Skapa en karaktär är en skrivövning där du får träna på personbeskrivning. Dina personer i din berättelse är viktiga, lägg där för ner tid på att skapa dem.
AI om vad en karaktär är
En karaktär inom skrivandet är en fiktiv person som förekommer i en berättelse eller ett litterärt verk. Karaktären är ofta en central del av berättelsen och är utformad för att äga egenskaper, känslor, tankar och handlingar som är relevanta för plotten och berättelsens progress.
Genom karaktärsutveckling och interaktioner med andra karaktärer samt miljö skapas en djupare inlevelse för läsaren. Detta gör att de kan känna empati och förståelse för karaktärens upplevelser.
Karaktären behöver inte nödvändigtvis vara en människa. Den kan även vara ett djur, en fantasi varelse eller till och med ett föremål som har personifierats. I skapandet av karaktärer är det vanligt att författare utforskar karaktärens bakgrund, motivationer, relationer och utveckling genom berättelsen för att ge dem en tredimensionell och trovärdig framtoning.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Skapa en karaktär, övning:
Rita en pappdocka och kläder till hen eller klipp ut ur tidningar eller kataloger. Svara sen på följande:
- Vem skulle ha på sig de här kläderna?
- Hur gammal är personen?
- Hur ser hen ut?
- Vilket yrke har personen?
- Barndom /uppväxt? Yrke? Familj? Husdjur?
- I vilket sammanhang bär personen de här kläderna?
- Är det nya eller gamla kläder? Dyra eller billiga?
Har du fått grepp om vem din person är? Skriv då en novell där hen är huvudpersonen.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.
Gör också skrivövningarna
Personbeskrivning, Skapa en karaktär, Skriv ett personporträtt och läs blogginlägget Hur viktig är huvudpersonen?