Stavelserim är en skrivövning. Att rimma med stavelser gör du när samma stavelse följs av samma konsonanter. Ett exempel: ”bollen” och ”trolla”. Rimmen kan finnas varsom helst i raden och behövs inte vara slutrim.
Det är en typ av rim eller ljudlikhet som är baserad på likheten mellan stavelser i ord, istället för hela ord eller deras ändelser. Stavelser är de grundläggande ljudenheter som utgör ett ord och består av en eller flera vokaler och omgivande konsonanter. När du använder den typen av rim fokuserar du på likheten i ljudet i stavelserna snarare än i hela orden.
Här är ett till exempel på stavelserim:
Ord 1: Ba-na-na
Ord 2: Pa-ja-ma
I detta fall rimmade de andra stavelserna (na och ma) i de två orden, även om de första och sista ljuden i orden inte nödvändigtvis matchar. Den här sortens rim är vanligt inom poesi och kan användas för att skapa variation och rytm i dikter och verser.
Stavelserim, övning:
Skriv en orimmad dikt som byggs på stavelserim om höst, löv, vinter, snö, halka, skidor eller varm choklad. Högst tre strofer med fem rader i varje.
Dela med dig
Dela gärna med dig av ditt rimmande i en kommentar.
Skrivövningarna Skriv en limerick och lyssna på Sonetter och blankvers.