Ljusets övertag stopp, hit men inte längre mörkret gör comeback
© Iréne Svensson Räisänen (2022-06-21)
Innehåll
Om dikten
Jag ville skriva om dagen då ljuset får börja ge vika för mörkret. Den ger mig ångest eftersom jag har svårt att klara av höst- och vinter mörkret. Dessutom gör mig skiftningarna mellan mörker och ljus deprimerad varje mars och oktober.
Om sommarsolståndet
Det är en astronomisk händelse som inträffar en gång per år och markerar den tidpunkt då solen når sin nordligaste position på himlen sett från jorden. Det sker vanligtvis runt den 20-22 juni på norra halvklotet. Här är några viktiga punkter:
- Längsta dagen på året: På sommarsolståndet upplever norra halvklotet den längsta dagen och den kortaste natten på året. Detta beror på att solen står högst upp på himlen och dagsljuset varar längst.
- Solens position: Solen når sin högsta och nordligaste punkt på himlen vid middagstid. Efter solståndet börjar solen gradvis röra sig söderut igen.
- Axellutning: Jorden lutar cirka 23,5 grader i förhållande till sin bana runt solen. Det är denna lutning som orsakar årstiderna. Vid sommarsolståndet lutar nordpolen mest direkt mot solen.
- Kulturell betydelse: Många kulturer har firat sommarsolståndet genom historien. Det är en tid för fester, ritualer och olika ceremonier. I Sverige firas till exempel midsommar, en stor högtid som sammanfaller med sommarsolståndet.
- Global variation: På södra halvklotet inträffar sommarsolståndet runt den 20-22 december och markerar början av deras sommar.
Händelsen är alltså en viktig astronomisk och kulturell händelse som markerar en vändpunkt i solens årliga rörelse och har stor betydelse för jordens klimat och människors traditioner.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina dikter Midsommar, Midsommarafton, Midsommarhelgen, Midnattssol, min samling med sommardikter och titta på videorna Juni och Sommardikter.
Vackert!
Tack! 🙂