Hoppa till innehåll

Skriv en metafordikt

Skriv en metafordikt

Skriv en metafordikt är en skrivövning. Du får träna på att skriva metaforer. Vad är en metafor? Det är när du målar upp en bild av något i läsaren huvud.

AI förklarar

AI-robot

En metafor är en retorisk liknelse som jämför två olika saker på ett sätt som framhäver deras likheter. Genom att skapa en förståelse av det okända genom det kända, erbjuder liknelsen en kraftfull och levande beskrivning som tilltalar dina läsares sinnen och känslor. Genom att smälta samman olika koncept skapar du en ny och rikare innebörd, vilket i sin tur berikar läsarens upplevelse av texten.

Liknelsen utforskar förhållandet mellan idéer och fenomen och tillåter dig att presentera komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Därigenom utökar liknelsen språkets möjligheter och skapar en djupare förståelse för det som beskrivs. Med hjälp av liknelsen kan du måla upp en iögonfallande bild i läsarens sinne, vilket gör den till en oumbärlig resurs inom litteraturen och retoriken. Kort sagt, du ska skriva så en bild skapas i dina läsarens huvuden.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Skriv en metafordikt, övning:

Övning

Skriv en dikt som ska innehålla bilder för vår, födelse och himmel. Högst tre strofer med fyra rader i varje.

Dela med dig

Dela

Dela gärna med dig av ditt övande i en kommentar. Blir det lång räcker det med ett utdrag.

Gör också skrivövningarna

Skriv en vinterdikt och läs min aforism Livet och lyssna på poddavsnittet Katedral, metaforer och lyssnardikt från Alvest och titta på diktvideon De val som kallas livet.

Fler skrivövningar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen