Recension: Den åttonde dvärgen, en skrivhandbok av Annika Burholm

Den åttonde dvärgen

Den åttonde dvärgen av Annika Burholm har just kommit i en ny upplaga. Så här skrev jag i min recension om år 2000 års upplaga:

”Det ska sägas med en gång: den här skrivarboken är inte som de flesta andra. Här får du inte lära dig hur du inleder en text, persontekning, miljöbeskrivning, hur du skriver dialog osv. Nej, Annika Burhholm vill istället få dig att hitta dina egna historier, berättelser.

Författaren är journalist och har drivit skrivarcirklar i drygt tio år. Hon använder sig av sin egen ABC-metod: Avspännande ordlekar, Bombardemang med absurda skrivövningar och Cnacka dörr med laddade teman. Metoden kan med fördel användas i grupp men de flesta av bokens skrivövningar fungerar också enskilt.

Vad står då ”Den åttonde dvärgen” för? Annika Burholm började lessna på de i skrivarcirklarna aldrig sinande barndoms- och arbetslivsminnen deltagarna delgav henne. Hon ville att de istället skulle använda sin fantasi. Plötsligt slängde hon mitt i en pågående skrivövning in ett nytt tema, en rad som måste vara med. Vilket öppnade locket till absurda fantasihistorier deltagarna inte visste de bar på.

”Den åttonde dvärgen” genomsyras av entusiasm för skrivandet, att hitta de historier vi alla bär inom oss och många söker. Annika Burholms hängivna glädje smittar av sig och under läsandet kan jag inte låta bli att testa fler av skrivövningarna. Behöver du hjälp med att hitta den så omtalade inspirationen ska du absolut skaffa dig denna bok.

Den åttonde dvärgen får 4 av 5 möjliga plus.”

[tags]recensioner, recension, böcker, bok, litteratur, skrivande, skriva, författande, författare, kultur[/tags] och på Intressant.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest