Hoppa till innehåll

Gullregn

Gullregn
Hängena förför
bären lockar barns händer
ambulansen nästa

© Iréne Svensson Räisänen (2024-06-01)

Om dikten:

Minnen

Dikten kom till efter att jag såg gullregnen blomma och ett minne kom till mig. Som barn och tonåring blev jag ständigt varnad för att inte äta av gullregnets bär. Idag är förgiftningar efter att ha ätit de ärtliknande bären, tack och lov, ovanliga.

AI om Gullregn

AI-robot

Laburnum på latin, är en släkt av lövfällande buskar eller små träd som vanligtvis blommar under våren till tidig sommar. Växterna utmärks av sina långa, hängande klasar av gula blommor som kan liknas vid små gyllene regndroppar, därav namnet.

Kännetecken

  • Blommor: Klar- till mörkgula och samlade i långa, hängande klasar.
  • Blad: Trefingrade och sitter i en spiral runt förgreningarna.
  • Höjd: Kan bli mellan 3-7 meter höga.

Varningar

Giftigt

Trots att busken är vackert, är det viktigt att vara medveten om att alla delar av växten är giftiga, speciellt fröna. Förgiftning kan orsaka symptom som kräkningar, yrsel, och i allvarliga fall, hjärtproblem. Därför är det extra viktigt att hålla barn borta från gullregnet.

Användning

På grund av sin prydnadsstatus planteras gullregn ofta i trädgårdar och parker. De är särskilt populära i Europa och är kända för att stå i examens- och trädgårdsfester som en symbol för glädje och festlighet.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

När du läst färdigt kan du fortsätta med Försommar, Sommarens port, Juniminnen, Doftminnen och min samling sommardikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×