Gestalta fem saker och skriv en vårtext är en skrivövning där du får träna att gestalta.
Se min video ”Gestaltning – Skrivtips och övning”
AI om att gestalta våren
Våren är mer än bara en årstid, det är en känsla av förnyelse och uppvaknande. För att gestalta våren kan du använda dina sinnena för att förmedla den transformation som sker både i naturen och inom människor. Här är fem exempel som visar på gestaltning av våren:
- Sinnena vaknar: Beskriv hur den friska vårluften känns mot huden efter en lång vinter, hur träden är svullna av sav och på bristningsgränsen till att släppa ut sina första knoppar.
- Kontraster: Skildra övergången från den sista vinterns kyla till den första vårsolens värme, hur isdropparna glitter som kristaller i soluppgången innan de förångas.
- Djur och natur: Berätta om fåglarnas återkomst, hur deras kvitter fyller luften och skapar en symfoni av liv, eller hur bina söker sig till de första vårblommorna.
- Människans interaktion: Gestalta människors aktiviteter som ändras med årstiden: barn som tar av sig tjocka vinterjackor för första gången på månader, eller äldre som tar sin första promenad i de varmare väderförhållandena.
- Ljusets återkomst: Beskriv hur dagarna blir märkbart längre. Hur ljusets kvalitet ändrar sig – från det bleka vinterljuset till en starkare, klarare glöd som framkallar färgerna i vårblommor och grönskande landskap.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Gestalta fem saker, övning:
Gestalta våren, nedstämdhet, dimmigt, pollen och nytt. Skriv sedan en kort prosatext där detta igår. Högst 4 000 tecken inklusive mellanslag.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Gör också skrivövningarna
Skriv en fantasifull och skruvad prosatext, Skriv om prosatext till en dikt och Prosa bör inte radbrytas? Eller?