Hoppa till innehåll

Julhelgen

Julhelgen
Julens doft och smak
klangerna i dur och moll
ljusen brinner ner
hjärtat dansar i otakt
de ensammas slowfoxtrot 

© Iréne Svensson Räisänen (2020-12-26

Om dikten:

Julmarknad

Jag skrev den här dikten på Annandag jul 2020 men hann inte med att publicera den då. I år, 2023, har mina förberedelser inför julen varit stressfria och nu har jag tid.

Julens tre dagar

Julhelgen består av tre speciella dagar som firas med glädje, gemenskap och traditioner. Här är en kort överblick av varje dag:

Julafton

Julgran

Julafton, den 24 december, utgör höjdpunkten på julhelgen för många. Denna dag brukar spenderas med nära och kära, då man avnjuter en festlig måltid tillsammans och delar ut julklappar.

Juldagen

Jesus födelse

På juldagen, den 25 december, fortsätter firandet med olika traditioner beroende på kultur och familjetraditioner. Många familjer besöker kyrkan för att fira julotta och ta del av julens budskap. Vissa spenderar dagen i stillsam eftertanke medan andra fortsätter festligheterna med olika aktiviteter och ännu mer god mat.

Annandag jul

Julbok

Annandag jul, den 26 december, är den tredje och sista dagen av julhelgen. Denna dag brukar vara en chans att koppla av och fortsätta att njuta av julens fridfulla stämning. Många väljer att umgås med vänner och familj, ta promenader eller helt enkelt vila upp sig efter de intensiva dagarna.

Julhelgen är en tid för samvaro, reflektion och glädje, då man tillsammans skapar minnen och hopp inför det nya året som väntar. Men det är också en tid då ofrivillig ensamhet ofta är mer kännbar än annars.


Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Julhelgen av är skriven på versmåttet tanka.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×