Hoppa till innehåll

Julevangeliet

Julevangeliet
Som en våg på snö
far förväntan världen runt
ett barn föds just nu

© Irène Svensson Räisänen (2015-12-16)

Om dikten:

Bibeln

Jag skrev den här dikten när jag var trött på hur julens egentliga budskap helt hamnade i bakgrunden. Samtidigt ökade flyktingvågen där barn föddes under föräldrarna försök att ge sina barn och sig själva ett bättre liv.

Om det kristna julevangeliet

Det kristna julevangeliet berättar historien om Jesu födelse enligt den kristna traditionen. Det återfinns i Nya testamentet i Bibeln, i Lukasevangeliet (kapitel 2, vers 1-20) och Matteusevangeliet (kapitel 1, vers 18-25 och kapitel 2, vers 1-23).

Jesus födelse

Enligt berättelsen var Jesus född i staden Betlehem under kejsar Augustus tid. Maria och Josef, Jesu föräldrar, hade kommit till staden för att delta i en folkräkning. Eftersom alla härbärgen var fulla fick de nöja sig med att övernatta i en enkel stall där Jesus sedan föddes.

På natten förkunnades Jesu födelse för herdar i närheten av Betlehem genom en ängels budskap. Ängeln berättade för dem att frälsaren, Messias, var född och att de skulle hitta honom i en krubba. Herdarna skyndade sig dit och fann Jesus precis som ängeln hade sagt.

Tre vise männen

Senare kom även de vise männen, eller de tre vise männen, från öst för att tillbe Jesus och ge honom gåvor. De hade följt en stjärna som hade lett dem till Betlehem.

Julevangeliet berättar om händelserna kring Jesu födelse och betonas ofta som ett viktigt kapitel i den kristna julberättelsen. Det symboliserar Guds kärlek och hopp som manifesterades genom Jesus Kristus.

Läs också

Läsa

Mina dikter Traditioner, Jul, Julstress, Julhelgen och titta på videon Fem juldikter och lyssna på poddavsnittet Julpoesi och lyssnarfrågor.

Fler dikter
Mina diktsamlingar

Julevangeliet är skrivet på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×