Ska jag skriva filmmanus? Sedan i slutet på förra året har jag funderat på att skriva ett filmmanus. Egentligen har idén legat och skvalpat sen Monica Rolfner, (Tomten är far till alla barnen och I nöd och lust), sa att ”Varför skriver du inte ett filmmanus?” när jag sa att ”Jag kan aldrig skriva något så långt som en roman.”
Nu har jag skrivit en självbiografisk roman och då borde ett filmmanus som är kortare inte vara omöjligt. Eller?
Innehåll
Program att skriva filmmanus i
Jag är inte så korkad att jag tror att det skulle vara enklare på något sett att skriva för film. Varje genrer har sin för- och nackdelar. När jag i början på januari i år började försöka sätta mig in i hur jag skulle börja stötte jag genast på problem. Idén har jag, men vilket program skulle jag använda för att skriva själva manuset i?
Final Draft är för proffs och dyrt. Inget för en nybörjare som mig. Scrivener har mall för filmmanus men har fortfarande inte gjort en iPad app. Storyist som jag har i både datorn och iPaden kraschar varje går jag försöker starta mallen för filmmanus…
Efter att ha sökt på nätet och läst i boken Att skriva filmmanus av Fredrik Lindqvist (som står i bokhyllan efter att jag recenserat den) tittade jag närmare på Celtx som finns för både Mac och IOS (iPad och iPhone).
Skrivit första scenen
Nu har jag Celtx i alla mina i-prylar och kommer inte längre undan. Igår skrev jag den inledande scenen i filmen som bygger på mitt eget liv. Scenen har jag haft i mitt huvud sedan jag började skriva min roman. Tyvärr visar sig Celtx alla finesser vara på engelska och det passar inte i ett svenskt manus.
Eftersom jag inte är den som ger upp för lite motstånd har jag laddat ner en filmmanus mall för Page i Ipad som jag ska testa. Fick tipset i Voodoo Films forum.
Ska jag skriva filmmanus? är nu frågan
Fortsättning lär följa här i bloggen, eller inte.
Uppdatering:
Något filmmanus har jag ännu inte skrivit i november 2021. Istället har jag fortsatt att redigera min roman och gett ut ett par diktsamlingar, en skrivhandbok och vunnit en poesitävling. Just nu känns det inte som att det skulle bli något skrivet för film. Men lusten kommer kanske tillbaka.
Läs också
Blogginläggen Kan man stjäla en bokidé?, 7 tips på hur du skriver en novell och Blogga om det min bok handlar om.