Hoppa till innehåll

Jag är inte min livmoder

Jag är inte min livmoder

Jag är inte min livmoder. Nu ska det äntligen bli av. I januari (2008) ska min livmoder opereras bort, en s.k. hysterektomi, och jag kommer inte att sakna den det minsta.

Varje arbetsgivares mardröm

Sedan jag var 12 år har jag varje månad blött igenom kläder, förstört sängkläder och haft så ont att jag legat till sängs 2-3 dagar varje gång. Med andra ord, mensen har gjort mig till varje arbetsgivares mardröm. Vem vill ha en anställd som är sjukskriven ett par dagar varje månad!

Tänk om du vill ha barn?

Inga barn

Redan som 20-åring försökte jag få gynekologen att ta bort både livmoder och äggstockar. Vilken hon absolut inte ville gå med på, trots att jag långt tidigare bestämt mig för att inte skaffa barn.

– Du är så ung att du hinner ångra dig. Tänk om du om några år vill ha barn?

– Ingen risk.

Myom i livmodern

Myom

Det har jag hittills aldrig velat, och för några år sedan upptäckte min nuvarande gynekolog att mina mensproblem beror på ett antal stora myom i livmodern. Vid min årliga kontroll i september såg hon att de växt sig större och skickade mig till kvinnomottagningen på sjukhuset. Läkaren där var genast inne på att min livmoder ska bort. Äntligen! Varför vänta på att de ska börjar utvecklas till något elakartat?!

Tränger ihop urinblåsan

Urinblåsa

Dessutom har myomen gjort min livmoder så stor att den klämmer ihop urinblåsan. Att dricka öl är inte att tänka på, om jag inte vill tillbringa närmaste timmarna på toastolen. Roligare kan man ha. Men det ska jag ta igen i februari nästa år då jag är en livmoder mindre. Då ska jag fira med ett par guinness att jag slipper både det månatliga blödandet och värken.

Lidit 38 år i onödan

Ont i magen

Fast jag kan inte förstå att jag har behövt lida i 38 år i onödan. Bara för att en kvinna förväntas vilja föda barn och hon inte anses själv kunna bestämma att hon aldrig vill bli mamma.

Läs också

Läsa

Mina blogginlägg Lida av endometrios utan att veta, Inskriven inför hysterektomi och Min livmoder och äggstock bortopererad.

Fler blogginlägg

Jag är inte min livmoder är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

160 kommentarer till “Jag är inte min livmoder”

 1. Hej!

  Om du är tillfreds med att ta bort din livmoder och du inte mår dåligt psykologiskt av det och att du inte får några fysiologiska biverkningar. Så är det bara att önska Dig lycka till.

  Men du skall veta att det finns många andra metoder mot myom än att ta bort livmodern. Föregående GnRh behandling sedan myomenukleation med titthålsteknik, embolisering m m m m.

  Men dessa behandlingar erbjuds inte alla kvinnor i Sverige. Absolut inte om de inte visar upp en manlig partner och är över 35 – 40 år.

  Är du fertil ? Alltså har du ägglossning ? Du har väl inte fått en behandling där man gjort en kirurgi som om du skulle haft elakartade tumörer ? Då är dina äggstockar utslagna och producerar inte hormoner som testosteron och östrogen, som äggstockar gör även efter menopaus. Dessa hormoner är nödvändiga för att kvinnan skall kunna bl a ha ett sex liv.

  Då är det idé att tillföra dessa hormoner.

  Ett hormon i livmodern finns tyvärr inte framställt syntetiskt, ett hormon som skyddar mot hjärt/kärl sjukdomar. Prostacyklin. Enl högskolan i Dalarna.
  Så då behöver man nog extra kolla sitt hjärta i framtiden.

  Lycka till och hoppas du fick den behandling du önskade.

  MVH Anna

 2. Iréne Svensson Räisänen

  Anna: Jag är mycket nöjd med att ha opererat bort livmodern och ena äggstocken. Nu slipper jag plågas av värk och ständig blodbrist pga av dom rikliga mensblödningarna.

  Jag har inte mått dåligt psykisk, tvärtom. Nu slipper jag ha PMS i tio dagar och mens i tio dagar varje månad. Mitt humör har blivit mer stabilt.

  Nu så var det inte bara myom jag hade utan också endometrios. Men det är bra att dom kvinnor som har myom har fler alternativ att välja på.

  Eftersom jag är 50 år så anser jag mig inte vara fertil. Dessutom har den äggstock som opererades bort antagligen varit ur spel i flera år och inte producerat hormon. Och när det gäller sexlivet så är jag nu i samma fas som frugan så vi är båda nöjda.

  Några hormon tänker jag inte ta då jag tidigare testat det och då gick in i en djup depression.

  Tyvärr så är jag nu sämre skyddad mot hjärt- och kärlsjukdomar, något jag visste skulle bli fallet. Men jag väljer hellre än för tidig död i hjärtinfarkt än att leva resten av mitt liv svårt deprimerad.

  Jag fick den behandling jag önskat, men det tog för många år innan den blev av.

 3. Att ta bort livmodern är en stor bukoperation med ganska hög komplikationsfrekvens och bör vara ett sista hands val även då kvinnan är över 40 år. Risken för inkontinens ökar kraftigt och viss risk för sexuell dysfunktion finns.Dessutom risk för skador på omgivande organ, blödning under operation el efter, infektion, tromboemboliska komplikationer mm. Att inte upplysa patienten om behandlingsalternativen är mot Hälso och sjukvårdslagen där det tydligt står att vården skall ske i samråd med patienten och att man skall upplysa om alternativ.Att tex sätta en åldersgräns på 40 år är sjukt då det finns många kvinnor som ff är fertila då. dessutom kan det ge psykologiska effekter då man snabbt förlorar sin fertilitet något som annars sker långsamt.Har man cancer finns inget val, men tex myom går ofta att bota på annat sätt.Att man pga sin ålder skall tvingas göra en större operation än nöden kräver är vansinnigt. Att tex bli inkontinent är ett ännu större handikapp än stora blödningar.

 4. Iréne Svensson Räisänen

  Lisa: Självklart ska alla upplysas om dom alternativ som finns.

  Själv har jag haft tur och blev istället av med den inkontinens jag hade före operationen pga av livmodern vara så stor att den tryckte ihop urinblåsan.

  Eftersom jag haft både myom och endometrios var mina problem betydligt större än stora blödningar. Värken var verkligen inget att leka med…

  Men vi är alla olika, har olika förutsättningar och upplever samma sak olika.

 5. Irene-
  Risken att myom skall utvecklas till elakartade tumörer anses mkt liten ca 1%.Troligen är dessa elaka sk myosarkom redan från början. Därför bör nyupptäckta myoms tillväxthastighet kollas.
  Bra att du är nöjd med ditt beslut men det hemska är att läkarna inte
  upplyser patienterna om allvarliga biverkninar som inkontinens, för tidigt klimakterium,påverkan på sexlivet, jämte andra som blodproppar, infektion, skador på blåsa och tarm mm.Hälso och sjukvårdslagen säger att vården skall utföras i samråd med patienten, att patienten skall upplysas om alternativ, och ev biverkningar.Kvinnors sexualitet värderas lägre än mäns och kvinnor har tydligen inte samma rätt till sin kropp heller.
  Jag har mens 12 dagar varje månad- mkt riklig. Jag vill inte operera bort livmodern då det ger kraftigt ökad risk för inkontinens. Risken mer än fördubblas enl en ny stor studie.Risken är att jag byter 12 dagars handikapp mot ett evigt.Tycker det är märkligt att gränsen för embolisering skulle vara 35-40 år eftersom den behandlingen inte kan garantera fertilitet då äggstockarna kan skadas av emboliseringen i sig och även av den röntgenstrålning som krävs för att se kärlen.Dessutom hur kan man pga av åldern anse att en patient skall genomgå en operation som kräver längre tid på sjukhus,längre sjukskrivning och längre återhämtningstid. Minsta möjliga risk till max nytta brukar vara det man strävar efter annars.
  En hysterektomi kostar runt 30000, embolisering ca 15000.Så även ekonomiskt låter det helt skruvat.Vissa landsting låter de kvinnor som har myom och riklig mens göra embolisering om de vill och mig veterligen har de ingen åldersgräns.Kolla tex hemsida Gävleborgs läns landsting-Gävle sjukhus-gynekologi.Även Helsingborg där man också utför sk TCRE (hyvling av slemhinnan i livmodern), och det är definitivt ingen fertilitetsbevarande behandling-tvärtom får man absolut inte bli gravid efteråt.Obs att dessa behandlingar finns på många andra sjukhus men man måste oftast kräva själv.Vi kvinnor måste ställa krav och inte bara foga oss. Varför tar man inte bort prostatan då män har förstorad sådan med motiveringen att canerrisken är stor?Jo, då kan han riskera inkontinens och förstört sexliv. Vilket man tydligen skall acceptera som kvinna trots att alternativ finns.Visst många är nöjda med sina beslut, men jag menar att man skall upplysa om riskerna och alternativen.

 6. Iréne Svensson Räisänen

  Mina myom var inte nya utan hade växt till under många år och tryckte ihop urinblåsan så jag fick kissa en gång i timmen dagtid och flera gånger per natt. Det och att dom fortsatte att växa gjorde att jag och min gynekolog tog beslutet om operation. Jag var väl medveten om att risken för cancer var ytterst liten.

  Min ihop tryckta urinblåsa gjorde också att jag var inkontinent, något som försvunnit helt efter operationen.

  Jag är medveten om att andra inte är lika nöjda som jag efter operationen. Självklart ska alla upplysas om dom olika alternativa behandlingarna och riskerna innan patienten bestämmer sig. Att inte alla läkare gör det är under alla kritik.

 7. Hej, jag har problem m myom. Ett minder myom har operats bort och jag har satt in en homonspiral mot blödningar. Dock har jag kvar ett myom på 7 centimeter som orsakar smärta. Läkaren på sahlgenska säger att man där inte erbjuder embolisering tillkvinnor i min ålder, jag är 48 år. Jag vill absolut inte operea bort min livmoder. Är det nn som vet hur jag kan gå vidare med detta. Får man föbjuda behandling p g a ålder exempelvis?

 8. Iréne Svensson Räisänen

  Anna: Har inget bra svar, tyvärr. Jag kan tänka mig att dom i din ålder hellre skulle ta bort livmodern. Varför vill du inte det? Jo, jag vet att alla inte har sån tur som jag när jag opererades. Allt gick bra och idag mår jag bättre än jag gjort sen jag var 12 år, då jag fick mens och eländet startade.

 9. Hej! Jag fick ett mail av dig (har inget namn på dig). Säger läkaren på SU/S att de har en ålder på embolisering ? Det kan inte vara möjligt. Jag hört att deras Verksamhetschef på Kvinnokliniken säger att det är fel information.

  Du måste stå på Dig. Det finna massor av andra metoder än att ta bort livmodern. De kan aldrig tvinga dig. Du måste få veta medicinska metoder. Du har rätt till det.

  Maila mig igen så jag får veta hur det går.

  Kontakta Etik Sekritariatet i Skövde om de kan hjälpa.

  MVH Anna

 10. Låter absurt att man pga ålder skulle nekas embolisering.Det är ett ingrepp som kostar runt 15-20000, medan hysterektomi kostar mkt mer. Oftast stannar man på sjukhus 1-2 dygn, medan vid hysterektomi 4-5 dagar.Embolisering leder till sjukskrivning ca en vecka, hysterektomi 4-8 veckor beroende på arbete.Det är alltså mkt dyrare för samhället med en hysterektomi än embolisering.Hysterektomi är stor bukkirurgi med alla risker det innebär som infektioner tromboser , skador på omgivande organ, inkontinensrisken mer än fördubblas-sök på det så hittar du en studie som publicerades förra året. Hysterektomi är rutin för gynekologer och man har tidigare ansett att det inte påverkar pat negativt. det beror på att man inte undersökt saken. man borde bevisa ett ingrepps ofarlighet i de fall där man behandlar benigna åkommor som kan behandlas på annat sätt.Har för övrigt själv problem med stora blödningar pga att ett intrakavitärt myom som man tidigare försökt ta bort mha hysteroskopi,men tyvärr har det växt till sig då det fanns kvar en del i väggen.är 46 och bor i gbg, så jag har inte vågat söka pga att jag hört att hysterektomi är det enda som erbjuds.

 11. Hej Lisa!

  Du måste få veta medicinska metoder. Det finns flera stycken.

  Policyn på Su/S är att kvinnor över 40 år inte emboliseras för de är inte fertila (utan att ha tagit ett enda hormonprov).

  Embolisering är inte det första som är fertilitetsbevarande dock eftersom det kan påverka äggstockarna. Att ta bort hela livmodern kan också påverka äggstockarna fast de är kvar.

  Man måste veta som patient hur hela operationen går till. Vid emboliseringa skall man röntga MR A Buk Aorta Bäcken Kärl, lila bäckenet för att se hur äggstockarna tar blod.

  Sök till annat sjukhus än Sahlgrenska i Göteborg. De forskar på livmödrar och äggstockar och vill gärna ta allt.

  Det finns andra sjukhus ex Lund, Uppsala, Stockholm, Gävle, Falun, Oslo m m.

  Be Su/ S om remiss att du skall ha kvar dina organ funktionella.

  Lycka till och ge Dig inte för det är en kamp.

  Anna

 12. hur kan man säga att en kvinna inte är fertil efter 40? Det föds många barn till 40+ mammor. dEt föddes ca 250 barn till 45+ kvinnor förra året.när jag var 43 oh gjorde hysteroskopi mätte man storleken på mina äggstockar och konstaterade nästan surt att man kunde tro att jag förfalskat mitt leg eftersom jag knappt kunde vara 35 varken på utsidan eller insidan.Påpekade då att min mamma faktiskt hade mens till 56 år och att flera släktingar fått barn vid 45, så det kanske är ärftligt.Måste säga att jag är rädd att söka till su igen , då man blir illa behandlad om man inte gör som de säger.

 13. Anna- Tror du min tanke att Gävle kan vara ett bra sjukhus vad gäller embolisering? De har sysslat med det i mer än 10 år och har det som rutin. Uppehälle kan jag fixa själv om nödvändigt. En möjlighet är tydligen att äta p-piller utan uppehåll då mkt rikliga menstruationer är problemet.men det kan ev påverka tillväxten av myom, man vet inte riktigt hur det är antingen påverkas det inte alls, eller så avstannar tillväxten, eller så ökar den.har ätit neovletta då jg var ung och mådde bra av dem de är tydligen ett alternativ.

 14. Hej Lisa!
  Hur går det ? Har du kollat med Regionens Hus, Etik sekritariatet. B Svensson är hon som jobbar med detta. Sitter i Skövde tror jag men jobbar för V Götalnadsregionen och Su.

  Du har rätt till induvidiell vård. Embolisering är inte det ända och inte helt riksfritt. Myomenukleation att ta bort myomen från livmodern finns också.

  Kämpa på.

  Jag förstår det är besvärligt för Dig att inte få vård. Jag får heller ingen vård. Du ger mig kraft att fortsätta kämpa också. Höres. Anna

 15. Jag fick hysteroskopisk myomresektion då jag var 43.Först ville man inte göra det men sedan så gav de med sig- undra hur mkt det spelade roll att jag vid den tiden var tillsammans med en överläkare inom su (ej gyn dock) Isåfall kan man undra vad etiksekretariatet skulle säga om det.
  Vad gäller myomenuckleation så innebär det 3 mån förbehandling med sk gnrh analog som sätter kroppen i konstgjort klimakterium.Myomet är nämligen för stort och den behandlingen krymper myomet.Risken finns att man går in i klimakteriet för gott även av detta.Eg vore det bäst om p–piller skulle funka fram till normalt klimakterium.Funderar oxå på att testa en kinesisk örtmedicin som skall kunna minska storlek på myom ocg ffa minska symptomen.Denna medicin har testats på ett amerikanskt universitet -minns tyvärr ej vilket,och även akupunktur har testats på university of York i england och lett till att ett antal kvinnor klarat sig undan hysterektomi då symptomen minskat.Vi kan väl skriva här om det framkommer något nytt.Ha det så bra så länge.

 16. På Su/S sa läkaren nu att det är ålder 40 år! Som styr om man är fertil eller inte. Det är 40 år inget annat!!! Jag har hormonprover (tagna på ett annat ställe) som visar att jag är fertil samt att jag har ägglossning. Det tar de ingen hänsy till på Su/S.

  Jag vet också för mins föräldrar föddes av deras föräldrar när de var en bra bit över 40 år och det är ju länge sedan så man kan ju tror vi är mera hälsosamma nu som människor.

  Su/S tar ingen hänsyn till detta.

  Jag vädjar Dig. Du måste gå vidare med detta. Regionens Hus, Hälsopolitiker, Patientnämnden.

  Verksamhetsansvarig på kliniken.

  Hoppas du har mod och ork göra något för Dig och alla andra i samma situation.

  Du ger mig hopp.

  Kontakta Chefläkaren på Su/S I W.

  Anna

 17. Hej Lisa igen!

  Myom växer av östrogen. Så det är inte bra om du äter p piller med östrogen även om blödningarna blir bättre.

  Du kan försöka med cyklapron brus i stora mängder. Det löser inte problemmet men blödningarna blir bättre.

  Det finns en bra röntgenläkare på Su/ S som kan embolisering. Du kan prata med honom vart han rekomenderar.

  Gävle och skall ju vara bra och Stockholm.

  Att äta p piller är ju för att kontrollera familjebildningen. Jag har själv ätit p piller och utan att lägga någon värdering på det så kan jag bara säga av egen erfarnehet att man är lite kastrerad då. Man har inte samma lust. Detta säger också läkaren som tar hormonprover att har man inte ägg lossning så är det en viss grad av kastrering.

  Gör det du tycker är bäst. Men håll regelbunden koll på din hälsa. Och äter du östrogen och har myom. Ja då är det extra koll.

  Lycka till och hoppas du tar mod till dig att berätta för Regionens Hus B Svensson. Chef läkare I Wikström.

  Ta tag i det.

  Ju fler vi blir som säger nej till att göra ingrepp mot vår kropp som vi inte vill ju bättre är det för alla.

  Hälsningar Anna

 18. Hej Lisa igen!

  Vi får snart träffas och prata igenom detta, vore trevligt.

  Ja undrar: Vad är en hysteroskopisk myomresektion ?

  Jag tror ingen bryr sig om att du var ihop med en läkare, inte ens etiken. Men det hade nog en fördel för att få den metod du ville ha. För tog dom inte bort livmodern på dig när du var 43 år på Su/S ja då gjorde de verkligen ett undantag vad jag förstår. Och äggstockarna fick du behålla också in funktion då. Tur för dig.

  Läkare skall enligt lag se till individen ? Men frågan är om Su/S tillämpar detta ?

  Jag undrar: Kan man gå in i klimakteriumet för alltid och inte komma ur det vid en GNRH behandling ?

  Kinaläkare kan vara ett alternativ. Jag skall kontakta en.

  Vet du vilka örter det var ? Vilken typ av akupunktur det var ?

  Skriv gärna och berätta. Tack på förhand.

  Endel läkare på Su/S gyn är kastrerade och jag tror de därför har svårt att bry sig om människor. Samt att endel gynekologer har eller har haft en sexuell relation med varandra och kanske därför håller varandra bakom ryggen. De har inte en profisionell yrkesställning på Su/s.

  Anna

 19. Hysteroskopisk myomresektion är då man går in via slidan och med hjälp av ett instrument skär bort delar av myomet eller om man har tur får bort hela. Detta kan göras på de myom som sitter inne i livmoderkaviteten. Mitt satt för långt in i väggen och därför blev en del kvar, och det har växt till sig igen. Myom som sitter inne i livmodern ger mkt rikliga blödningar och ofta svåra smärtor av värkkaraktär.
  Gnrh analoger påstås kunna leda till inträde i klimakteriet hos de kvinnor som befinner sig på gränsen. Har läst detta i en äldre upplaga av fass, men hittar inget på fass.se om det åtminstone inte vad gäller Synarela som jag fick förra gången.
  Mådde inte ens det minsta dåligt av synarela kan tilläggas.
  Vilken typ av Akupunktur vet jag inte men örtpreparatet heter
  kuei-chih-fu-ling-wan el Keishi-bukuryo-gan; KBG), det senare är det japanska namnet tror jag. Har fått tips om en kinesisk läkare som heter Lei Wang i Gbg, hon skall vara mkt välutbildad och ha bra bemötande. Värt ett försök iallafall.
  Har på känn att det inte går till på ett schysst sätt på många håll inom vården varken på SU eller andra ställen.Svågerpolitik finns överallt, och vem som har ihop det med vem eller är barn till vem spelar roll-tyvärr. Jag nämnde aldrig vem som var min sambo, men han var med som stöd eftersom jag var fullkomligt skräckslagen då. Gynekologen kände förstås igen honom.Varken jag eller min fd tycker att det är etiskt om detta skulle ha påverkat.Hade ett mkt snabbt växande myom som orsakade snabbt ökande symptom. Man diskuterade embolisering då, men valde denna metoden då man ville ha vävnadsprov. Jag var så dålig att direkt sattes på Synarela och fick dubbelförtur och opererades inom 3 mån. Läkaren som opererade sa då hon ringde och meddelade provresultatet att hon faktiskt funderat på om det kunde varit elakartat.

 20. Hej Lisa!

  Tack för information om kina örter.

  Vad är Synarela?

  Myom kan aldrig bli elakartat. Vem har sagt det ?

  Jag hoppas verklinge du ringer Regionens Hus, B Svensson och berättar detta. Hon är mycket trevlig och du kan vara anomnym om du vill.

  För att hjälpa oss all som går på Su/S.

  Hjälp oss. Något är galet. Kvinnas hormoner, kropp och sexualitet skall de inte ta ifrån oss i en godartad sjukdom!! Man skall få upplysning och veta vad man ger sig in på för operationer. Det är varje människas rätt att själv ta beslut om sina organ. Detta funkar inte på Su/S.

  Det är varje människas rätt att bestämma om och när man skall skaffa barn. Gynekologens rätt är det i alla fall inte. Den skall göra människan frisk och lyssna på patientens önskemål.

  Hälsningar Anna

 21. Synarela är en gnrh analog, substansen heter nafarelin.
  Man kan inte säga att ett myom är ett myom bara genom ultraljud, man måste ta vävnadsprov. Ett mkt litet antal myom visar sig senare vara myosarkom en elakartad tumör. MKT ovanligt, men det förekommer. Myom är däremot vanligt.Därför så förutsätter man att det är ett vanligt myom, men man rekommenderar faktiskt koll i början och obs om det gäller snabbt växande myom. Embolisering rekommenderas inte i de fallen eftersom inget prov kan tas.
  Undrar om det endast är SU som har dessa strikta regler och anser att de har rätt att ta ifrån kvinnor deras kroppsfunktioner.
  män är man mkt försiktigare med alla vet ju vad som kan hända om man tar bort prostatan. att kvinnor kan bli inkontinenta, impotenta av op i samma region borde vara självklart.att riskerat detta samt störd äggstocksfunktion pga av en åkomma man kan åtgärda på annat sätt är långt ifrån etiskt.Att åtgärda en åkomma och samtidigt ge patienten andra låter helt rubbat.Kan nämna att jag inte sökt på nytt då jag knappt orkar tänka på vilken kamp det kommer att bli.Jag har mens 12-14 dagar med 28 dagar mellan startdagarna,och förlorar 3-4 dl blod minst, men jag vet att det kan bli värre.Jag arbetar som sköterska- numera inom äldreomsorgen(kommunen) pga att SU betalar så uselt och har usel personalpolitik -inte bara taskig etik vad gäller kvinnors kroppar, så jag är van att söka information om behandlingar och ingrepp.man har rätt att få veta vilka alternativ som finns, vilka för och nackdelar de ger,och vården skall utformas i samråd med patienten detta görs enl min åsikt inte på su.kanske inte på andra sjukhus heller.

 22. Hej Lisa!

  Tack för det du delar med dig i svaret. Jag pratat med Su/ S. 40 år är defenitivs gräns om man har en underlivssjukdom och de skulle försöka göra patient frisk med fertilitetsbevarande operation.

  Man blir steriliserad och i många fall kastrerad.

  Nej kvinnans sexuallitet och underliv är inte lika mycket värt på Su.

  Du skall veta om du söker till Gävle så får du det men du måste sedan ha remiss som Su /s kvinnoklinik måste godkänna.

  Och jag är ledsen att medela Dig men Su/ S säger att de skriver inga remisser.

  Jag förstår att du inte orkar kämpa. Jag skulle vilja du gjorde det. Då har du inte pratat med någon i Västra Götalandsregionen om detta.

  Jag önskar Dig lycka till i alla fall vad du än gör. Jag förstår det är jobbigt.

  Jag träffat kvinnor som både kämpar och inte kämpar. Alla har det FRUKTANSVÄRT jobbigt.

  Så är det vara kvinna i Sverige 2008. Legal könsstympning.

  Anna

 23. återstår att tillfälligt skriva sig i tex gävle om det nu är möjligt.För övrigt fick jag för ett tag sedan veta att MAS (malmö-lund) tar emot patienter utan specialistremiss men då får man betala själv.
  Jag skall testa kinesisk medicin först, så får jag se vad som händer.Är nöjd om jag får lite förbättrade symptom, själva myomet kan ju sitta där det sitter, men symptomen är jobbiga.Och jag har dem i samband med mens.Hjälper inte det så skall ja kämpa mot SU. Förresten borde detta tas upp på riksdagsnivå. Det är ju en jämlikhetsfråga. En manlig folkpartist -Erik Ullenhag skrev för en tid sedan en artikel tillsammans med en kvinnlig politiker ang den usla behandlingen av kvinnor med sk Vestibulit just med hänvisning tilll kvinnlig sexualitet och hur lågt den värderas.
  Detta känns ännu värre tycker jag. Att man med hänvisning till ålder tvingas genomgå större ingrepp än nöden kräver och att man riskerar inkontinens och sexuell dysfunktion.Det är ju inte ens samhällsekonomiskt försvarbart!!!
  Förresten har du pratat med Marie Rössberger? En kvinna som själv drabbats och driver en rättsprocess mot två läkare på SU. Du hittar hennes mail och nummer på http://www.patientombudet.se

 24. Ja känner många kvinnor som drabbas. Jag har kontakt med de flesta. En kan inte göra allt.

  Snälla gör något.

  Prata med Regionens Hus Skövde och Hälso sjuk politiker.

  Vi som kämpat länge behöver Dig. Några nya som orkar.

  Snälla gör något!!!

  Anna

 25. OK, men det verkar ju som det inte ger så stor effekt om man som enskild individ ringer,utan det krävs säkert att man lyckas få tag på en politiker som lyckas få upp det på agendan. Man får nog tyvärr ha andra argument utöver fertilitet som försämrad livdkvalitet-något som vården inte skall bidra till, att det faktiskt är dyrare med hysterektomi än många andra ingrepp etc.Eg borde alla vi med detta problem bilda en grupp som undersöker alla möjligheter.

 26. Hej Lisa!

  Det låter bra. Bildar du en grupp är jag intresserad.

  Ju fler vi är desto bättre. Varje människa har rätt att bestämma över sin kropp och sina organ.

  Att få veta verkningar och biverkningar på ingrepp.

  Su / S har satt åldersgräns på 40 år, detta har en gynekolog på Su / S berättat.

  Varje människas önskan måste ta på alvar om sin egen kropp och sexualitet. Tror Sverige har en gamal syn överhuvudtaget. Speciellt på kvinnor.

  Ha en fortsatt bra dag.

  Anna

 27. Hej Lisa!

  Jag är inte så insatt i facebook. Men det låter ju bra. Alla människor behöver få veta verkningar och biverkningar på behandlingar.

  Något fel på Kvinnoklinikerna är det. En hund begraven.

  För de går inte ut med fakta till patienterna. Det är olagligt.

  De gör inte allt de kan för att bevara hormonvärdena. De flesta tar inte ens hormonvärden. Så efter en ex operation kan man inte veta hur man låg till innan operationen.

  Det vill inte läkarn att patienten skall veta.

  I läkartidningen nr 9 2006 finns en artikel från Karolinska i Solna om vikten av hormonet Testosteron.

  Detta finns inte i Sverige för kvinnor.

  Vi är inte värda vår sexuallitet och egen vilja och bedömning om vi skall skaff barn eller ej.

  Jag kan ju inte säga att vi är så frigjorda i detta land 2008 Sverige. Förtryckta sexuellt och rätten att bestämma över sin kropp.

  Hälsningar Anna

 28. På facebook kan alla som är registrerade starta en egen grupp. Kanske andra användare som är inne och söker och får upp den gruppen och går med. en del grupper har tydligen blivit stora och kunnat påverka.man kan få kontakt med andra på det sättet. Många kvinnor kan ju känna igen sig och en del finns säkert där, eller på andra forum.Håller med dig ng förtryck av kvinnlig sexualitet. sjukvården styrs ff av gammaldags syn.Vad gäller testosteron skall detta vara möjligt att få snart det är under utprovning. plåster tror jag. skall kolla detta närmare. För övrigt har jag tid hos en TCM=traditionell kinesiskmedicin behandlare på fredg, får väl se hur det går…..

 29. Hej Lisa!

  Ja det låter ju bra med facebook. Det bästa är ju om vi blir fler och kan upplysa och stötta varandra och förhoppningsvis kunna få någon rätsida på vården.

  Jag kan inte så mycket om facebook hur man loggar in osv. Men kan titta på det någon dag.

  Jag har också kontaktat kinesiskmedicin. Lycka till på fredag.

  Varför hjälper man inte kvinnor på SU/S, varför vill man bara ta deras organ ?

  Man har rätt till invidiuell vårdplanering. Inget verkar funka. Bara tomma ord.

  Skär upp och ta bort. Så är allt klart. Deras filosofi?

  Ha en bra dag Hälsningar Anna

 30. Tror att man på SU tycker att en kvinna som är 40+ samt har en sjukdom i underlivet har så liten chans att bli gravid att man lika väl kan ta bort allt, då riskerar man ju inte att den patienten
  kommer tillbaka till gyn mer. att hon kanske måste besöka en annan klinik, tex urologi pga inkontinens, psykiatri pga depression skiter de i det är ju inte deras bord.bara att bli utsatt för övergrepp genom att tvinas till en operation man eg inte skulle behöva bara för att man anses passé gör ju att man blir deprimerad.
  Vi kan väl informera varandra om hur det går m kinesisk medicin.
  Ang facebook-bra verktyg för att hålla kontakt med folk och skicka medd. Vill du gå med gör du så här:
  Gå in på www. facebook.com. Registrera dig, du får anvisningar på sidan.Sedan kan du skriva i information om dig själv, så mkt el lite som du vill.medd här om du går med så kan du få mitt namn och söka på så kan vi hålla kontakt den vägen. kul om andra tjejer med detta problem kunde gå med då blir det en grupp och man kan lätt delge varandra erfarenheter mm.

 31. fast en undran – ingrepp som embolisering har tidigare setts som tveksamma ur fertilitetssynpunkt då det inte har testats under en längre period hur fertliteten påverkas, el hur livmodern fungerar efteråt.
  andra metoder som hyvling av slemhinnan vid riklig mens el bränning m ballong gör att man inte får bli gravid efteråt. görs inte de senare ingreppen på su längre? Upplysningarna den gynekologen gav dig har du kollat upp riktigheten i dem?
  Det kan ju finnas andra orsaker till att tex välja ett lindrigare ingrepp än fertilitet.

 32. Hej Lisa!

  Ja vi får se vad kina läkaren säger.

  På Su är det 35 år som gäller för att göra en fertilitetsbevarande operation. Det säger läkaren.

  Det handlar ju inte bara om barn, utan om hormoner, sexuallitet och psykologiskt vad man känner för sin kropp. Detta skall man ta hänsyn till. Men SU/S från går det.

  Ja vi borde bli fler så vi kan hjälpa varandra i vården.

  Tycker Face bok verkar krångligt.

  Hälsningar Anna

 33. Hej Lisa igen!

  Hur menar du med det kan finnas andra orsaker till att välja lindrigare ingrepp än ferlilitet ?

  Embolisering är nog inte det första man skall ta till vid ett fertilitetsbevarande ingrepp. Men på SU/S gör inga fertilitetsbevarande ingrepp och inte ens efter ny policy embolisering.

  På SU tar man livmödrar. Som du säger då är problemmet löst.

  Har man ont i en tand ? Varför laga den ? Dra ut den är problemmet löst???

  Så enkelt är det väl ?? På SU i alla fall.

  Hälsningar Anna

 34. För mig och många andra är livskvalitet viktgare än fertilitet. Att göra en stor operation som tex kan ge inkontinens el sexuella problem då det finns lindrigare ingrepp borde av varje normal människa, även av läkarna på su anses vara ett rent övergrepp och dessutom vansinne ur patient och samhällsekonomisk synvinkel.Alltså var det bla detta jag menade.
  Det är också lång återhämtningstid vid en hysterektomi.En patient som lider av något annat samtidigt kanske inte orkar med. Tex jag som har diagnos utmattningsdepression orkar inte med den ytterliigare belastning som en flera månader lång konvalescens betyder.Har man diabetes, eller andra sjukdomar kan det vara betydligt mindre risk att göra tex embolisering eller hyvling av livmoderslemhinnan.Vet du om flera sjukhus i sverige har denna policy eller är det bara su?

 35. Hej Lisa!

  Tack för ditt svar. Jag är ju jag i mitt liv som skall bestämma när jag skall och om jag skall skaffa barn. Inte är det läkaren i alla fall. Det tycker många kvinnor med mig. Det är naturligt vis alla människors rätt att få bestämma över sina organ och sin kropp. Det jag menar är att fertilitet ingår i begreppet att inte bli kastrerad eller steriliserad. Man skall få välja själv vilken behandling man skall göra i sitt underliv. Men tyärr verkar det som Su inte ger några alternativ.

  Har man inte diagnosen utmattningsdeprisson så lär man få den efter man tampas med gynekologerna.

  Hur gick det hos Kina läkaren ?

  Vi borde hitta ett forum att jobba i. Såg på tv 8 insider att kvinnor som hade fått felaktig ögonoperation hade gått i hop.

  Policy. Kan vara gyn operations registret som SU och många andra sjukhus är anslutna till.

  Sök vård utanför Gyn Op registret.

  Men jag har försökt fått remiss till andra sjukhus. Men jag blir väldigt otrevligt bemött av barnmorskor och sköterskor som undrar vad jag skall runt till andra ställen att göra.

  Hoppas vi hörs igen. Ha en bra Dag.

  Anna

 36. Kontakta mig. Jag har väckt enskilt åtal mot såväl verksamhetsansvarig som operatör pga kastrering utan samtycke.
  Jag har under mpånga år protesterat mot åldersdiskriminering på kvinnokliniken, SU.
  Vi måste kunna agera tillsammans.

  Marie Rössberger

 37. hej anna meddelar när jag testat de kinesiska örtmedicinerna lite längre..
  funderar på att registrera en grupp på facebook typ för rättvis kvinnosjukvård i västra götaland eller vad jag nu skall kalla den. så får jag se om någon går med.

 38. Har haft mens nu och det den var mkt lindrigare än den varit sedan jag fick mina symptom på myom. Störtblödde under ett par timmar dag 2 med stora koagel. Sedan har det varit betydligt lugnare. Inga störtblödningar, jag brukar ha flera attacker. Blödde nio dagar mot vanligtvis tolv, och de andra dagarna alltså dag 3-9 avtog blödningen för att slutligen bara vara lite brun flytning. Har haft ganska ont över myomen, men magen har inte svullnat som den brukar.Vågar inte ropa hej ännu, får väl prova några cykler till och se hur det utvecklar sig.

 39. hej, nej jag har inte haft kontakt med västra götalandsregionen, orkar liksom inte med dem just nu. vill testa detta först. har haft väldigt ont i det område där myomet sitter och haft en del tunna ljusröda blödningar. det hade jag även då jag fick behandling med synarela, som ju krympte myomet innan min förra operation. om smärtorna och blödningarna från myomet är positiva tecken får framtiden utvisa. mitt myom sitter delvis inne i livmoderhålan så därför blöder det lätt om det påverkas.

 40. Hej Lisa igen!

  Vad är synarela ? Ett hormon ?

  Så tunna röda ljusröda flytningar är tecken på att myomen krymper ?

  Vore bra veta vad du får för behandling/ örter nu, det verkar ju i alla fall ha någon god effekt.

  Skillnad mot ”vanliga” vården som inte vill försöka ens!

  Sköt om Dig.

  Anna

 41. synarela är hormonell eller eg antihormonell behandling som sätter kroppen i ett konstgjort klimakterium.det gör att myomen krymper. problemet är att de växer till igen då behandlingen upphör.
  då jag fick denna behandlingen så krympte myomen ca 30% på två månader.jag hade samma typ av tunna blödningar från myomen då som nu. jag vet inte vad som koer att hända ännu, men jag hoppas iallafall….

 42. Hej Har nu suttit och läst era inlägg, och dem gör mig både lugn och orolig? Jag har fått tid att operera bort min livmoder den 26maj. Jag är 46 år har redan gått igenom ett flertal operationer, som tex sterilisering 2 ggr, borttagning av cysta, borttagning av äggstock o äggledare. Så operation för mig känns som jag vet vad jag ger mig in på! Men när jag fick mitt besked så står det att dem skall göra det vaginalt?? Då fick jag lite panik! Gick in på nätet för att söka info om vad det innebär. Hittade då bla denna sida. Skulle vara kul om det är någon som kan ge mig lite lugnande råd nu innan det är dax. Hälsningar helena

 43. Hej, jag har också suttit och läst alla inlägg här och blir helt förstummad över hur man ser på kvinnan och hur man behandlar kvinnokroppen i vissa delar av landet, SU är väl Sahlgrenska? Trodde inte det var möjligt att kvinnans egna önskningar slutar gälla efter 40år där. Jag bor i Stockholm är just fyllda (23 mars) 46 år och har i förrgår 24 mars gjort min 3dje hyvling av slemhinnan pga ”utväxter” i slemhinnan som har orsakat stora, smärtsamma och långa blödningar. Den första hyvlingen gjordes precis innan jag skulle fylla 40 år, 2003. Då hade jag kämpat med en gynekolog i 7 mån, till slut blödde jag 13 veckor på raken, fick sitta i badkaret när det var som värst. Blev erbjuden hormoner tog dem inte utan bröt i hop och fick en ny gynekolog. Den nya läkaren planerade direkt in en operation, han berättade för mig då att livmoder tar de bara bort som sista utväg, annan lindrigare behandling görs först, Vid 40 år anses man i alla fall på mitt sjukhus Sabbatsberg i Sthlm vara fertil. När jag sedan återkom året därpå dvs 2004 med samma problem gjordes samma lindriga operation, inget snack om livmoderborttagning, Iförrgår nu när jag är 46 gjorde jag min 3dje hyvling, inget prat om att ta livmoder då heller fastän jag frågade. Att jag nu börjat söka information och hamnade här är för att det hittades nämligen ett myom också längst inne i livmodern. Jag visste väldigt lite om myom och vad det kan innebära till ikväll då jag tillbringat åtskilliga timmar att söka information och det jag läser skrämmer mig. Urk är det så man kan få leva sitt liv med myom och inget görs från sjukvården för att hjälpa kvinnor utom tabl det som jag också har provat 03, cyklo-F som inte hjälpte mycket. Jag fick en tid om 3 månader för att kolla upp mitt myoms tillväxt och som min läkare sa att om den börjar göra ont eller att jag börjar blöda mycket igen tar han bort den tidigare mha hyvling igen. Fortfarande vid 46 års ålder vill han alltså inte rycka min livmoder, utan tycker att han ska hjälpa mig till klimakteriet med livmodern i behåll. Det hedrar honom och gör mig någorlunda lugn. Men något måste göras för alla er som inte råkar bo i en region där kvinnokroppen värdesätts efter 40 år. Jag har också för några år sedan, 2003-05 gått hos en homeopat och ätit homeopatpreparat för livmodersproblem och fått blödningarna och smärtan att bli mindre. Efter 05 har jag inte tyckt att jag har besvärats så mycket tills för ung 6 månader sen, därav mitt besök på Sabbatsberg. Jag vill gärna hjälpa till och stödja i en här frågan, för alla kvinnor ska ha samma rätt till sin kropp även om den åldras. Jag vill heller inte bli av med min livmoder i ”onödan”!

 44. Hej, det var bra att höra detta. Jag är 48 år och jag har problem med myom. Min läkare på SU sa till mig i förra veckan att dom inte kommer att operera bort det p ga att jag är för gammal och inte planerar barn. Jag har verkligen diskuterat fram tillbaka med henne men hon vägrar. Det känns så fruktansvärt att vara utlämnad till ett sjukhus med en sådan föråldrad och förtryckande syn på kvinnan och hennes kropp. Men jag ska nu berätta för henna att man i STHLM operar/hyvlar bortmyomoch kanske att jag kan få göra det där.

 45. Hej Helena!

  Såg ditt inlägg. Ja jag vet inte om jag kan ge Dig något bra lugnande besked. Du måste själv bestämma om du vill ta bort livmodern ? Om det är det du vill. Det är du som bestämmer över din kropp.

  Du har redan tagit bort äggstockarna, båda ? Har du ingen hormon så är du redan kastrerad och steriliserad är du ju redan. Hur känner du psykologiskt för ingreppet`?

  Det jag kan säga är då att livmodern har hormon Prostacyklin som tydligen inte går att framställa syntetiskt. Detta skyddar mot hjärt/ kärlsjukdommar.

  Orgasmer känns ända in i livmodern/ livmodertappen. Så är du vann vid ett bra sexliv så kan detta minska trotts att du äter hormoner mot din kastering.

  Annars låter ju vaginalt att du slipper en öppen bukkirurgi.

  Man kan också ta livmodern med titthål.

  Mitt råd är att ge inte upp utan att få all information du kan få. Få eftervård.

  Lycka till.

  Anna

 46. Hej Anna
  Ja detta var ju lite att tänka över, verkligen….man vill ju inte att sexlivet skall förstöras :-( men jag har en äggstock kvar, kan det var till någon hjälp med det hormonella du nämnde? Ja det är verkligen jag själv som får bestämma detta, och jag fick 2 val av min läkare; 1;a att skrapa livmoderväggarna, 2:a att ta bort livmodern. Men som jag nu läst i flertal inlägg så verkar skrapningen inte hjälpa så bra. Jag har haft otroligt mycket otur, som jag skrev i mitt tidigare inlägg så har jag steriliserat mig 2ggr, första gjorde jag 2006 nov., blev konstigt nog med barn i februari 2007, kunde inte förstå varför jag mådde så dåligt, ont och svullen i magen, åkte in till akuten för otroliga smärtor, gjorde då en skicktröntgen, fick då veta att jag hade ett foster i magen som var 13 veckor, och det var en perss. fick då gå igenom en ofrivillig abort, samt en sterilisering till, och då tog dem bort den andra ägg ledaren. Det var Efter detta som eländet började på riktigt, livmoder inflammationer gång på gång, fruktansvärda blödningar, och HEMSK PMS, fruktansvärda smärtor i rygg och mage, svårt att gå på toaletten helt förstoppad, ingen hemma orkar med en, och detta pågår alltså totalt nästan 3 veckorav en månad, före samt under mens perioden. Får lov att äta järntabletter för blodvärdet. Läkaren säger att dem inte kan garantera att jag blir smärtfri, men chansen är stor, så jag känner att det är nog värt det?? Min livmoder ligger mycket bakåt, vilket gör att det trycker på ändtarmen. Jag lovar att jag skall berätta hur det till slut blev för mig, jag har ju en operationstid 26 maj. På återhörande. MVH Helena

 47. Hej Päivi!

  Läste ditt inlägg nu. Ja SU är Sahlgrenska Universitetssjukhuset/ Sahlgrenska i Göteborg, Det finns flera Sahlgrenska typ SU/ Möndal, SU/ Sahlgrenska, SU/ Östra.

  Är det bra på Sabbatsbergs i Stockholm? Du skrev du hade problem innan du fick byta gynekolog.

  Berätta gärna. Så man kan söka till ett bra sjukhus i Sverige.

  Anna

 48. Hej Carina!

  Jag har inte varit inne på sidan på länge och jag är beklagar jag ej hunnit svarat dig och alla andra som har frågor. Inte för jag har någon skyldighet till dettta men jag vill gärna hjälpa till om jag kan.

  Skriv bara frågor igen om jag missar.

  Hur går det med Sahlgrenska Universitetssjukhuset/ Sahlgrenska och borttagning av myom ?

  Du ska veta att du har rätt till din kropp och bestämma över dina organ. Även om myom kan komma tillbaka har du rätt att behålla din livmoder om du så önskar.

  SU/ S är väl sådana att de inte remitterar någon. Så är man skriven i Västra Götalandsregionen så är det de metoder de föreslår man får hålla till godo med.

  Då skall man veta att åldersdiskriminiring är förbjudet och att enligt Hälso – och sjukvårdslagen skall man se till individens önskan och behov.

  Vad var det för läkare på SU/ S som sa att de inte tänke ta bort myomen p g a att din ålder och att du inte planerar barn ? Verksamhetschefen på SU/ S heter Inger Bryman, har du pratat med henne ? Hon står bakom policyn att inte hjälpa kvinnor p g a deras ålder och sexualpartner!

  Prata med hennes chef, Göteborgs Posten André om du har möjlighet, han jobbar med fall som denna om kvinnor som blir kasterade och steriliserade mot deras vilja.

  Prata med Regionens Hus, B Svensson som jobbar med etik.

  Det finns behandlings metoder mot myom utan att ta bort livmodern! Det har inget med ålder att göra.

  Stå på Dig. Ta hjälp och stöd var du finner det. Kurator på SU, vänner, andra i vården.

  Du har mitt stöd.

  MVH Anna

 49. Min läkare ska nu försöka ta bort myom utan att ta bort livmodern och det är bra. jag har också endometrios på äggstocken och dom ska skrapa bort det och troligtsvis kommer en del av äggstocken att skrapas bort då också. mEN hela äggstocken kommer inte att tas bort. Är det ngn som vet hur ett sådant ingrepp påverkar fertilitet och hormoner.

 50. Hej Carina!

  Hur gammal är du, är det du som är 48 och som först blivit nekad att få myomen borttagna på SU? Jag är 47 och har fått besked av en privatgyn som också arbetar på su att jag troligen blir nekad, men kanske kan erbjudas embolisering. Dock är risken för tidigare menopaus stor vid detta ingrepp så jag testar fn cerazette minipiller för att se om det minskar min mens eller får den att upphöra.

 51. Hej Helena!

  Fruktansvärt vad du har gått igenom. Graviditeter och smärtor som jag förstår är både fysiska och psykiska.

  Mät dina hormoner. Äggstockarna producerar hormoner även efter klimakteriet för kvinnas välbefinande och sexliv m m.

  Sök nya läkare så du får fler valmöjligheter.

  Jag lider med dig och alla anhöriga, för det är ju så att det är många som blir medlidande i relationer och omgivningen.

  Hälsningar Anna

 52. Hej Carina!

  Bra du hitta en gynekolog som är villig ta bort myomen och inte livmodern. Stackare har du både edometrios och myom.

  Var rädd om Dina hormoner i äggstockarna och säg till läkaren att den gör en fertilitetsbevarande operation så långt det är medicinskt möjligt.

  Hälsningar Anna

 53. Hej Anna
  Tack för dina ord. Hur mäter man sina hormoner?Jag har nog helt övervägt mitt beslut. Och jag tar bort livmodern nu på tisdag. Känns som det ända rätta. Hör av mig när jag kommit hem från sjukhuset och berättar mer om hur det har gått.
  MVH Helena

 54. Hej!

  Hormoner mäter man med enkelt blodprov. De gynekologer som är seriösa mäter detta före ett ingrepp för att se hur du ligger till och sedan efter ett ingrepp.

  Som du säket vet måste är det större risk för benskörhet, hjärt- kärlsjukdomar när man tar bort livmodern. Samt att äggstockarna rubbas och hormonrubbning med minskad östrogen och testosteron som följd. Läs högre upp i denna blogg.

  Vad du än tar för beslut. Lycka till och framför allt skall du få all information om biverkningar på ingrepp. Annars får du kontakta socialstyrelsen.

  Gör inget du inte vill i all hast.

  Trevlig helg Anna

 55. Därför att de anser att livmodern enbart har betydelse för graviditet. Bedöms du ha mkt liten chans eller ingen chans alls så kan man lika väl ta bort livmodern, det har ingen betydelse enl su. När jag tog upp studien som visade att risken för inkontinens ökar kraftigt efter borttagande av livmodern slog läkaren ifrån sig med att många som genomgår operationen gör det pga framfall och att det kan vara det som orsakat inkontinensen.Att det är svårt att dra slutsatser av studien.Men skall man chansa isåfall?? Rimligen skall man göra det ingrepp som orsakar minst skada vid en benign åkomma. Cancer är en annan sak.Livmoderborttagning är ett rutiningrepp som alla gynekologer lär sig. Myomektomi kräver större skicklighet från kirurgen.Man vill helt enkelt inte lägga tid på att göra ett mer komplicerat ingrepp på äldre kvinnor.

 56. hej, ngn som vet om det kan finnas risker med att ta bort myom, att det kan börja blöda så mycket så att man måste ta bort livmodern.Min läkare säger att de kanske inte kan ta bort alla myom p g a detta. Ngn som vet.
  spelar det roll om de största besvären man har av myom är smärta och tryck o int blödning?

 57. Risken finns att det under operationen kan börja blöda så mycket att man måste ta bort livmodern. Ev kan man också göra en akut embolisering i ett sådant fall det har använts i många år vid stora blödningar efter förlossning då alternativet annars varit att ta bort livmodern.Embolisering görs inte på alla sjukhus och kanske isåfall inte akut det beror på resurserna. Kan nämna att risken att man skall behöva göra en akut hysterektomi då man planerat myomektomi är mkt liten. Kan vara så att man inte kan ta bort alla myom det beror på antal storlek och läge. Vet inte hur dina myom sitter, men har man blödning som huvudsymptom är livmoderhålan i stort sätt alltid inblandad. Tryck och smärta då sitter kanske de mest på utsidan.Förutsätter att man gjort en ordentlig undersökning så att man lokaliserat myomen. Tyvärr görs inte Magnetröntgen av myom här (för dyrt), åtminstone vad jag hört,något man ofta gör utomlands.

 58. Hej tack för svar. På vilket sätt påverkar läget, om de sitter på utsidan är det lättare o ta bort då än om de sitter på insidan och det ser väll äkaren när hon öppnar- eller…

  Jag vill absolut inte ta bort min livmoder,läkaren säger då att det inte är säkert att hon kan ta bort alla myom eftersom hon inte vill riskera blödning så att hon måste ta livmodern.

 59. Vissa av myomen kan befinna sig i närheten av eller i större kärl eller vara så stora att det blir svårt att reparera livmodern. Har man många myom är det ibland svårt även om det sällan är omöjligt. Visst läkaren ser hur läget är när hon öppnar, men hon kan ju då göra den bedömningen att det bara är att ta bort livmodern och dig kan hon inte fråga eftersom du är nedsövd. Alltså gör hon rätt i att upplusa dig om att det kanske blir nödvändigt att ta bort den. Tänk annars vilken chock för en patient att vakna upp och få veta det efteråt.

 60. Har nu opererat bort min livmoder, och allt gick hur bra som helst. Fick åka hem efter 2 dygn. Det visade sig att min livmoder var 3 gånger så stor som normalt, fick igen riktig förklaring till det men det kunde bli så, om man fött flera barn.Jag gjorde detta vaginal, och var nedsövd. Hade lite ont dirrekt efter men nu 1 vecka senare mår jag oförskämt bra, och så får jag hoppas på att det förblir, vet nu att jag ingen mera mens kommer att få och bara det är ju toppen. Hoppas det löser sig för er andra också på bästa sätt. Lycka till mvh helena

 61. Hej,
  Tänkte jag skulle uppdatera om mina erfarenheter på Sabbatsberg, som jag tycker är ett humant sjukhus där man tar kvinnokroppen på fullaste allvar. Men det är ju såklart att det beror även på läkaren och inte bara på policyn. Jag frågade min läkare och han berättade att de har också besparningkrav så och göra sina bedömningar väl.

  Jag har nu varit och haft en konsultation med min gynekolog. Jag är i år 46år och gjorde i mars min 3de hyvling 2003, -04 och -09 på livmodern pga polyper och sammanväxtningar. Jag har nu ett myom som ska tas bort.
  Efter diskussion med läkaren föreslog han även en utvidgning av livmoderkanalen som tydligen på mig är onormalt liten och stel. Den är i normala fall 5mm min är 2,5mm. Hans förslag är att vidga den till 9-10mm, vid 12mm spricker den hua! Han föreslog detta för att minska smärtorna vid mens.
  Han förklarade att livmodern får krampa för att få ut blodet och det smärtar och sen kommer allt blod på en gång, vilket kan upplevas som en stor mängd. En mängd som borde ha kommit i ett jämnare flöde.
  Jag vet inte men det lät trovärdigt.
  Någon som gjort en sådan utvidgning som har erfarenhet av det?

  Vidare frågade jag om och när de tar livmodern! Han svarade att I de fallen där alla andra åtgärder är uttömda och trots upprepade skrapningar inte smärtorna försvinner och läkaren anser att flera borttagningar av myom inte längre känns meningsfullt. Vi pratade om klimakteriet osv och han tyckte att jag läst på, sant! Han sa att visst kvinnan har rätt att få veta alla ev negativa aspekter innan borttagning av livmoder och hjälp att komma vidare.

 62. Hej Lisa! Det du skrev 25 MAJ

  Ja det var kloka ord. Det är så det är.

  Och värre än så. Skulle nu kvinnan vilja ha barn så är man inte fertil på SU efter 35 och 40 års ålder, Och man tar inte ens ett prov. Utan siffran, åldern är nog.

  Samt. Du måste kunna visa att du har en man. Sexualpartner.

  Hälsningar Anna

 63. Hej igen Lisa och Anna A! Inlägg 26 maj.

  Lisa du verkar kunning och påläst på detta. Tack för du delar med Dig till andra. Berätta gärna mer vad du vet.

  Anna A stå på Dig, kolla med en annan läkare. Det har du rätt till.

  Anna

 64. Hej Till Lisa och Helena skrivna 2 Juni!

  Jag det är ju ett krav och en rättighet att läkaren berättar alla effekter det blir av en operation. Att det kan bli så att livmodern måste tas. Att äggstockarna kan sluta fungera fast man har dom kvar, kastrerad alltså. Att hormoner i livmodern som inte finns syntetiskt gör att man lättare får hjärt- kärlsjukdommar. Att man alltså får hålla koll på det efter åt och få de hormoner som dock finns så man inte lever i ett kastrerat till stånd m m. Ja all fakta saka fram innan man tar ställning.

  Helena du verkar fått all fakta och en läkare som upplyst Dig. Grattis för det är inte många som gör det tyvärr. Lycka till i framtiden och roligt höra det gick bra.

  Hälsningar Anna

 65. Jag tycker också att läkare är lite dåliga på att upplysa och informera i många fall.
  Jag hade stora blödningar och uppsökte läkare, blev ordinerad en hormonspiral, ja vad hände? På grund av hormonerna i spiralen växte en muskelknot som de inte hade sett tidigare (säger dem) till en muskelknot som lika stor som ett ägg. Nu säger dem att det bästa är att ta bort livmodern och inga andra alternativ finns. Jag undrar om de har svarta tungor, allihop?

 66. Skitsnack att inga andra alternativ finns. Man kan ta bort enbart myomet i de flesta fall. problemet är att man går efter ålder och om man planerar att bli gravid eller ej. Det är svårare för kirurgen att ta bort myomet, hysterektomi kan varenda gynekolog utföra-det är en rutinoperation. Det finns möjlighet att tex embolisera myom-sök på embolisering av arteria uterina el bara embolisering.Detta görs på ett fåtal sjukhus i sverige, men du kan kräva att få remiss till ett sjukhus där det utförs.Möjlighet att hormonbehandla finns också.
  Enligt Hälso och sjukvårdslagen skall vården utföras i samband med patienten, och info om sjukdom, behandlingsalternativ och ev för och nackdelar skall diskuteras. Detta brytet tydligen de flesta. gynekologer mot. Och vi kvinnor finner oss som vanligt.

 67. Hej,

  Vad toppen att ni skriver om det här ämnet! Jag var hos en gynekolog i Stockholm för två år sedan och fick veta att jag hade flera stora myom, men att jag inte behövde göra något åt dem eftersom jag inte hade några besvär av dem. Problemet var dock att de växt väldigt snabbt. Jag behövde kolla upp dem en gång per år har jag för mig att hon sa. Hon var väldigt barsk och otrevlig och sa till mig att om de växer för fort så måste jag ta bort livmodern inom några år. Det kom givetvis som en chock för mig som aldrig hört talas om myom förut och inte vetat om att jag hade dem. När jag frågade om det inte fanns något alternativ så sa hon att det var väl lika bra eftersom jag ändå inte skulle använda livmodern till något. Jag var då 38 år och singel. Och enligt denna kvinnliga gynekolog hade jag tydligen inga utsikter till något familjeliv i framtiden!

  Det är det värsta jag varit med om i sjukvården. När jag sedan kollade runt på nätet var det svårt att hitta information och det verkar ju alltför vanligt med hysterektomi som lösning på myom-problemet. Det är helt otroligt att kvinnor behandlas så här inom sjukvården på 2000-talet!

  Så det var verkligen bra att få höra om era erfarenheter och nu känner jag mig peppad att ta tag i det här problemet igen! Tack för det!

  Jag ska gå på kontroll nu igen (hos en annan läkare givetvis!) och funderar sedan på att kontakta någon kinesisk naturläkare. Är det någon som har tips på en bra sådan i Stockholmstrakten?

  /mvh, Vera

 68. Så man kan leva med myom? Det var inte så jag uppfattade min läkare. Jag känner att jag blir lite smått irriterad. Det var de som gjorde att mitt osynliga myom växte och blev stor, genom att sätta in en hormonspiral, vilket jag motvilligt gick med på. Enligt vad jag har läst har livmodern fler funktioner än bara bära ett nytt liv. Det läkarna vet om kvinnliga kroppen är väldigt liten jämfört med vad de inte vet. Dessutom är läkare väldigt bra på att åtgärda ett problem/symptom utan att ta hänsyn till hela kroppen.

  Jag anser att läkare är bara ett redskap och den som vet bäst om min kropp är JAG.

  Första gången jag satte in en hormonspiral fick jag en knöl i bröstet, vilket de opererade bort. Tur att brösten behagar mannen, annars skulle de väl ha tagit bort den.

  Sedan när jag fick stora blödningar sa de att det inte finns några andra alternativ än att ta bort livmodern eller sätta in en hormonspiral.

  Nu menar de att tyvärr kan de väldigt små myom som man inte kan se i början, kan växa och bli stor av en hormonspiral, som det har blivit i mitt fall, vilket gör att de är tuvungen att ta bort livmodern.

  Och på frågan att risken att bli inkontinens, menade hon att om man opererar via buken finns det inga risker på inkontinens. BullShit.

  Det borde vara ett brott mot läkareden att föra människor bakom ljuset.

 69. Jag fick plötsligt kraftiga blödningar när jag var 40. hade då varit med om ett psykologiskt trauma och ville vänta och se om detta orsakat mensrubbningarna, vilket det ju kan göra.Men det blev värre och värre. När jag var 42 gick jag till en kvinnlig gyn, som tryckte upp ultraljudsstaven, och snäste -det gör inte ont när staven tryckte mot min mycket ömma cervix.Ta bort livmodern, det är det enda sa hon helt kallt. Myomet var då 3×4 cm och satt inne i kaviteten, vilket hon inte uppmärksammade pga att hon inte gjorde ett kontrastultraljud m koksalt.8 mån senare fick jag komma till Su-ingen vårdgaranti fanns då. Myomet var då 7×8 cm, och jag var i uselt skick, hade så stora blödningar att man satte mig på medicin som tillfälligt satte kroppen i klimakteriet, och satte upp mig på dubbel förtur på sk hysteroskopisk myomresektion. Detta pga att jag var för kass för en större operation, och att man var rädd att blödningarna skulle bli livshotande, då jag dessutom har brist på von Willebrandfaktorn(=lätt ökad blöningsbenägenhet).Jag blev mkt bättre efter op, men är nu efter 5 år sämre igen. Myomet är nu 7×7 cm, och återigen har jag fått höra att man borde ta bort livmodern, att studien som visat ökad risk för inkontinens är svårvärderad pga att många som hysterektomeras gör det för framfall och det hänger ihop m inkontinens.Man tror det man vill verkar det som, så varför göra studier? Man upplyser inte heller patienter om alternativ, man kan göra myomenuckleation dvs ta bort myomet via bikinisnitt el laparaskop, man kan hyvla bort dem på insidan, embolisera, hormonbehandla etc, och man är enling HSL skyldig att informera om för o nackdelar med ingrepp och behandling.Skulle män behandlas så här?Aldrig.
  Har själv läst medicin tom halva termin 9(av 11), blev utbränd och arbetar som sjuksköterska mitt ursprungliga jobb.Har viss kunskap, och läkarna backar då de märker detta.Anser att mitt problem kunnat undvikas om man gjort en full undersökning 1:a gången då hade jag själv bekostat en hysteroskopisk op på Sofiahemmet. Myomet hade antagligen gått att ta bort då.Det är ett brott mot lagen att föra människor bakom ljuset-läs Hälso och sjukvårdslagen. Läkareden verkar inte gälla bland gynekologer, och definitivt inte då du som patient är över 40 år.

 70. Hej!

  Det är hemskt läsa vad Ni alla varit med om. VAD HÅLLS LÄKARNA PÅ MED ? GYNEKOLOGER VAD ÄR DET FÖR SLÄKTE ?

  Ninna du skriver 27/9 att du hade myom och ja av myom får man blödningar. Läkarens behandling var att sätta in hormonspiral!!!???

  Myom växer av hormonet Östrogen!

  Jo men jag tror de gör det för då växer myomet så stort så då säger de det finns inget att göra vi måste ta livmodern, DE RÄKNAR UT DET GYNEKOLOGERNA, DE BERÄKNAR VAD DE SKALL GÖRA. ???

  Du skriver är alla gynekologer svarat i tungan ? Ja jag tror många skyddar varandra. Var det i Stockholm du har varit ?

  Lisa du skriver 29/6 om Hälso- och sjukvårdslagen. Ja det är alldeles rätt. Men det går ju inte få någon rättvisa på det. INTE I HSAN, INTE SOCIALSTYRELSEN. Vart skall man vända sig ?

  Vera du skriver 29/6 om att läkaren sa att du inte skall använda din livmoder till något. !!!!!!!!!

  Vad vet läkaren om det. ????!!! Det finns psykologiska aspekter hur man uppfattar sin kropp. Det finns människor som byter kön för att de inte står ut i sin kropp med det könet. Det finns människor som inte mår psykiskt bra av att ta bort livmodern. Vi är alla olika. Det finns hormoner i livmodern som inte finns någon annan stans och inte går framställa. Det finns kvinnor som upplever en sexuell tillfredställelse med sammandragningar i livmodern vid orgasm. Livmodern påverkar andra organ. DET FINNS MÅNGA SJÄL. Och man skall upplysas så man kan väga för och nackdelar.

  Livmodern är inte bara att föda barn. Men vad vet man om du skall ha barn ? Du kan insiminira dig. Du kan träffa en man ? 38 år och singel – är det själ till att ta bort livmodern. ???

  Det var det värsta jag hört. Men jag är inte förvånad.

  Mina vänner som alla är nämre 40 år fick sitt första barn nu. 3 vänninor. Allat gått bra.

  Mats Brännström ( Sahlgrenska Universitetssjukhuset/ Sahlgrenska) forskar på att inplantera livmödrar på kvinnor. Varför gör han det ? Om det nu är så enkelt att ta bort livmodern och leva utan den.

  Gör allt Ni kan. Stå på Er.

  Hälsningar Anna

 71. Hormonspiral innehåller inte östrogen utan gulkroppshormon, och TROS inte öka tillväxten på myom, men forskningen är så begränsad att man inte riktigt vet vad som gör att ett myom plötsligt tillväxer.Att hormoner som östrogen, progesteron(gulkroppshormon) är inblandat vet man, menkanske även tillväxtfaktorer, och immunsystemet. Mitt myom växte mkt vid två till
  fällen i livet då jag höll på att sörja livet ur mig, och det kändes på något sätt som om hela organismen gav upp. Kanske försämrades immunsystemet som ju har skydd mot tumörtillväxt-myom är en godartad tumör, kanske påverkades hormonbalansen.
  Jag anser att då man opererar en patient el behandlar en i grunden godartad åkomma skall man vara säker på att operationen inte skadar mer än den botar, dvs man skall inte riskera att ge patienten andra problem som kanske är än mer handikappande än det man ville bota från början.Man skall också se till varje människas känsla,vad man varit med om hur man upplever situationen, alltså se hela människan. Mina första och enda hittills relationer med var fyllda med övergrepp.Är 47, och har inte varit i närheten av en man sedan jag var 27.Jag drabbades av enorma flashbacks inför förra operationen,och fick en så stark stressreaktion att de
  knappast fick ner narkostuben i halsen, det blev kramp.
  Att bli av med livmodern och kanske aldrig mer kunna ha en relation som ger något, att bli inkontinent, skulle det hända kunde jag lika gärna sluta leva tyckte jag.Hysteroskopisk resektion gjordes av den anledningen att blödningarna kunde bli livshotande,och att man var tvungen att göra något snabbt. Har fått cerazette av min gyn på stan, och remiss till su skall dit 1/9 till Jane Thorburn, misstänker att det bara är hysterektomi som gäller, även om min gyn sagt att hon respekterar mina känslor och har skrivit i remissen att jag inte vill operera bort livmodern. Har bara ett myom 7×7 cm, som går att ta bort, man kan dessutom krympa det med hormoner inför op.Men su är su. Kanske vill man ha preparat(livmödrar ) till sin forskning??

 72. Hej Nina! 27 Juni!

  Vill du ha kvar din livmoder så ta inte bort den. Det är sällsynt även om risk är att livmodern måste tas bort när man tar bort myom.

  Om läkaren säger att det inte finns alternatvi!

  Anmäl!!! Socialstyrelse, HSAN; Patientnämnden, Polisen.

  Stå på dig du har rätt att få veta behandlingsmetoder och dess verkningar.

  Varför det är så här i vården är för att vi patienter tillåter läkarna härja fritt.

  Fler som säger ifrån och anämler så kommer detta upp i ljuset.

  Komm ihåg. Det är du som bestämmer över din kropp,

  Hälsningar Anna

 73. Hej Vera! 29 Juni.

  Hur går det ? Ny gynekolog ? Kinesiks medicin ? Tyvärr känner jag inte till någon Kinesisk läkare men det måste ju gå att få tag i.

  Man skall inte behöva förnedra sig och förklara sig vad man skall ha sin livmoder till. Vill man ha den kvar så vill man.

  Ja mina vänner har fått första barnet nu. 3 st och alla nämre 40 år. Skall läkaren bestämma över livet ?

  De skiter i kvinnor och kollar inte upp myomen. Skulle man kolla (det tar 5 min med ett ultraljud) så kan man ju bli upplyst i unga år och ta bort dem medan de är små.

  Man går ju på tandkontroll för att kolla tänderna. Inte går man tills de går sönder och sedan drar ut dom! Eller ???

  Anna

 74. Hej Nina 30 juni!

  Ja det är ju märkligt att man sätter in Östrogen när myom växer av Östrogen!?

  Vist kan man leva med myom. Man kan leva med cancer också. Men det kan ju vara bra att få en behandling om man är sjuk SOM GÖR EN FRISK.

  Jag trodde läkare utbilda sig för att hjälpa männsikor. Lika väl som tekninger utbildar sig för att bl a laga masikner. Men det verka som att läkare har storhetsvannsie och trodde de utbilda sig till Universums Kjejsare.

  Jag tycker det är intressant du säger med att man får ju bröst om man tar bort ett bröst. Klar det inte är till amning. Det är mannen som vill se. Mannen har ett ofta det man ser är det man får. Finns ju andra männsikor som har ett huvud att tänka med och vet hur man ser ut innanför kroppen.

  En läkare sa att man kanske skulle tänka över detta med att ge ett nytt bröst.

  På SU/S forskar man på att inplantera livmödrar!!!
  Varför när det inte är viktigt att ha dom ???
  Förklar för mig för jag förstår ej!!!

  Det är ett brott de begår när de ej upplyser och tillmötes går de som vill laga sin livmoder.

  Anmäl!!! Annars blir det inget stopp.

  Man kan inte lita på att andra männsikor tar tag i livet.

  Vi alla måste anmäla så det blir någon förändring!

  Anna

 75. Hej Lisa 30 juni!

  Jag pratat med en politiker i vården.

  Han sa att om läkaren inte gör allt den kan för att behandla kommer man i ett psykologisk dåligt tillstånd.

  Om läkaren gör allt den kan och utgången ändå skulle bli dålig, den samma så klarar man sig bättre psykiskt.

  Tror inte gynekologerna kan vara så dåligt pålästa på psyket att de inte förstår. Men de kanske gillar att man
  mår dåligt.

  Anmäl! Om du orkar gå till någon bra journalist.

  Vet du att Verksamhetschefen på SU är åtalad!

  Anmäl!

  Anna

 76. Snälla Lisa 5 juni!

  Jag blir så rörd när jag läse vad du skriver. Du har det jobbigt och haft det jobbigt.

  Är det så att du ska in till SU 1 september för att ta bort livmoder och du känner du vill sluta leva om du tar bort den ?

  Acceptera inte detta !!! SU står inför åtal. De forskar på kvinnor. Klart de vill ha din livmoder. Men då skall du gå med på detta !

  Ett myom ? Ta livmodern ? Vad pratar Ni om. Det är SÄLLSYNT ATT MAN FÅR TA BORT LIVMODERN.

  Jag tänker på Dig. Läkararan måste se till hela männsikan.

  Sök dig till ett annat sjukhus. I Stockholm t e x.

  Prata med J Thornborn om remiss.

  Du måste hitta en läkare som står på din sida. Man kan ta bort myom och krympa myom utan att ta bort livmodern.

  Anmäl dom !!!

  Anna

 77. Hej Anna!
  Skall till Jane thorburn 1/9 för undersökning. Gissar att det kommer att bli en massiv övertalningskampanj för att jag skall ta bort livmodern. jag är 47, 48 i november, så fler barn skall jag inte ha. Skulle kunna tänka mig att få barn genom äggdonation, men det är inget man kommer att ta hänsyn till. Vet att myomet går att ta bort, det är bara ett och det går att krympa det. Tyvärr tillhör jag SU, och här är man oerhört rigida. Man bryr sig inte om riskökning vad det gäller inkontinens, risk att hamna tidigare i klimakteriet och då blir det ett kirurgiskt sådant, inte heller att andra komplikationer som sammanväxningar, tarm och blåsskador borde vara vanligare om man tar bort hela livmodern än om man bara tar bort myomet. Att min mamma, mormor, mormors systrar alla insjuknade i svår psykossjukdom i samband med klimakteriet kommer de nog inte heller att bry sig om. Jag har alltid tröstat mig med att jag kanske kommer att hamn där runt 55 som dem, men nu är ju risken större att jag kommer dit tidigare och tro mig efter att ha sett mina anhörigas sjukdom -det är som att vänta på att komma efter dem in i helvetet.Ingen av dem blev frisk igen, mamma bor hemma tack vare att pappa sköter allt hon klarar sig inte själv. Så förstå att jag inte vet varken ut eller in och inget stöd har jag heller.

 78. Hej
  Precis kommit från gynekologen och gråtit länge jag har haft problem med svåra mensblödningar i 3 år är 51 år inget klimakterie på gång. Provat cerazette i elva månader för att sluta blöda, vilket jag ej gjort.På slutet blödde jag hela tiden i 10 veckor slutade fick en kraftig efterblödning uppehåll i två veckor och blöder igen får ta blodstoppande. Gyn ville ta slemhinneprov från livmodern men jag hade så ont och klarade inte mer smärta, är både rädd för att ta ett prov och vad det kan visa. Har varit med om många svåra övergrepp och har svårt att ta smärta. Gyn diskuterar att operera bort livmodern. Jag är rädd att göra det och rädd att det ska vara något allvarligt fel på mig får ingen kontakt och stöd hos läkaren. Helt förtvivlad och trött vet inte vad jag ska ta mig till. Tacksam för svar… kram

 79. Svar till Nina:

  Har du provat cyklokapron?Finns utan recept heter då Cyklo-f.
  Man kan ta högre dos än den som anges på paketet men då skall man ha fått den dosen ordinerad av läkare. De är dessutom svindyra så det är bäst att få dem på recept, om du testar och det skulle hjälpa alltså. Många upplever att det inte funkar, jag tycker det funkar delvis.
  Man kan behandla med hormoner som p-piller, el minipiller typ Cerazette (tar bort el glesar ut mensen för en del). Starkare gulkroppshormonpreparat som p-spruta kan testas, men testa isåfall provera i tablettform som är samma preparat, då vet man vilka biverkningar man får, och vilken dos man behöver för att bli blödningsfri. Även sk gnrh analoger(Zoladex, Synarela) kan man ta men då kommer man i ett konstgjort klimakterium. Vet en läkare som testade lägre doser synarela på kvinnor med riklig mens men vet inte om metoden används allmänt Läkaren heter Göran Samsioe.
  Även hormonspiral kan provas om myomet inte påverkar kaviteten. Det finns andra behandlingar än att ta bort livmodern, problemet är att man är oerhört rigid var det gäller detta-över en viss ålder-bort med livmodern.

 80. Titta på patientinformationen på helsingborgs lasaretts hemsida!!
  Där står att hysterektomi ökar risken för inkontinens,att det ökar risken för tidigare klimakterium, att infektionsrisken är ca 10% mm. Man gör också hysteroskopiska myomresektioner och embolisering. Su har ingen info alls på sin hemsida utom om hysterektomi, och man talar tom om att det kan vara en fördel att ta äggstockarna samtidigt, om de inte ändrat på hemsidan nu.

 81. Hej Nina 21/7.

  Ja blödningar kan man ju ta cyklokapron. Eller fråga någon som kan kinesisk läkemedel. Men man skall tydligen ta mycket cyklokapron för det skall hjälpa mot rikliga blödningar.

  Sedan är det ju att ta bort myomen från livmodern. Krympa ev först och då försvinner blödningarna tillfälligt.

  Vi måste stötta varandra. Dessa läkare måste ha en gamal invan skolning ett mönster de ej kommer ifrån. Och inte hängt med i den nya utvecklingen när till och med folk som byter kön får barn. Det är upp till var och en att leva sitt liv på sitt sätt. Läkare skall inte förstöra organ emot någons vilja.

  Hälsningar Anna

 82. Hej Lisa 21/7!

  Lisa det är horribilt det du skriver och nästan skratt retande ( inte mot dig ). Ett myom ? Och de kan inte ta bort det ? Ja SU måste vara det sjukhuset i Sverige som har minst kunskap om myom. : ) Kolla hälso och sjukvårdslagen vården sker i samråd med patient och man skall se till individen.

  Tyvärr måste du Övertala Jane Thorburn till vilken behandling du vill ha.

  Vet du att Kvinnokliniken på SU står inför åtal i oktober i Tingsrätten i Oktober.

  Jag föreslår. Gör inget för än efter rättegången.

  Om du vill ha kvar din livmoder. Kämpa.

  Tyvärr måste vi kämpa.

  Att inte läkarna lyssnar till dig är hemskt. Prata med någon mer.

  Etikkommitén i Skövde B Svensson. Patientnämnden, ja vem som helst.

  Jag tänker på Dig. Kämpa på. Läkarna skall inte förstöra något för dig.

  Vill du föda barn och ta emot ägg (om du nu inte har egna) så är det ditt beslut och medicinskt går det. Du kanske dock måste söka privat och utomlands.

  Det viktiga är att du skall ha dina organ i funktion och du skall inte behöva FÖRKLARA FÖR LÄKAREN VAD DU SKALL HA DINA ORGAN TILL.

  Anmäl dom!

  Hälsningar Anna

 83. Hej Mimmi!

  Läste lite vad du skrivit.

  Myom kan tas bort från livmodern. Man får tydligen i detta land Sverige kämpa och övertala läkarna att göra detta.

  Vi är alla olika och Gynekologer måste veta att de jobbar med något som rör vår sexuallitet. Vi har alla olika erfarenheter av detta. Allt från Övergrepp till Underbart och Ingen erfarenhet alls.

  Ett så känsligt ämne och kroppsdel måste man hantera varsamt.

  Men tydligen är många Gynekologer så avtrubbade så man undrar hur de själva upplever sig.

  Sök Dig till en bra Gynekolog som ser till Dig.

  Hälsningar Anna

 84. Hej Anna!
  Jag har fått remiss till su från Maria Gyhagen(spec.mott johanneberg). Hon säger att hon respekterar min åsikt, men får se om läkarna på su gör det. Vi pratade om embolisering, men känner mig tveksam till detta oxå då det kan leda till tidigare klimakterium bla. Har fått två namn från en gammal studiekamrat till mig som nu både är gynekolog och psykiater och som bli urförbannad då hon hör om kvinnor som ifråntas rätten till sin kropp.
  Katarina Englund på Södersjukhuset och Miriam Mints Karolinska. Dessa kvinnor kan mkt om myom.

 85. Skall dit den 1/9. På undersökning för att se vad de kan göra.

  Vill helst att man skall krympa myomet, sedan skrapa bort det, ev i två omgångar sedan bränna slemhinnan. Det borde klara sig fram till menopaus. Alt 2 ,ta bort bara myomet sy ihop livmodern. Alt 3 embolisering efter diskussion om stråldos och teknik med radiologerna. Det har nämligen visat sig att man i vissa fall räknat fel !? vad gäller stråldos så att patienten har fått en mkt högre dos än man trott. Ett fall på Danderyd som uppmärksammades av en sjukhusfysiker där en kvinna fått en absorberad dos på 200 millisiewert, vilket inte säger så mkt om man inte vet, men som jämförelse är 50 millisiewert mycket vad gäller hjärtkatetersering, så tänk…Sök på stråldos embolisering så tror jag det kommer upp.

  Jag äter fn cerazette, och har ätit dem i snart 4 mån. Först hände inget med mensen, sedan varade den längre och kom tätare, men kanske kommer den att minska, måste pröva ett tag till. Annars kan man testa p-spruta (medroxiprogesteronacetat) alt Provera. Det får jag väl göra om de inte hjälper mig på SU så att jag köper tid att kolla alternativ.
  Tar inte bort livmodern i första taget.Problemet för mig är dels att jag inte kan ha ett normalt liv, inte träna, inte ha samliv, inte arbeta under långa perioder, orkar knappt ta hand om mig själv och jag bor själv. Dessutom-skulle jag få en akut blödning med de låga värdena jag har kan det vara livshotande… Inte många får så stora besvär av myom bara några få procent. Mitt har dessutom växt mkt snabbt, vilket är ovanligt i min ålder (47). Inte lätt, men jag kämpar..Skriver mer när jag varit på SU

 86. Nu har jag varit på Su och skall få synarela i 3-4 mån sedan opererar de bort myomet, det verkar inte sitta så illa till.
  Emboliseringsgruppen ville inte ta emot mig, eftersom jag bara har ett myom som borde gå att avlägsna.Man utsätts ju för en stråldos och dessutom kanske man inte blir bra. Så det verkar trots allt vara så att man opererar bort enbart myom om de är få.

 87. Hej Lisa!

  Hur är läget ?

  Hur menar du krympa och sedan skrapa myomet ? Man måste väll operara bort det efter krympning ?

  Embolisering, kan man få fel strål dos ?

  Jag förstår att det är svårt för Dig med stort myom och blödningar.

  Jag har själv flera myom och blödningar. Det styr hela livet. Och jag nere för jag ej fått någon hjälp.

  Hälsningar Anna

 88. Hej Lisa igen!

  Det verkar ju mycket bra att SU ska ta bort dit myom.

  Är det SU/ Sahlgrenska eller Möndal eller ?

  SU/S har som policy att inte embolisera efter 40 år så att de överhuvudtaget skulle ha diskuterat embolisering med Dig förstår jag inte.

  Men det är ju ändå bättre att ta bort myomet och behålla livmodern än att embolisera.

  Men jag förstår inte det heller för SU/ S säger att de inte gör sådana behandlingar som behåller livmodern när du är över 35 år ?

  Vilken läkare var du till ?

  Skriv gäran och berätta. Intressant.

  Lycka till.

  Kram Anna

 89. jag vet inte varför, kanske för att jag bara har ett myom, och det sitter så att man kan ta bort det. Många har flera, tror det är vanligare. Då kan det tydligen bli svårt att reparera livmodern igen. Nu måste man ju i vilket fall som helst in i magen kanske med medellinjesnitt om inte myomet krymper.
  Är i uselt skick nu, har haft störtblödningar och har ett hb på 60. Så jag kommer att vila från det mesta, även detta forum.Skriver när jag blivit bättre, alt efter op. ha det bra så länge!!

 90. Hej alla underbara kämpande kvinnor! Detta är helt för jävligt! Har själv ett mindre myom, den håller sig i schack upplever än inga problem. Går regelbundet på zonterapi och upplever det som att det är bra. Ska dock snart åka och kolla ”växten”. Blir så lessen då man hör och ser och själv upplever vårdens översitteritakter. Vore inte detta något för uppdrag granskning. Slakten av kvinnor, fråntagandet av rätten till sin kropp och ett värdigt liv.
  Kramar Anna-Lena

 91. Hej Anna-lena!
  Det är mer än för jävligt. jag har haft dessa problem sedan jag var 40, och jag ville då ha barn, men läkaren föreslog bara hysterektomi. Jag var så deprimerad att jag var nära att ta livet av mig. man gjorde en hyvling av myomet, men fick inte bort det som satt djupt inne i väggen.Nu vid 47 års ålder sa läkaren till mig att graviditet ff är möjlig efter operationen. Jaha? Men nu ser jag den möjligheten som förbi, och jag känner det som om jag berövats min kropp av den sjukvård som skulle ha hjälpt mig.
  Har kvinnor någonsin haft rätten till sin egen kropp?
  Min mormor skulle inte få föda fler barn-hon tillhörde fel etnisk grupp så hon steriliserades efter att min mamma föddes.Hon dog i förtid pga sin totala panik för att överhuvudtaget närma sig ett sjukhus eller en läkare efter det. Nu har jag fått panikångetsattacker bara av att gå till vårdcentralen, det känns som ett övergrepp alltihop. Ändå är jag glad att jag kom till rätt läkare, men det är försent för barn och det är försent för mitt förhållande-alla smärta, blödningar och depression knäckte det.Skulle män behandlas så här? Skulle inte tro det.

 92. Jeg er en norsk kvinne på 47 år, bosatt i Trondheim, og kom tilfeldigvis over dette nettstedet da jeg søkte etter erfaringer etter gjennomført embolisering av myomer. Jeg gjennomgikk nemlig denne prosedyren nå torsdag på St. Olavs hospital i Trondheim, og i dag mandag sitter jeg her i relativt god form, og er veldig glad fordi jeg turte å gjennomgå emboliseringen. Når jeg leser bidragene over blir jeg sjokkert over den manglende respekten for egen kropp, og aldersdiskrimineringen, dere har opplevd i møte med gynekologene. Min erfaring er helt motsatt: ingen har nevnt alderen min som et problem, og da jeg selv ønsket embolisering framfor hysterektomi eller annen operativ løsning, fikk jeg gjennomført det helt uten problemer, men selvsagt ble jeg informert om risikoene ved den løsningen, og de meget sterke smertene som man får i etterkant.
  Ulemper: det er meget smertefullt, og en viss risiko for eggstokk-kollaps. Dette siste dog kun om noen av partiklene kommer på avveier og inn i eggstokkarteriene. Det skjer kun svært sjeldent. Risikoen er anslått til å være 1 – 5 prosent.
  Fordeler: man slipper operasjon, beholder livmor og eggstokker, er våken under inngrepet og kan snakke med radiologen underveis.

  Mine myomer førte til massive blødninger, og derav jernmangel, kontinuerlig trykk på blæren. Jeg måtte uansett gjøre noe, og er glad for at jeg ble hørt, og repsektert, på alle nivå i ”systemet”.
  Kanskje midlertidig flytting til trondheim ville være lurt? :) ok, vet at det ikke er gjennomførbart, men vis gjerne til at man i Norge ikke aldersdiskriminerer. Håper forholdene i Sverige blir bedre!

 93. Hej!

  Läste Lisa vad du skrev 4 september. HB på 60! Hur orkar du stå upp på benen ?

  Vad är synearela ? Blir blödningarna bättre ? Mår du bättre av det ?

  Medellinjesnitt ? Är det som ett lite snitt horisontellt ? Vad att vara snittad vertikalt, naveln och neråt kan man få ” en framskärt”. Har själv sett det. Inte snygt.

  Förstår du måste vila från allt och samla kraft.

  Hälsningar Anna

 94. Hej AnnaLena!

  Hur går det med zonterapi ? Är det bra ? Håller Myomen i schakt ?

  Man får ta till alternativa metoder när inte den offentliga vården vill hjälpa en.

  Uppdrag granskning tror jag redan har gjort ett program om kasterade kvinnor. Så de gör nog inget mer.

  Men just nu är det en kvinna som blivit kastrerad mot sin vilja som har ett mål mot läkaren i Göteborgs TIngsrätt. Avdelning 11:2. Den 20 oktober till 23 okober 2009.

  Hälsningar Anna

 95. Hej Lisa igen!

  Det du skrev den 6/10 berörde mig djupt.

  Jag förstår Dig. Denna sjukdom och behandling man får i vården är fruktansvärd. Det påverkar förhållanden.

  Håll ut och stå på Dig. Vi är många kvinnor som varit med om detta hemska. Det är bara det att vi syns inte.

  Vore ju trevligt att vi har kontakt.

  Hälsningar Anna

 96. Hej Anna!

  Jag mår bättre nu,jag blöder inte längre tack vare Synarela, det är ett preparat som sätter kroppen i ett klimakterieliknande tillstånd ”kemisk kastrering”.Det gör att hormonnivåerna sjunker kraftigt och att myom som ju är starkt hormonberoende krymper, och menstruatonerna upphör också. Detta ges som förberedelse till operation i ca 3 månader.Mitt hb har stigit en del och jag hoppas att det skall vara på normalnivå då jag skall opereras.
  Jag har tur för en gång skull har knappt några biverkningar, ca 90% av patienterna får tydligen det.Ang snitt-medellinjesnitt är från naveln och nedåt.
  Vill helst inte ha det, jag har fin platt mage nu, men blir det fult kommer jag att göra en plastikoperation.

 97. För mig känns det absurt att läsa att myom är ofarliga knutor. Visst de sprider sig inte och är godartade. En mkt liten del av myom är dock sk myosarom som är elakartade, men detta är extremt ovnligt. Snabb tillväxt och mt smärtor är tydligen ett varningstecken. Mitt myom har gjort mkt ont och växt snabbt. jag har ätit 4 duroferon (järn)/dag och varit uppe i 14 (!?) cylokapron de värsta dagarna.Undrar hur länge man överlever detta om man lever i ett land utan läkarvård.. Dessutom kan myomen om de blir stora växa över och stänga av urinledarna-då kan man dö av urinförgiftning. Så helt ofarligt är det inte. Min hälsa har tagit enorm skada,jag kunde inte vara tillsammans med mitt livs kärlek.Ville inte belasta honom med min sjukdom.Har inte kunnat avsluta min utbildning, ja egentligen kan man räkna upp det jag kunnat göra det går ganska fort. Länge släpade jag mig till jobbet, hade ständig panik för att störtblöda, fick ha extra kläder och glömde jag min medicin hemma var katastrofen total.Efter jobbet släpade jag mig in i mataffären och hem , åt och ramlade i säng. jag har gått ner 14 kg på ett år eftersom jag samtidigt blivit gravt deprimerad, och inte kunnat äta.ordentligt.Tror att de inte ens vågade diskutera livmoderborttagning på mig, det fanns liksom ingen tid att diskutera på, man måste göra något direkt.Jag var totalt uppgiven och orkeslös. En natt alldelses innan Synarelan började verka blödde jag så mkt att jag tänkte -jaha nu får jag inte sagt det jag ville till människor, inte orkar jag skriva heller. Var övertygad om att jag skulle förblöda, men orkade inte bry mig,jag hade gett upp och var helt lugn och gick och la mig. så vaknade jag iallafall på morgonen.
  Allt detta hade undviits om läkaren hade gjort en riktig bedömning första gången och inte blivit arg för att jag vägrade ta bort livmodern. På något sätt skall jag visa vad de gjort och att det inte är ok, vet inte hur ännu.

 98. Hej Lisa! Jag läsit det du skrivit 30/10 samt 1/11.

  Det verkar ju bra med Synarela. Vet du om det är GnRh behandling ?

  Man behöver ju inte vara fåfäng men det är ju viktigt också hur snittet blir. Det kan bli som en ”fram bak” om snittet är från naveln och ner. Men man måste väl kunna göra fina snitt och som du skriver plastikoperera ?

  Mysarom ? Förklara gärna mer. En typ av Myom ? Elakartad ?

  När jag läser det du skriver förstår jag Dig helt. Denna sjukdom är inte att leka med. Förhållanden, arbeten, blödningar som man tror man inte skall överleva – jag vet pricis vad du pratar om.

  I min omgiving verkar ingen riktigt förstå. (lite mens kan man väl inte vara så sjuk av och i dag är de ju så duktiga i vården om man vill ha barn)

  Sjukdommen och den behandling som erbjuds i vården gör att man blir ännu sjukare.

  Starkt gjort av Dig att stå på Dig och få en behandling som verkar bra.

  Vart går du ? Är det på SU/S ?

  Stå på Dig. Hoppas vi har kontakt.

  Hälsningar Anna

 99. Synarela är GNRH behandling. myosarkom är en elakartad tumör som utgår från livmoderns muskelvägg.Myom är en godartad tumör som också utgår från livmoderns muskelvägg. Myosarkom är extremt ovanligt, men väldigt elakartade.
  Hur ärret blir beror på hur man syr och hur man läker. jag får inga fula ärr så det kommer att bero på kirurgen. Hon vill gå in i mitt gamla bikinisnitt -hoppas det går.
  Man kan oftast korrigera ärr genom plastikkirurgi. Har man hudöverskott kan man göra bukplastik, annars kan man förbättra ärret och även tatuera över det- kosmetisk tatuering. Lägger upp info när jag vet hur det blir och givetvis efter operationen.

 100. Hej Lisa!

  Ja nu har jag haft en natt man trådde man ej skulle överleva. Med stört blödningar.

  Det är ju viktigt att ärr på magen blir fint även om det kan ses som sekundärt så är det ändå väldigt viktigt. Men det verkar ju vara det minsta problemmet ändå. Finns många alternativ kanske rätta till det. Och man hoppas på en bra kirurg.

  Måste vila.

  Kram så länge Anna

 101. Hej alla!

  Jag är hemma efter op nu. Den gjordes i måndags och i början kändes det ganska bra,men ju mer hemgången närmade sig ju mer ångest fick jag. Jag är ju ensam hemma och jag kan lova er att det är tufft. Man har skitont, man får med sig vanliga receptfria värktabletter hem, och de tar inte bort smärtan. man orkar inte fixa mat, fast man behöver mer näring. All smärta, ensamhet och utsatthet man känt i livet kommer upp till ytan och just nu känner jag att jag är arg för att jag inte dog under operationen.Jag hade 4 myom fast de hade tolkat det som ett stort på ultraljudet. Började blöda när de skulle väcka mig så de fick söva mig igen, fast det minns jag inte. Det blev bikinisnitt. Hoppas jag vaknar en dag och tycker det är hyfsat kul att leva. Just nu känns det hemskt. Jag har förlorat 8 år av mitt liv pga att ett felaktigt beslut tidigare, och mitt liv hade vrait ett helvete innan. Ändå tror jag det var viktigt för mig att få välja operationsmetod själv, att själv ha kontroll över min kropp.

 102. Fast det är väl normalt att vara deprimerad och trött när man dessutom förlorade sitt livs kärlek-han gick tillbaka till sitt ex när jag blev riktigt dålig för ett år sedan. Försöker se hon om som en skit och att det finns andra män som inte skulle göra så, men det känns.

 103. Hej
  Jag är en kvinna på 51 år. Sen min ungdom har jag alltid haft problem med mensen. Den har alltid krånglat. Det enda svaret jag fick från en gynekolog var att de ska hjälpa mig om jag vill ha barn. Jag vill inte ha barn. Det är svårt för gynekologer att förstå. Under hela 2009 har jag haft det jobbigt. I september kom jag akut till sjukhus p g a stora blödningar. Jag blev då skrapad och det togs bort slemhinnor. Samtidigt upptäcktes ett myom på livmodern. Jag fick sedan avvakta ett tag för att se hur det gick. Efter det fick jag prova olika tabletter men inget hjälpte. I januari 2010 sattes det in en spiral. Under 10 dagar hade jag fruktansvärda smärtor och blödningar. En kväll hade jag så ont att jag inte ens kunde nudda magen. Till slut så km det ut en stor blodklump och i den satt spiralen. Dagen efter fick jag rikliga blödningar och kom till sjukhus. Efter två dagar gjordes det en hyvling av livmodern och myomet togs bort. Blödningarna har blivit mindre men inte försvunnit. Jag går nu och väntar på nästa steg. Det är jättejobbigt. Jag vill att hela livmodern ska tas bort men läkarna vill inte gärna det p g a infektioner mm men till slut blir de nog tvungna till det i alla fall. Det är inte lätt att vara kvinna och just nu känns situationen fruktansvärt jobbig. Det påverkar humöret, vikten och sexlivet.
  Tjejer, stå på er och kräv att det görs något snabbt när ni blir dåliga och får blödningar. Kram

 104. Hej tjejer
  Det har nu gått mer än 3 mån sedan jag fick mina myom borttagna via ett öppet buksnitt. Min mens är nu 5 dagar mot 15 innan, och det är bara första dagen som jag blöder ganska mycket och har lite ont. Skillnaden är enorm.
  Det känns bra att alla kroppsdelar är kvar.Jag har ingen ökad risk för inkontinens, vilket borttagande av livmodern ger. JAG vågar tro på att kanske möta någon vilket varit omöjligt de senaste 8 åren. Om man varit man hade påverkan på sexlivet säkert tagits på allvar, men kvinnors sexliv är inte viktigt.
  Kom ihåg att Hälso och sjukvårdslagen ger oss rätt att få veta alla de behandlingar som finns och dess för och nackdelar och biverkningar.att tabort livmodern är ofta det första och enda förslag man får och trots riskerna så informeras inte patienterna. Om man har en knöl på framsidan av livmodern som går igenom väggen, vad tror ni är enklast att göra? Att skära runt knölen, bränna alla kärl, sy ihop hålet som blir, eller skära ner emellan livmodern och blåsan, livmodern och tarmen, lossa livmodern från det som håller fast den, ligera alla blodkärl. lossa från slidan sy ihop överallt, dessutom vilken metod tror du ger störst risk för slador på omkringliggande organ?

 105. Hej Lisa och Tanten och alla andra!

  Tror inte jag läsit att du Lisa har operarat Dig. Hemskat att du var så ensam efter operationen och hade värk. Skönt höra att du genomlevt detta och nu verkar du må bättre efter operationen. Tog de bort myomen och livmodern är kvar ?

  Jag går nu på GNRH behandling och mina myom har krympt! Det tog väl som du skrev 8 år om inte mer för mig att få någon form av behandling. Jag viste inte att det var Vårdgaranti på 10 år i Sverige. Men man får väl kanske till baka 10 år av vården som de tagit av mitt liv. Livsgaranti? Kompensation av vården? Det får man väl ?

  Anna

 106. Hej alla!
  Jag har nu börjat få ordning på mina blödningar. Började äta Provera tabletter för en vecka sedan och sen dess är jag blödningsfri. Åt dem även innan jag opererade bort mitt myom men då fungerade de inte till 100% men nu har jag börjat mitt nya liv. Min läkare trodde att min kropp behöver en kick för att förstå att det ska sluta blöda och den kicken har jag fått nu. Det är underbart
  Ni som har blödningar, om ni inte redan gjort det, prova Provera. Det är värt ett försök.

 107. Anna!

  Ja, de tog bara bort myomet, som visade sig vara 4 så operationen blev komplicerad och det blev blödningskomplikationer så när jag var på väg att vakna fick de ta mig in på operation igen. Läkaren som sagt att det är mkt sällan man verkligen måste ta bort livmodern pga blödningar under operation, men hon trodde ett tag att det skulle bli ett sådant undantag. Så jag var fullkomligt slut efteråt, förlorade mkt blod.

 108. Hej
  Ja jag trodde på Provera-tabletterna men nu har blödningarna börjat igen. De blir bara värre för varje dag. Nu ska jag ta ett snack med min läkare. Jag vill operera bort livmodern helt nu för att kunna leva normalt. Jag vill kunna ha sex, sova på nätterna utan oro, motionera mm. Hoppas min läkare lyssnar på mig denna gången.
  Kram till er alla.

 109. Iréne Svensson Räisänen

  Lisa: Jag är glad att det lyckades!

  Tanten: Det hoppas jag också att din läkare gör. Min gjorde det inte under alla jag bad om att dom skulle ta bort livmodern. Inte förrän livmodern klämt ihjäl en av äggstockarna och urinblåsan så jag fick kissa flera gånger i veckan gick hon med på det. Jag har aldrig ångrat mig!

 110. Hej här är jag igen. Mina blödningar går upp och ner. Just nu äter jag 3 Proveratabletter/dygn. Det har blivit mycket, mycket bättre. Har nästan bara små flytningar. Förmodligen sitter det rester kvar av mitt myom som inte läkarna får bort. Dessa skrumpnar bort av sig själv när jag kommer i klimakteriet (när det nu blir). Ska ha ny kontakt med min läkare i slutet av augusti. Får se vad de tänker göra då. Men jag ska inte klaga. Nu sover jag på nätterna och kan röra mig utan att det rinner av mig. Detta ska nog gå vägen det också. Kram till er alla.

 111. Hej Iréne. Tack för dina ord. Ja det är en evig väntan på att bli bättre. Vissa dagar är humöret i botten. Jag gråter för ingenting. Det är ju inte bara mitt liv som blir påverkat, det påverkar ju sexlivet och vilken karl orkar med en kvinna som inte mår bra? Nej, jag hoppas läkarna hittar en lösning till hösten. Kram

 112. Hej!
  Nu var det ett tag sedan och mycket har hänt. Har fått hyvla bort ett myom till i november och efter det gjordes en röntgen av livmodern. Då upptäcktes ett större myom som inte går att hyvla bort. Nu ska jag på undersökning igen och läkaren vill ha en kontroll på hur det ser ut innan han bestämmer vad som ska göras. Det kan bli tal om medicinering för att komma i klimakteriet, myomet krymper och försvinner eller en operation. Jag vet inte vilket jag ska göra. Just nu äter jag 3 Provera dagligen och 8 Cyklocapron för att hålla blödningarna i schack. Mitt liv är jobbigt men det ska väl nån gång gå över.
  Kramar

 113. Har emboliserat ett myom o förstår inte pratet om stråldos. Vid en embolisering täpper man till det blodkärl som försörjer myomet och sedan krymper det förhoppningsvis ihop. Går in i nekros. Det kan göra förbannat ont och är lite på experimentstadiet. Känner mig lite sur över den dåliga uppföljningen där olika läkare gett olika besked om det funkat eller ej. För mig fanns dock inte alternativet hysterektomi.

 114. Hej! Det är tjatiga Tanten.
  I januari var jag hos min gynekolog för undersökning och pga att jag mådde väldigt dåligt av blödningarna och inte orkade med situationen längre fick jag påbörja behandling med Zoladex. En liten spruta/ampull i magen varje 28:e dag i tre månader. Hade småblödningar i början och en lite större blödning i februari. Det har bara blivit bättre och bättre sedan dess. Har nu varit blödningsfri i fem veckor och livet ser ut att komma tillbaka. Allt är lättare. Min läkare och jag ska ha kontakt igen i aug-sept. Kanske ska han ta ett blodprov för att se var i klimakteriet jag befinner mig. Jag har inte mått dåligt alls, inga svettningar, inte ont i brösten. Hittills är allt toppen. Sexlusten har kommit tillbaka. Så tjejer, ni som har problem med myom och blödningar, ni som ändå är i den åldern att ni närmar er klimakteriet, fråga efter att få gå igenom en Zolades-behandling. Jag ångrar det inte. Nu slipper jag förmodligen att operera bort livmodern och det är så skönt. Det finns hjälp att få för oss alla och att träffa på en förstående gynekolog är ett måste. Kramar till er alla

 115. Allt ni har sagt om att man inte anser att livmoder och äggstockar behövs efter klimakteriet, o tom innan, oroar mig ockå. Jag har en cysta som är ca 6X6 cm på ena äggstocken och nyligen hittade gynekologen 3-4 till som är 3X3. Det är jobbigt nog och jag oroar mig förstås i första hand för det. De vill ta bort ena äggstocken och eventuellt den övre dele av livmoder, eventuellt alltihopa, dvs båda äggstockarna och livmodern.

  Jag litar inte på att de inser att jag vill bevara mina organ så långt det går. Det hade varit skönt om de fattade att jag tror att livmodern är viktig vid sex. Att livmodern ger hormoner som man behöver och behövs för att inte få framfall är två andra viktiga saker. Och att jag naturligtvis vill bevara äggstockarna om det går.

  Jag ska uppsöka en till gynekolog, samt kolla all möjlig alternativ medicin. Men visst, jag vill inte riskera ngt men känner mig oroad eftersom jag inte vet om deras beslut kommer att bero på rent medicinska skäl, eller om det blir dyrt att operera o kvinnor över 50 inte anses ha ngt skäl att ha livmodern kvar eller om det blir dyrt om de måste göras en till operation efter den första när de har frågat mig vad jag vill. Jag menar om de upptäcker ngt under operationen som tyder på att man måste ta bort ngt mer än en äggstock.
  Eva

 116. Iréne Svensson Räisänen

  Eva: Stå på dig och kräv att dom tar din oro på allvar. Och självklart måste det vara så att det är bättre att behålla organen om det är medicinskt försvarligt. Det tycker också jag trotts att mitt liv blivit så mycket bättre sen jag fick min livmoder och äggstock bortopererad.

 117. Hej,

  Jag har läst nästan hela tråden men kände att jag måste skriva på en gång. Jag har två stora myom som den sista tiden gjort livet outhärdligt, ca 10 cm båda. Jag har konstant ont, en livmoder som är förstorad och sträcker sig hela vägen upp till naveln, kraftiga och oregelbundna mensblödningar. Jag måste kissa en gång i timmen och bajsa är nästan omöjligt. Jag har halsbränna och obehag varje gång jag äter eftersom det trycker mot diafragman. Jag har svårt att sova och byxorna gör ont.

  Jag har träffat några olika gynekologer under åren och trots att jag har insisterat på alternativa behandlingar till hysterektomi har man envist hävdat att inget annat finns i Sverige. Jag ville operera bort endast myomen medan de ännu var mindre men som sagt fick jag höra att det alternativet inte ens fanns i Sverige. Ingen av de säkert fem gynekologer jag har konsulterat angående myom och behandling har föreslagit annat än att ta bort min livmoder. När jag har frågat om biverkningar eller negativa effekter har man enträget hävdat att det inte finns några. Jag har inte fått någon information om hormon el. dyl. Livmodern är bara en muskel som lika gärna kan tas bort om man inte ska ha fler barn. Jag känner mig lurad.

  Nu har jag sökt akut för jag har så stora besvär att jag inte står ut längre och fått en akut operationstid för hysterektomi i nästa vecka. Idag av en händelse hittar jag info om myomembolisering på hemsidan till samma sjukhus där jag ska opereras. Ingen har nämnt detta än mindre erbjudit mig det. Jag har ringt Vårdguiden ikväll och talat med en sköterska som tydligen hade gynekologisk erfarenhet. Hon sa att hon aldrig hade hört talas om myomembolisering. Sedan hittade jag den här tråden.

  Under alla år har jag kämpat med alla besvär av myomen för att slippa operera bort livmodern. All vårdpersonal jag pratat med angående mina myom är helt oförstående inför min önskan att behålla livmodern och man möts av attityden att då får man skylla sig själv och kan gott leva med besvären.

  Jag är 48 år och har två myom på 10cm, en på insidan och en i livmoderväggen. Jag behöver akut hjälp. Myomembolisering låter som ett alternativ. Eller finns det andra behandlingar? Och vart bör jag vända mig för att få förståelse och snabb hjälp? Jag bor i Stockholm.

  Tack på förhand!
  Miki

 118. Iréne Svensson Räisänen

  Miki: Tråkigt att du känner att du inte får gehör för din önskan om alternativa metoder. Myomembolisering ses nog som en behandling främst för kvinnor som fortfarande vill ha barn. I Stockholm vet jag att Danderyd har använt den metoden.

  Själv opererade jag bort livmodern pga av liknande besvär som dina och det är det bästa jag gjort. Hormonen sitter i äggledarna. Får du behålla minste en av dom märker märker du inget och går INTE i klimakteriet. Jag gjorde min operation för sju år sen och nu har jag lugnt och stilla gått in i klimakteriet.

  Läkarna har rätt i att det inte finns andra biverkningar. Jag har aldrig mått så bra sen jag var 12 år och fick min första mens som efter att jag låtit opera bort livmodern.

  Jag tycker det är tråkigt att du ska fortsätta må dåligt pga av brist på information. Kräv info och att läkaren ska ta din oro på allvar.

 119. Hej, har läst de flesta inlägg här o vill dela med av min erfarenhet. Jag genomgick en myomectomy, bikinisnitt. Mitt myom var stort 13 cm, som en baseball vägde 1, 1 kg. Det gick jättebra men jag förlorade 1 liter blod, gav mig ingen transfusion då mina blodvärden var bra. Jag behövde ej heller få extra morfin efter op. ( har nog väldigt stor smärtttröskel). tog alvedon o naproxen. Jag var uppe o gick o kissa natten efter. Men när jag åkte hem var det lite jobbigare men efter ca 5 dar så kunde jag prom o kände mig bättre. Nu har det gått 12 dagar o har faktiskt inte ont längre men ska va sjukskriven i 6 veckor o får inte träna på 3 månader. Detta ingreppet är stort o återhämtningen/läkningen längst. Har ett ca 20 cm är vid bikini linjen men det ser fint ut o kommer läka fint. Och ja, jag är 43 år!!! Min läkare på kvinnokliniken sa att om jag fått alla barn jag ville ha så föreslog hon en hystrrrctomy, då sa jag nej har inte ens börjat! Vill inte ha en sådan op o vill prova medicinen esmya för att krympa myom. Efter 3 mån var jag tillbaks eftersom min op var aktuell då. Myomet hade inte krymt av denna medicin o jg beslutade att genomgå en myomectomy. Jag påminde både min läkare o de andra som utförde op att de fick bara ta bort myomet inte min livmoder. Satte nog lite press på dem men man måste vara lite bestämd. Min läkare berättade riskerna ex. Blödning men sa att de bara hänt en gång på 10 åt.Hon llyssnade på mig o var mycket innkännande o sympatisk. Jag är mycket nöjd med denna op. O hoppas kunna bli gravid senare innan det blir försent! Jag har en bra erfarenhet av kvinnokliniken på södersjukhuset i Stockholm. Lycka till alla! :)

  1. He
   j Camilla!
   Jag har ett stor myom(9.5cm) som växer inne livmodern, vilket läkaren rekommenderar mig att ta bort livmodern eftersom det är stort. Jag har träffat olika läkare och fått liknande svar, vilket gör mig mycket besviken.
   Jag undrar om du kan berätta för mig vilken läkare du har träffat och opererar dig utan att ta bort livmodern. Förresten var ligger ditt myom? Har du frågat läkaren om emboliserings operationssätt som används för att ta bort livmodern? Tack på förhand!

   Sophia

 120. Hej medsystrar med myom! Går nu och väntar på att ta bort ett submuköst myom på 5 cm som sitter bra till centralt inne i livmodern. Det ska opereras bort med hjälp av hystereskopi. Vill dessutom kunna vara vaken under operationen. Jag blöder något otroligt under mens o. Järnvärdet har varit uselt och jag försöker äta så mycket järnrik mat jag kan, däribland järntabletter. Känns som man fått kämpa för att få behålla livmodern. De flesta läkare pratar bara om hysterektomi, vilket jag inte vill! Sexlivet är helt fantastiskt (när jag inte har mens), så jag vet vad jag har nu men vet inte vad jag skulle få om livmodern togs bort! Till saken hör nu att jag går och oroar mig något otroligt för operationen (som jag vill att de gör i lokalbedövning). Oroar mig för att det skall börja blöda mycket, eller bli andra komplikationer trots att det är ett myom som ska vara lätt att ta bort enligt läkaren. Värsta scenariot är att det blir stor blödning så de akut får ta bort livmodern. Tilläggas ska att jag är över 40 och har en förstorad livmoder. Såå orolig nu att detta ska gå vägen!

 121. Om någon av er har tagit bort ett relativt stort myom med på minst 5 cm som sitter submuköst genom en hystereskopioperation så får ni gärna dela med er av era erfarenheter. Skulle uppskatta att få höra hur det gick för er. Var det komplikationsfritt?

 122. Iréne Svensson Räisänen

  Orolig: Jag förstår din oro. Som jag skrivit här opererade jag bort liv livmodern och en av äggledarna. För mig gick operationen utan komplikationer och har inte inverkat på mitt sexliv. Det enda jag ångrar är att jag inte tvingade läkarna att göra det långt tidigare.

  Andra kvinnor har helt andra erfarenheter. Hur det blir för dig är svårt att veta innan. Hur som helst så bör du prata med någon om din oro. Det finns en förening för kvinnor med endometrios. Kanske kan de svara på en del av dina frågor:
  http://www.endometriosforeningen.com/

  Lycka till!

 123. Tack för ditt svar Iréne, och för att du delar med dig av dina erfarenheter! Nej, det är klart att det är svårt att veta hur det blir efter en operation och några garantier för komplikationer är ju svårt att veta innan. Tack för tipset på sidan om endomitreus, samt dina lyckönskningar till mig!

 124. Hej! Jag har hela mitt liv haft rikliga blödningar och efter att jag fått mina barn ökade besvären och hade kramper i samband med mensen. Vid ett akutbedök fick jag veta att jag har myom som va ca 5 cm stort men läkaren menade att det var ofarligt och man kan leva med det. Därför harvade jag på med kramp och kraftiga blödningar och tog cyklokapron värsta dagarna. När jag hade planerat en utlandsvistelse i Karibien tog jag kontakt med en privat gynekolog och hon sa att jag inte hade något myom men skrev ut cyklokapron igen eftersom jag inte ville ha hormoner. Men mina blödningar bara ökade i styrka och nu blev jag orolig och vände mig till vårdcentralen som skrev ut provena. Efter att ha läst en del på mätet hittade kag naturligt prostagen som jag provade och för säkerhet tog med mig medicinen och hade menskopp men klarade mensen utan någon medicin alls! Däremot när jag kom hem till Sverige var det skyfall igen. Vände mig åter till vårdcentralen som ville skriva ut priomolut nor och jag sa nej tack jag vill ha remiss till Gyn men då surnade läkaren och sa att hon hade mer akuta patienter än mig! Då hade jag blödit 22 dagar i streck. Men eftersom mitt Hb värde var på 119 tyckte hon väl jag överdrev. Då ringde jag en akupuntör som fick stopp på blödningen redan dagen efter. Jag gick en gång i månaden sen hade jag uppehåll då jag inte blödde på 30 dagar. Jag var inte lycklig så länge för i januari satte det igång och hade blödit 25 dagar när jag ringde gynakuten och fick komma direkt. En 10 cm stor myom i livmodern konstaterades och läkaren sa: du kommer opereras för ingen medicin hjälper mot detta. Läkaren var stressad men förklarade snabbt att livmodern ska tas med buksnitt och äggstocksrna med för jag skulle vl inte ha föer barn som fyllt 53 år? nää sa jag lite lamt. Men kan ni inte ta livmodern visa slidan frågade jag. Nää svarade läkaren. varför frågade jag. Den är förstorad så det går inte. Hem utan åtgård och väntan på operation. Två dar senare vaknade med störtblödning och då blev jag rädd för det forsade och jag hade Hb 109 och orkade knappt gå. Hade yrsel och hjärtklappning. Ringde ambulans som körde in mig till gynakuten igen. Fick en annan läkare som sa: Nu har vi läst din journal! Jaja tänkte jag då kanske ni fattar att jag har haft lite jobbigt under lång tid. Denna läkare ordinerade cyklokapron intravenöst. Det blev jag dålig av så det blev akutringning när jag tuppade av och behandling avbröts och de satte in dropp eftersom jag var uttorkad och HB sjunkit till 109. På eftermiddagen fick jag åka hem. Nu har jag läst hrinne och blir tveksam till både operation och alltihop. Men jag ska i alla fall komma i klimakteriet när som helst så jag behöver inte oroa mig för den effekten men borde jag ändå be att få behålla äggstockar om de är friska?
  Med vänlig hälsning, Anette

 125. Iréne Svensson Räisänen

  Anette: Jag hoppas du snarast får din operation. Varför ska äggstockarna opereras bort om de är friska? Det tycker jag du ska fråga din läkare.

  I mitt fall var en äggstock svårt skadad för det hade varit för trångt och fick tas bort tillsammans med livmodern. Den andra fick jag behålla och fick en mjuk igång i klimakteriet.

  Lycka till!

Iréne Svensson Räisänen
×