Om det inte hänt hade jag inte blivit, dikter av Magnus R Lindgren (Lea Libri)

Om det inte hänt hade jag inte blivit (Lea Libri), är en talande titel för Magnus R Lindgrens första diktsamling. Blandningen av radbrytna dikter, prosadikter och haiku handlar alla om uppbrott. Om människan före, under och efter brytningen.

Poeten slå fast det svåra i att veta om det är dags att gå, och i så fall till vad, i den inledande dikten Fågelns flykt.

När en fågel lyfter från en gren

har den då bestämt vart den ska flyga

eller bara att den ska det

Till synes lätt hand

Lindgren skriver med till synes lätt hand ändå i flera av dikterna finns en klurighet och nyfikenhet på språkets möjligheter. Magnus R Lindgren har också något han vill säga. Kanske det till synens enkla som att det finns ett liv efter uppbrottet. Tro för den skull inte att du är densamma efteråt.

Ett par av de längre prosadikterna lämnar mig oberörd. Det gäller också flera av de haiku som finns med. Tilltalet känns ibland nästan väl ledigt. Samtidigt är jag väl medveten om att till synens enkla oftast är det svåraste att åstadkomma för en poet.

Försök välkomna

sådant du inte förstår

med hjärtat istället

Ur Förlåtelsen

Bilder ur vardagen

Många av dikterna är korta bilder ur vardagen. Något så mänskligt som att få stånd naken på magen i solen skriver poeten om på ett känsligt sätt som imponerar.

Som i somras du vet…
då man naken på mage kunde glädjas åt en

begynnande hårdhet utan att det minsta generas,
eller ens fundera på om det var filten, solens strålar

eller det så vackert vajande strået
som bäddat för en sådan rusning.

Ur Som i somras

Inte krävande, inte lätt

Diktsamlingen Om det inte hänt hade jag inte blivit passar utmärkt tillsammans med en kopp kaffe eller ett glas vin. Den är inte krävande, inte heller för lätt. Första dikten kommer jag att bära med mig länge. Och det är gott nog.

Fler recensioner

 

Om det inte hänt hade jag inte blivit ÄR EN BOKRECENSION.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest