Hoppa till innehåll

Nyckeln

Nyckeln
Orden instängda
bakom galler och grindar
natten bär nyckeln
bokstävers silhuetter
takfåglarna flyger hem

© Iréne Svensson Räisänen (2021-09-07)

Om dikten

Nyckel

Jag låg sömnlös om natten och tittade i taket när denna dikt kom och överraskade mig. På dagarna ville inget bli nerskrivet.

AI om nattligt skrivande

AI-robot

Att skriva på natten kan ofta kännas som en helt annan erfarenhet jämfört med att skriva under dagens ljus. Nattens stillhet erbjuder en unik atmosfär där världen tycks gå på lågvarv och den omgivande tystnaden kan skapa en nyskapande bubbla för författaren.

Tystnadens inverkan på kreativiteten: I tystnaden bryts många av dagtidens distraktioner. Det finns inga knackningar på dörren, inga telefonsamtal att besvara. Detta brist på avbrott kan leda till djupare koncentration och möjliggör en ström av tankar och idéer som kan ha varit outnyttjade under dagens brus.

Mörkrets mystik:Det är nästa något magiskt med mörkret som inbjuder till självreflektion och introspektion. Många författare upplever att deras tankar blir mer levande, deras idéer mer djärva. Natten kan framkalla en känslighet och en närhet till de mer subtila eller undangömda känslorna som under den ljusa delen av dygnet kan vara svårare att nå.

Natt

Utmaningar med nattligt skrivande: Skriva på natten är dock inte utan utmaningar. Kroppens naturliga dygnsrytm kan göra det svårt att hålla sig vaken och alert, särskilt om man också ska fungera under dagtid. Dessutom kan den isolering som natten medför ibland kännas överväldigande. Men för de som finner en harmoni i detta kan det vara oerhört fruktbart.

Nattens obundenhet: Det faktum att du är vaken medan större delen av världen sover kan ge en känsla av frihet och obundenhet. Det finns en speciell tillåtelse som kommer med nattskrivandet. Att utforska och experimentera med former och teman som på dagtid kan kännas för vågade eller avvikande.

Nattskrivande kan vara en kraftfull utlopp för kreativitet, och ofta är det just i den tysta ro som några av de mest beständiga verken föds. Alla poeter och författare som finner denna tid på dygnet fördelaktig har också lärt sig att anpassa sina rutiner och vila för att göra det hållbart.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Dikterna Nattvakt, Nattjobb, Bokstavskö och Nya nya.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Nyckeln är skriven på versmåttet tanka.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till “Nyckeln”

Iréne Svensson Räisänen
×