långa, svarta håret utbrett över jorden. Hon verkade helt frånvarande: såg utan att se, lyssnade utan att höra på rösterna som mumlade omkring henne.”

Ur Den stenade kvinnan

Om Freidoune Sahebjam:

Författare

Född 1933, var jurist och statsvetare i Iran, sedan många år bosatt i Frankrike, där han är verksam som författare och journalist. Freidoune Sahebjam tillhör de författare som lever under dödshot sedan 1979 på grund av sin kritik av den fundamentalistiska religiösa politiken i sitt hemland. Författaren återvände i hemlighet 1987 till Iran för att samla material till den dokumentära berättelsen Den stenade kvinnan. Utöver denna bok finns ännu inget utgivet på svenska av Freidoune Sahebja.

© Iréne Svensson Räisänen och Södertälje Posten
Tidigare publicerad i Södertälje Posten.

Läs också

Blogga

Blogginläggen Världen behöver en livboj, Nu faller dagen och du måste rusa, Jasrin Habi, Går itu och Om att gråta sig till sömns och annat trams .

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer till “Den stenade kvinnan av Freidoune Sahebjam”

 1. Fy fan. För att uttrycka det enkelt och lättfattligt. Jag läste en bok på samma tema för många år sen, lånade ut den till alla jag kände, tvingade den nästan på dem. Därför försvann den tyvärr och jag minns inte mer än att titeln innehöll ordet prinsessa.

  Det var en sann berättelse om en far som dränkte sin dotter i famlijens pool under fest och gamman. Hon sänktes sakta ner och gästerna hurrade. Hennes ”brott”?

  En svartsjuk friare hade sett när hon med några väninnor gick förbi en byggarbetsplats och hennes heltäckande burkha blåste upp och byggjobbarna såg hennes ankel och vad. Dessutom såg de då också att hon hade högklackade skor. Den svartsjuke friaren skvallrade för flickans pappa och ryktena gick. Pappan tvekade aldrig att döma sin dotter till döden. Jag TROR att hon var prinsessa i Saudiarabien, men är inte hundra.

  VIDRIGT. Bara VIDRIGT.

 2. Stening är ett ovanligt grymt, utdraget straff.

  Jag har läst samma bok som Monica skriver om. Boken hette Princess någonting och var enligt uppgiften orden från en Saudiarabisk prinsessa. Författaren var inte prinsessans namn.

  Den scenen Monica skriver om kommer jag också ihåg, men jag har för mig att de aktivt själva gick lite längre än det som Monica beskriver. Den liberala pappan som gett sin dotter en viss frihet stenade henne till döds i polen, den mer religiösa pappan gav ett mildare straff och sände bort sin dotter till beuiner i öknen.

  Men vad jag retar mig på att jag inte kommer ihåg den fullständiga titeln och författaren. Jag har tänkt på boken ibland och skulle vilja läsa om den. Min har också försvunnit när jag lånat ut den. Är nog cirka 10 år sedan jag läste den, pocketversionen på engelska.

 3. Angående boken ”Den stenade kvinnan” av Freidoune Sahebjam:
  Jag skulle vilja ha en hänvisning till den lagtext, som dödsdomen i boken vilar på. Var kan man läsa lagtexten?
  Tacksam för svar.
  Britt-Marie Lindström

 4. Till Irene: Hur kan du säga att koranen är Profeten Mohameds (guds frid och väsingelse över honom) Då det är gud själv som talat till hans skapelse. Ni som inte tror på er herre, Ni som förnekar den yttersta dagen. Ni ska veta att alla lagar som finns i islam inte är lagstiftade av människan… och knappast av männen. Utan det som profeten Mohamed sade är endast uppenbarelser som uppenbarats till honom från er herre.
  Den som tror på Gud, så som hans profet och hans anhängare gjorde och lever på ett gott vis ska belönans och han som förnekar hans herre väntar det som den personen förtjänar… Sannerligen är Guds straff hårt!!

 5. Att stena någon till döds tar tid-vilket fruktansvärt lidande!Mina tankar går till den 13-åriga somaliska flickan som blev stenad till döds…på 2000-talet! Denna barbariska avrättning bör FN sätta mera fokus på och mörkertalet är nog större än vi kan tro,därav hoppas jag att filmen Soraya M kommer att visas på SVT inom en snar framtid så att alla har möjlighet att se den och reagera…det behöver dessa stackars utsatta kvinnorna i de hemländer som tillåter stening i dags läge att få en global vrede emot sig för denna fasansfulla avrättning….något annat kan inte accepteras!

Iréne Svensson Räisänen
×