Julstress

Bakning, städning, glögg,
julöl, nubbe till sillen.
Stressen dränks i sprit!

© Iréne Svensson Räisänen (2019-12-07)

Om Julstress:

Spritflaskor

För mig hör jul och sprit inte ihop, särskilt inte om du har barn. Mina barndoms jular flöde över av alkohol och det är inga trevliga minnen.

Att fira jul är en speciell tid då vi samlas med våra nära och kära för att fira kärlek, glädje och gemenskap. Att ha sprit på julen är inte nödvändigtvis en regel, utan det är upp till varje individ och familj att bestämma hur de vill fira. Det finns dock flera anledningar till varför vissa människor väljer att undvika att ha sprit på julen:

Tips
  1. För att upprätthålla en familjevänlig atmosfär: Julen är en tid då många familjer har barn närvarande. Att undvika alkohol kan bidra till en trygg och säker miljö för barnen och hjälpa till att skapa en harmonisk atmosfär där alla kan njuta av firandet tillsammans.
  2. För att undvika överkonsumtion: Alkohol kan vara en orsak till överkonsumtion och kan leda till dåliga beslut, olyckor eller konflikter. Genom att undvika sprit på julen kan man minimera risken för att festligheterna spårar ur och istället fokusera på att skapa trevliga och minnesvärda stunder med familj och vänner.
  3. För att främja hälsa och välbefinnande: Alkohol kan påverka vår hälsa negativt, både fysiskt och psykiskt. Att utesluta sprit på julen kan vara ett sätt att främja en sund livsstil och fokusera på att njuta av god mat, umgänge och andra jultraditioner som ger oss glädje och lycka.
  4. För att visa omsorg om andra: Att inte ha sprit på julen kan vara en handling av omtanke och respekt gentemot de som lider av alkoholrelaterade problem eller beroenden. Det kan också vara ett sätt att uppmuntra en alkoholfri miljö för att stödja människor som är i återhämtningsprocessen eller som helt enkelt väljer att avstå från alkohol av personliga skäl.

Läs också

Läsa

Mina dikter Jul, Traditioner, Julevangeliet, Julfrid?, Dan före dan, Julhelgen och titta på videon Fem juldikter och lyssna på poddavsnittet Julpoesi och lyssnarfrågor.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Julstress är skrivet på versmåttet senryu.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa