Omskrivningen av min självbiografiska roman färdig efter 1 år och 4 månader. Nästan. Jag har lite småsaker att fixa till.

  • Jag måste ta bort det av prologen och epilogen som jag använt i både första och sista kapitlet. Upprepningar gör texten vilket inte uppskattas!
  • Dessutom måste jag se till att de inledande kapitlen har samma struktur som de avslutande och de i mitten.
  • Utöver det ska jag lägga in en blankrad mellan skiftena av perspektiv så att de blir lättare att följa med i för den som läser.

Antagligen kommer jag att hitta en del andra småsaker att ändra. Men i det stora hela är jag färdig. Det har varit nyttigt, lärorikt och inte minst roligt att skriva om hela manuset igen. Det är inga små ändringar jag gjort utan stora ändringar i berättarperspektivet. Jag har också lagt en helt ny person som har fått stort utrymme. Tidsperspektivet har jag också ändrat i samtliga kapitel.

Skillnaden mot tidigare är att jag haft god hjälp och feedback av ett proffs. Inget ont sagt om att hjälp jag fått här i bloggen och på Facebook. Det var ett viktigt stöd just då. Men att någon påpekar vad som är bra och vad som behöver förbättras har utvecklats mig till en bättre författare. Nu vet jag vad jag är bra på och vad jag behöver anstränga mig mer med i en text.

Om du sitter i samma sitts och kanske ska skicka in ett manus till förlag eller själv ge ut det – ta hjälp av en coach eller en lektör. Det kostar men är värt pengarna! Var noga med att kolla upp så att du anlitar en som kan sitt jobb. Tyvärr finns det många i branschen som enbart vill åt dina pengar.

Jag rekommenderar följande lektörer:

Ann Ljungberg

Johanna Widstrand

Erik Grundström

AC Collin

Själv är jag duktig på att lektöra diktmanus och dessutom en av få som tar mot poesi.

Nu ska jag fixa till det sista i mitt manus som har vuxit i omfång och inte längre kvalar in som kortroman. I höst kommer förlaget att få ta ställning till om de fortfarande vill ge ut min bok. Om inte får jag leta efter ett nytt eller ge ut det själv.

Omskrivningen av min självbiografiska roman färdig och snart är boken utgiven!