Hoppa till innehåll

Lida av endometrios utan att veta

Lida av endometrios utan att veta

Lida av endometrios utan att veta om det. Jo, det är sant att du kan lida av endometrios utan att du har en aning om det. I varje fall om du är kvinna, har/har haft smärtsamma och rikliga mensblödningar. Tråkigt nog har inte heller din gynekolog en aning om hen inte tagit reda på det.

Endometrios

Själv har jag troligen haft en vandrande livmoderslemhinna i nästan fyrtio år. Och jag skulle inte veta att jag har det än idag om jag inte fått livmodern bortopererad p.g.a. av myom. Svaret kom i måndags, och tack och lov fanns det inga cellförändringar, men jag blev smått chockad då gynekologen frågade:

– Vet du endometrios är?

– Ingen aning, sa jag, och förberedde mig på det värsta.

– Vi hittade delar av din livmoderslemhinna inne i livmodern och på äggstocken vi tog bort. Det finns troligen livmoderslemhinna på andra organ i magsäcken men dom kommer att återbildas då du gått igenom klimakteriet.

Lidit i onödan

Kvinna har ont i magen

Det kändes lugnande men samtidigt så blev jag, och är fortfarande, förbannad för att ingen upptäckt det tidigare. Jag har sedan 12-års ålder haft en extremt smärtsam mens som gjort mig sängliggande 2-3 dagar varje månad. Dessutom har jag blött igenom kläder, förstört sängkläder och madrasser. Men när jag klagat hos gynekologen har hon/han sagt att det inte är ovanligt och skrivit ut smärtlindrande piller.

Läkarintyg för att inte få sparken

Och tänk så mycket jag varit tvungen att tack nej till, missat att göra för jag vetat att jag ska ha mens just då. Dom flesta arbetsgivare har haft noll förståelse för att jag tvingats vara borta p.g.a. av mens 2-3 dagar varje månad. Alla kvinnor har ju mens, varför skulle jag ha det värre än andra… Min läkare fick skriva läkarintyg så att jag inte fick sparken.

10 procent har sjukdomen

10 procent

Endometrios drabbar cirka 10 procent av alla fertila kvinnor, ung som gammal. Mörkertalet är stort då många aldrig får någon diagnos, vilken idag lätt kan ställas genom i en titthålsoperation, så kallad laparoskopi. Det innebär att många kan ha denna kroniska sjukdom utan att dom vet eller får den hjälp dom behöver.

Kräv att få den hjälp du har rätt till

Tyvärr går inte sjukdomen att bota, men lindring finns i form av smärtlindring, hormonpreparat, borttagande av livmoder mm. Har du symtom som tyder på endometrios, kontakta en gynekolog för undersökning och fastsällande av diagnos. Stå på dig och kräv hjälp!

Inte tagen på allavar

Endometrios

Själv har jag varit hos många gynekologer genom åren men ingen har tagit mina problem på allvar. Inte förrän helt nyligen. Och inte ens då var det endometrios dom opererade mig för…

Lida av endometrios utan att veta om det ska inte vara möjligt

Sjukdom är livslång då s.k. härdar kan finnas på många olika platser i kroppen och ibland flamma upp och ge värk. Men min första månad efter operation har varit fri från mensverk och jag ser fram mot att resten av mitt liv inte plågas lika svårt som dom första 40 åren.

Få mer info och stöd

Tips

Vänd dig till Endometriosföreningen för att få stöd och information.

Läs också

Läsa

Mitt blogginlägg Jag är inte min livmoder.

Fler blogginlägg

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

5 kommentarer till “Lida av endometrios utan att veta”

 1. Kvinnors plågor är väl inget att fästa sig vid….
  Människan är en man om inget annat anges det vet du väl!
  Nu hoppas jag att du ska börja må lika bra som jag efter att jag op. bort min livmoder pg. myomer och cellförändringar.. Mår bra nu.

 2. 40 År… fy sjutton! Hoppas att du får det drägligare nu när du i alla fall vet vad som är fel. Men tyvärr verkar det ju som att endometrios inte tas riktigt på allvar. Kika gärna in på min blogg om du har lust. Skriv gärna på namninsamlingen och kopiera den om du vill 😉
  Kram och lycka till i fortsättningen!

 3. Hej! Det är dags att läkarkåren börjar ta endometrios på allvar nu.
Det är dags att försäkringskassan börjar ta endometrios på allvar nu.
Det är dags att det ges ekonomiskt anslag till mer forskning.
Endo är inte lite mensvärk. Det går inte över med ”ett varmt bad”.
Sedan den 1 oktober 2007 finns rekommendationer, beslutsstöd kallat, för läkare och Försäkringskassans handläggare när det gäller sjukskrivning och sjukpenning. I dag finns det beslutstöd för ett hundratal diagnoser. Men för endometrios – den TREDJE vanligaste kvinnosjukdomen finns det inga direktiv.
Endometrios är en fruktansvärd sjukdom som måste få en riktig sjukdomsstämpel!
Vi vägrar att fortsätta lida i det tysta längre.
5-10% av alla kvinnor i Sverige har lidit i det tysta länge nog.
Nu höjer vi våra röster.
  Skriv på du också.
Länk:
http://www.namninsamling.com/site/get.asp?endometrios

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen