Sorg alltid lika ingen större, mindre än ändå olika den som har ett känt namn delar allas samma jord
© Iréne Svensson Räisänen (2021-10-25)
Innehåll
Om dikten Sorg lika olika:
Jag skrev dikten efter mordet på rapparen Einár. Fast dikten står sig bra för sig själv, tycker jag. Vad tycker du?
Om sorg
Efter ett våldsdåd är det en djup och komplex känsla som berör många nivåer av mänsklig erfarenhet. En sådan händelse orsakar ofta en chock och en överväldigande känsla av förlust inte bara bland offrets närstående men även i det bredare samhället. Känslorna kan uttryckas genom en mängd olika reaktioner såsom gråt, vrede och rädsla.
Man inte bara förlusten av en individ utan även den plötsliga och brutala naturen av den handling som orsakat dödsfallet. Det kan leda till en känsla av osäkerhet och sårbarhet, en förståelse av att livet kan förändras drastiskt i ett enda ögonblick. Detta kan också väcka frågor om trygghet, liksom filosofiska eller själsliga frågeställningar .
I kollektiva sammanhang kan sorgen dessutom bli en gemensam upplevelse som engagerar människor bortom den omedelbara kretsen. Detta kan uttryckas genom offentliga sorgeceremonier, minnesstunder och andra samlingar. Detta visar på hur sorg efter våldsdåd kan vara en bindande kraft som förenar människor.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Mina dikter Sorgesång, Fotbojor, Begravningsdikt och titta på videorna Vilken färg har döden? Farmors sista dans och Grief.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar