Hoppa till innehåll

Pliktexemplar för egenutgivare

Pliktexemplar för egenutgivare

Pliktexemplar för egenutgivare. Är du egenutgivare och trycker upp din bok hos ett tryckeri skickar tryckeriet dessa till de bibliotek som ska ha.

Använder du print-om demand ingår det inte alltid i deras tjänst att skicka pliktexemplar. Om de inte gör det är det upp till dig att förse de sju biblioteken med din bok.

Dessa biblioteks ska ha ett exemplar av din bok

  • Kungl. biblioteket
  • Lunds universitetsbibliotek
  • Göteborgs universitetsbibliotek
  • Linköpings universitetsbibliotek
  • Stockholms universitetsbibliotek
  • Umeå universitetsbibliotek
  • Uppsala universitetsbibliotek.

Pliktexemplar för egenutgivare om upplagan är större än 29 ex.

Bibliotek

Tänk på att är din upplaga inte större än 29 exemplar behöver du bara skicka pliktexemplar till Kungliga Biblioteket och Lunds universitetsbibliotek. Har du skickat till alla sju biblioteken och trycker upp en ny omgång utan att ändrat något i din bok behöver du inte skicka nya pliktexemplar.

Du behöver inte betala frakt utan använder frisvar när du skickar dina pliktexemplar. Tänk också på att du behöver fylla i en blankett som ska följa med varje bok.

Reglerna är många så du gör bäst i att kolla in Kungliga Bibliotekets hemsida vad som gäller för just dig.

Mer om lagen

Lagen

En svensk lag som reglerar rätten att få tillgång till tryckta och elektroniska publikationer. Enligt denna lag är förlag och producenter av publikationer skyldiga att lämna in ett visst antal exemplar av sina verk till Kungliga biblioteket och andra bibliotek i landet. Syftet med lagen är att säkerställa att biblioteken har tillgång till ett brett utbud av tryckta och digitala material för arkivering, forskning och allmänhetens nytta. Lagen kan omfatta böcker, tidskrifter, musik, filmer och andra medier. Tänk på att lagen variera från land till land.

E-böcker har också plikt

E-bok

Tänk på att e-böcker innefattas av e-plikt. Ta reda på vad som gäller just din e-bok.

Varför du ska skicka pliktexemplar

Ett exemplar av en trycksak eller ett annat verk, ska enligt lagen levereras till plikt- eller friexemplarsbiblioteken, för att arkiveras för bl.a. forskningsändamål. Pliktexemplar ska utan kostnad för plikt- eller friexemplarsbiblioteken levereras av tryckerier, förlag eller distributörer.

Läs också

Läsa

Blogginlägget Ge ut böcker en mänsklig rättighet? och lyssna på poddavsnittet Egenutgivaren Per Blomqvist och Är du poet om du är utgiven på eget förlag?

Fler blogginlägg

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×