Hoppa till innehåll

Inskriven inför hysterektomi

Inskriven inför hysterektomi

Inskriven inför hysterektomi 2 januari 2007. Igår hade jag tid för inskrivning och samtal med narkosläkaren inför avlägsnandet av min livmoder. Trodde jag.

– Konstigt, sa hon i sjukhusets recension. Du finns inte med på listan.

– Nähä? sa jag och såg säkert lika frågande ut som jag kände mig.

– Men det står ju idag på ditt papper. Receptionisten letade bland sina papper och suckade gång på gång. Det stämmer säkert, dom har bara glömt att föra in dig här på listan.

– Hmm…sa jag och gick in i väntrummet till narkos/inskrivning och satt mig att vänta som jag blivit tillsagd.

Ihopblandad och glömd

Sjukhusdisk

När det gått 20 minuter utan att jag blivit inropad började jag ana oråd och försökte påkallade personalens uppmärksamhet. Det tog ytterligare 10 minuter innan en sköterska förbarmade sig över mig och frågade vem jag var.

– Men du har ingen tid idag, sa hon när jag presenterat mig. Vänta…är det du som ska opereras i morgon?

– Nej, den 10:e, svarade jag och visade henne kallelsen jag fått.

– Gynekologin måste ha gjort en dubbelbokning. Sitt ner och vänta så ska jag ordna så du får komma in nu när du är här.

Inskrivning fast i i fel ordning

Sjuksköterska

Efter 5 minuter blev jag uppropad och fick komma in till sköterskan som sköter inskrivningen.

– Du skulle egentligen träffa narkosläkaren först men han är upptagen så vi får ta det i ”fel” ordning.

– Det går säkert bra, sa jag, men tänkte att det börjar inte inte bra.

Epiduralbedövning

Sedan fick jag massor av information om vad som gäller både före och efter operationen. Dessutom fick jag välja mellan morfinpump och epiduralbedövning som smärtlindring efter uppvaknandet. Ett lätt val då jag vet hur dåligt man kan bli av morfin. Och trots att det kan gå tokigt och jag hamnar i rullstol. Fast den risken är försvinnande litet.

Fragmin mot blodproppar

spruta

Dessutom fick jag en spruta med Fragmin som motverkar blodproppar som jag ska ta själv kvällen före operationen. Och broschyrer med instruktioner hur jag ska ta mig upp ur sängen, hur jag gör när jag ska hosta och övningar att göra varje timme i sängen för att också motverka blodproppar.

Känner mig informerad

Just nu känner jag att jag fått tillräckligt med information men är trots det lite nervös. Om det ändå vore den 10 januari och operationen var över!

Uppdateringen: Operationen gick bra även om de tvingades att också ta bort en av äggstockarna. Allt var dock godartat. Kirurgen upptäckte att jag har endometrios och att det är det som orsakat min svåra smärta och stora blödningar vid mens.

Läs också

Läsa

Mitt blogginlägg Lida av endometrios utan att veta, Jag är inte min livmoder och Min livmoder och äggstock bortopererad.

Fler blogginlägg

Inskriven inför hysterektomi är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer till “Inskriven inför hysterektomi”

Iréne Svensson Räisänen
×