Rytmiska
turkosa fåror
plöjer
i marken
skålar av glas
Och i snäckorna ekar
havets stormar
© Iréne Svensson Räisänen (2005-05-04)
Innehåll
Om dikten Hav:
Jag skrev dikten som ett exempel på en dikt som också är en metafor och fick den publicerad i tidskriften ”Bergslagspoeten”. Vad är en metafor? Det är en retoriskt eller litterär stilfigur som används för att jämföra två olika saker eller begrepp genom att påstå att en sak är den andra på ett symboliskt eller överfört sätt.
Det innebär att man använder ett ord eller en fras för att beskriva något genom att använda egenskaper eller drag från något annat, vilket hjälper till att skapa en djupare förståelse eller bild i läsarens eller lyssnarens sinne.
Till exempel, när någon säger ”livet är en resa”, används bilden ”livet” för att jämföra det med en ”resan”, där olika faser, upplevelser och utmaningar kan parallelliseras mellan de två begreppen. Genom att använda bilden kan man förmedla komplexa idéer på ett mer levande och målande sätt.
Metaforer är vanliga i litteratur, poesi, tal och dagligt språk, och de hjälper till att skapa bilder och känslomässiga associationer som kan påverka hur vi tolkar och upplever språket och världen omkring oss.
Jag anser att diktandet i sig är inget utan bilder för det jag vill förmedla.
Läs också
Mina dikter Vinden, Svaret, Kryssning, Silverblänk, Blå blod, Hans, Ledig sommar, diktsamlingen i Skuggan av sanningen och titta på min diktvideo Vem för flyktingens bön?