Hoppa till innehåll

Odemokrati

Odemokrati
Uppifrån neråt
inte av folket valda
odemokrati
gång efter gång runt om
folken lyfter despoter

© Iréne Svensson Räisänen (2024-01-16)

Om dikten:

Odemokratiskt

Jag har skrivit dikten med tanke på att Donald Trump vill försöka bli president igen. Tyvärr pekar allt på att han kommer att lyckas med det. Jag frågar mig ofta varför folken i länder väljer odemokratiska ledare.

Är det enklare när någon pekar med hela handen och du inte behöver tänk aoch ta ställning själv? Eller vad beror det på? Att jag sedan tycker det är kul att leka med ord som inte finns är en annan sak. Tror jag. Hmm…

AI om vad som inte är demokrati

AI-robot

Det refererar till handlingar, system, regeringar eller förfaranden som inte följer demokratiska principer. I en demokrati ska makten utgå från folket, som ofta har möjlighet att välja sina ledare och påverka beslut genom val eller andra former av deltagande.

När ledare inte är valda av folket, eller när maktutövningen sker utan ordentlig hänsyn till folkets vilja eller grundläggande rättigheter som yttrandefrihet och rättslig prövning, anses systemet vara odemokratiskt.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Odemokrati är skriven på versmåttet tanka.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×