Dag och natt lika mörkret omfamnar ljuset lågan brinner där
© Iréne Svensson Räisänen (2022-09-23)
Om dikten
Jag skrev den här dikten på hösten 2022 när dag och natt var lika långa.
Det här är höstdagjämning
Det är en händelse som inträffar två gånger om året när dag och natt är ungefär lika långa. Höstdagjämningen äger rum på hösten och markeras av den tidpunkt då solen passerar ekvatorn på sin väg söderut. Detta sker vanligtvis den 22 eller 23 september på norra halvklotet, beroende på var du befinner dig geografiskt.
En av de fyra årliga årstidsväxlingarna och är den tidpunkt då dagarna blir kortare och nätterna längre när vi går från sommar till höst på norra halvklotet. Tvärtom inträffar vårdagjämningen på våren när dagarna blir längre än nätterna när solen passerar ekvatorn på sin väg norrut.
På södra halvklotet sker motsvarande händelser, men tidpunkterna är omvända. Vårdagjämningen inträffar på södra halvklotet runt den 22 eller 23 september, medan höstdagjämningen sker runt den 20 eller 21 mars.
Läs också
Mina dikter Vårdagjämning, Sommartid, min samling höstdikter och titta på min diktvideo Höstblues och Höstdikter.
Fler av mina dikter>
Mina diktsamlingar>
Tack!