Liten lektion i textkritik

Liten lektion i textkritik vill jag blogga om den här gången. Sedan jag började skicka in det jag skriver för publicering har jag tacksamt tagit emot konstruktiv kritik.

Ta mot kritik

Jag förstod från första början att det är den bästa hjälp jag kan få för att utvecklas som författare och skribent. Detta trots att jag annars är lättsårad. Personliga angrepp kan jag grubbla på i månader. För mig handlar det om att kunna separera mitt jag från texten.

Personligt påhoppade

Många blir lessna och känner sig personligt påhoppade även av konstruktiv kritik. Vill man bara ha bekräftelse eller en klapp på axeln är nog inte jag rätt person att vända sig till. Fast jag skriver gärna några uppskattande ord i mån av tid när jag gillar det jag läser.

En liten lektion i textkritik:

  1. Berätta alltid först vad du tycker om i texten och varför.
  2. Se till helheten. Har författaren lyckats förmedla det som du uppfattar är hennes/hans intention? Om inte, berätta eller skriv hur tycker du författaren ska göra för att uppnå det.
  3. Ha alltid en positiv inställning. Har du en dålig dag ska du låta bli att kommentera eller ge kritik.
  4. Utgå aldrig från att texten är självbiografisk.
  5. Koppla inte ihop texten med den som skrivit den dvs. gör aldrig några personliga påhopp eller antagen om författaren till det du läser.
  6. Avsluta med något positivt. Tyvärr missar jag ofta just det här då jag redan börjat med det jag tycker är bra i texten. Men det här är viktigt då det lämnar den som får kritik på sin text med en känsla som gör att hen lättare kan ta till sig av den konstruktiva kritiken.
  7. Har du ingen konstruktiv kritik som kan göra texten bättre ska du inte ge någon kritik alls.

De här punkterna kan tyckas enkla och självklara. Det är de sällan. Fast när det gäller att ge kritik så är det som med det mesta annat som handlar om att skriva – öva och du utvecklar din förmåga.

Läs också Ta och ge kritik.

Mer i bloggen

En liten lektion i textkritik är ett blogginlägg.

4 tankar på “Liten lektion i textkritik”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This