Hoppa till innehåll

Julfrid?

Julfrid?
Mitt i julens puls
tiggerskans utsträckta hand
samvetet slår till
julfriden köpes med mynt
julklapparna med sedel

© Iréne Svensson Räisänen (2013-12-23)

Om dikten:

Pengar läggs i tiggarns kopp

Jag skrev dikten efter att jag julhandlat i Södertälje och såg tiggarna som satt och frös utanför affärerna.

Om tiggeri

Tiggarhand

I Sverige är tiggeri ett kontroversiellt ämne som väcker starka känslor och debatt. Sedan början av 2000-talet har antalet tiggare i Sverige ökat, främst från länder som Rumänien och Bulgarien. Många av tiggarna befinner sig i en utsatt situation och lever under svåra förhållanden. De flesta tiggare är romer och lever ofta i tillfälliga läger eller trångbodda förhållanden.

Tiggarna förväntas bidra till hushållets inkomst genom att tigga på gator och vid affärer. Denna verksamhet har genererat debatt kring människohandel, exploatering och näringsverksamhet utan tillstånd. Å ena sidan argumenterar vissa att tiggeri är en form av fattigdom och att människorna bakom tiggeriet behöver stöd och hjälp. Å andra sidan finns det de som menar att tiggeri är organiserat och att det leder till problem i det lokala samhället.

Tiggare

Debatten om tiggeri har även lett till politiska åtgärder på lokal och nationell nivå. Vissa kommuner har förbjudit tiggeri medan andra har arbetat för att erbjuda tiggarna hjälp och stöd på olika sätt.

Trots den pågående debatten och de olika synsätten fortsätter frågan om tiggeri att vara en komplex och utmanande fråga i Sverige.

Läs också

Läsa

Läs också Julstress, Ensam på julafton, Dan före dan, Julhelgen och titta på min video Fem juldikter.

Fler av mina dikter
Mina böcker

Julfrid? är en dikt skriven på versmåttet tanka.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

5 kommentarer till “Julfrid?”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen