Hoppa till innehåll
Juli
Dikterna sinar
sommaren suger all kraft
läser, fyller på

© Iréne Svensson Räisänen (2020-07-17)

Om dikten

Kvinna med drink I handen flyter i en badring

Sommar och semester är tiden jag fyller på och skapandet får stå tillbaka. Men en och annan dikt blir det ändå. ;) Flödet, som jag kallar det, har ingen riktigt på- och avknapp. Fast det brukar kunna lugna sig när jag umgås med människor och det gör jag mer under semestern.

Denna haiku ingår i min forskning om av vad årets tolv månader betyder för mig.

AI om juli

AI-robot

Det är den sjunde månaden i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Här är några intressanta fakta och traditioner relaterade till denna månad:

Ursprung och namn

  • Namn: Månaden är uppkallad efter Julius Caesar, som föddes den 12 juli 100 f.Kr. Den hette tidigare Quintilis på latin, vilket betyder ”den femte månaden”, eftersom den var den femte månaden i den äldre romerska kalendern.
  • Historisk förändring: Julius Caesar reformerade den romerska kalendern genom att introducera den julianska kalendern år 46 f.Kr., och månaden Quintilis blev då juli för att hedra honom efter hans död.

Natur och klimat

Klimatet
  • Sommar: I norra halvklotet är andra sommarmånaden en av de varmaste månaderna på året, vilket ofta innebär sommarsemester, strandbesök och utomhusaktiviteter.
  • Vintersäsong: I södra halvklotet är den sjunde månaden en vintermånad, vilket innebär kallare temperaturer och ofta snö i vissa regioner.

Kultur och traditioner

  • Semester: I många länder tar människor semester i den andra sommarmånaden för att njuta av sommarvädret.
  • Festivaler: Många musik- och kulturfestivaler äger rum i juli, särskilt i Europa och Nordamerika.
  • Trädgårdsskötsel: I norra halvklotet är den sjunde månaden viktig för trädgårdsskötsel, med många blommor och grönsaker i full blom.

Historiska händelser

Historia
  • Apollo 11 månlandning: Den 20/7 1969 landade Apollo 11 på månen, och Neil Armstrong blev den första människan att gå på månen.
  • Live Aid-konserten: Den 13/7 1985 hölls Live Aid, en välgörenhetskonsert som hölls simultant i London och Philadelphia för att samla in pengar till svältande i Etiopien.

Den sjunde månaden är fylld med historiska händelser, kulturella firanden och naturlig skönhet, vilket gör den till en av de mest livliga och spännande månaderna på året.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Titta också på

Tre personer tittar på en dataskärm

Diktvideo Utgångspunkt, läs dikterna Poesi, Fågelbad och min samling sommardikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×