Hoppa till innehåll

Fem juldikter diktvideo

Fem juldikter är en diktvideo där jag läser haiku, senryu och tankadikter på temat jul. Dikterna är skrivna mellan 2009 –2019. Jag har också illustrerat dikterna.

Fem juldikter är gjort för YouTube

YouTube logga

Du har väl inte missat min YouTube-kanal Min plats bland orden? Där lägger jag upp skrivtips, annat som rör skrivandet och mina diktvideor. Prenumerera på kanalen så missar du inte nästa video.

Dikterna i videon är:

Julkrubba
  • Adventstid
  • Julstress
  • Julfrid
  • Traditioner
  • Hen vi glömt

Om juldikter

Dikter har en speciell plats under julen då de kan förmedla känslor, stämningsfulla berättelser och reflektioner som passar väl in i den festliga atmosfären. Här är några anledningar till varför dikter spelar en viktig roll under julen:

Tips
  1. Uttrycka känslor och tankar: Julen är en tid för kärlek, frid och reflektion. Dikter ger oss möjlighet att uttrycka våra innersta känslor och tankar om julen. Genom ordens kraft kan vi beskriva vår glädje, våra minnen, vår tacksamhet och till och med våra sorgliga tankar under denna tid på året.
  2. Skapa stämning: Dikter kan bidra till att skapa en speciell stämning under julen. De kan använda språket på ett poetiskt sätt för att fånga den magiska atmosfären, ljuset från stearinljusen, doften av pepparkakor och julgranar, och den allmänna glädjen som fyller luften.
  3. Vidarebefordra traditioner: Många jultraditioner inkluderar dikter som en del av firandet. Det kan vara att läsa en känd juldikt vid middagsbordet, sjunga julsånger med poetiska texter, eller till och med skriva och framföra egna julverser. Genom dikter får vi möjlighet att upprätthålla och föra vidare dessa värdefulla traditioner till kommande generationer.
  4. Samhörighet och gemenskap: Julen är en tid då människor samlas och delar sina känslor, tankar och kreativitet. Att läsa och dela dikter skapar en känsla av samhörighet och gemenskap. Det ger oss möjlighet att delta i något större än oss själva och skapa en starkare koppling till våra nära och kära.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Videorna Vår stund på jorden, Fem juldikter , Mörkrets öga och läs dikterna Traditioner, Julfrid?, Julhelgen och gör övningen Skriv en juldikt som rimmar.

Fler video

Fem juldikter är en video.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×