Hoppa till innehåll

Hoppet lever

Hoppet lever
Lucia sjunger
lyser upp i vårt mörker
hoppet lever än
att klokheten, godheten
vinner över dumheten

© Iréne Svensson Räisänen (2016-12-13)

Om dikten:

Rödhårig Lucia

Jag skrev dikten efter att ha sett Luciamorgon på SVT och läst om det finns de (SD och andra transfober) som anser att killar eller transsexuella inte ska få bära ljuskronan.

Transfobi är en form av fördomar, diskriminering eller hat riktat mot transpersoner. Det är när en person inte accepterar eller respekterar en annan persons könsidentitet eller uttryck. Det kan ta sig olika former, som att förneka en persons könsidentitet, använda fel pronomen eller diskriminera dem på olika sätt.

Transbobi

Det är viktigt att förstå att varje individ har rätt att definiera sin egen könsidentitet och uttryck på det sätt som känns rätt för dem. Att vara transperson är en naturlig och giltig del av människans mångfald.

Det är också viktigt att kämpa mot transfobi och aktivt arbeta för att skapa inkluderande och respektfulla samhällen där alla människor kan leva sina liv fullt ut och utan rädsla för diskriminering eller hat.

Läs också

Läsa

Mina dikter Lucia, gör övningarna Skriv en luciadikt, Skriv en dikt om advent eller december, Godhet och Optimisten.

Fler dikter
Mina böcker

Hoppet lever är en luciadikt skriven på versmåttet tanka.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×