Vulkans service är under all kritik

Vulkans service är under all kritik. En av SkrivarSidans medlemmar råkade nyligen ut för att bli uppringd och avstängd från egenutgivningsföretag. Varför? Jo, han hade beställt ett exemplar med hård pärm av sin upplagda bok på Vulkan. När Vulkan ringde meddelade de att de inte kan trycka böcker med hård pärm som innehåller fler än 250 sidor. Ryggen klarar inte att hålla ihop fler.

Tryckeriet håller inte måttet

Tryckeri

SkrivarSidans medlem sa då åt den som ringde att de borde använda ett annat tryckeri som klarar av att trycka böcker som hans med hård pärm. (Vilket dom flesta tryckerier klarar, anser jag.)

Avstängda konton och hot

En helt rimlig reaktion, skulle nog de flesta tycka. Det gjorde tydligen inte de på Vulkan. En av de högre bossarna på egenutgivningsföretaget ringde strax därefter upp vår medlem. Han sa att de inte längre ville ha med honom att göra. Att hans konto skulle avslutas, och om Vulkan någonsin igen blev kontaktade skulle de ta det som ett hot och ta till rättsliga åtgärder.

För långa leveranstider

Budbil med klocka på

Vulkan tjänar pengar på den dröm många har: Att få hålla sin egen bok i handen. Inget fel i det men det innebär inte att det är rätt att de har orimligt långa leveranstider. Att beställningar allt för ofta går upp i rök, att böckerna när de väl anländer innehåller fel på fel. Fel som inte beror på kunden utan tryckeriet och/eller egenutgivningsföretag.

Servicen håller inte måttet

SkrivarSidans förlag blev vi glada då Vulkan startade och vi kunde ge ut våra antologier via dem. Tyvärr har det visat sig att deras produkter och service inte håller måttet. Ett utmärkt alternativ är Publit och Lulu.com.

Vulkans service är under all kritik, uppdatering:

Dålig service

Det här inlägget skrev jag i mars 2010. Lång tid har gått och jag vet att idag, november 2020, har Vulkan fler nöjda kunder än tidigare. Men fortfarande råkar en del kunder ut för det jag skriver om här ovanför. Vilket gör att jag fortfarande inte kan rekommendera dem till den som frågar mig. Och än idag har jag inte fått ett öre för den antologi SkrivarSidans förlag lät trycka upp via dem.

En annan sak är också att de inte längre kallar sig för förlag eller hybridförlag utan för egenutgivningsföretag. Samtidigt varnar det för oärliga hybridförlag. Att förtaget valt att byta namn på sin tjänst gör dem inte bättre på vad de gör. När jag skriver det här, 13 september 2023, har jag just fått flera mejl där besvikna användare frågar mig vad de kan göra när böckerna de tryckt upp är så dåliga att de inte går att sälja och att företaget vägrar svara på deras mejl.

Det är OK att de inte längre kallar sig för förlag. Men det gör inte att författarna som avhänder sig av deras tjänster får en bättre produkt. Nej, där finns fortfarande så mycket att önska att jag fortsätter att varna och rekommendera andras tjänster.

Det här är är ett egenutgivningsföretag:

Egenutgivning

Ett egenutgivningsföretag är en typ av företag som ger författare möjlighet att själva publicera och marknadsföra sina egna böcker. Istället för att förlita sig på traditionella förlag, där man skickar in sitt manus och väntar på att bli antagen, kan författare själva ta kontroll över hela publiceringsprocessen. Genom dem kan författare producera och trycka sina böcker, designa omslag, distribuera och marknadsföra sina verk. Det ger dem större frihet och kontroll över sin publicering och en möjlighet att nå ut till läsare utan att behöva gå genom traditionella förlagskanaler.

Det här är ett hybridförlag:

Det är en form av förlag som kombinerar egenskaper från både traditionella förlag och egenutgivningsföretag. De erbjuder författare möjligheten att få sina böcker publicerade och distribuerade, liknande ett traditionellt förlag, samtidigt som författaren också tar del av vissa ansvarsområden och kostnader, liknande ett företag för där författaren ger ut sig själv.

Hybridförlag

Författaren har möjlighet att vara med och påverka hela publiceringsprocessen, inklusive redigering, omslagsdesign och marknadsföring. Författaren kan också dela på kostnaderna för produktion och marknadsföring av boken med förlaget. Denna modell ger författaren mer kontroll över sin bok samtidigt som de får möjligheten att dra nytta av förlagets erfarenhet och distribution.

Läs också

Läsa

Blogginläggen Att leta och hitta passande bokförlag, Ge ut själv eller bli utgiven?, Ge ut böcker en mänsklig rättighet? och lyssna på poddavsnittet Är du poet om du är utgiven på eget förlag?

Fler blogginlägg

Vulkans service är under all kritik är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen
Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

12 Kommentarer

 1. Skamligt enligt min mening. Jag har beställt en bok som en vän har gett ut på Vulkan…fick vänta jätte länge och när den väl kom så innehöll den väldigt många fel… Jag tycker det är förnedrande mot författarna!
  Dags för en bojkott kanske???

 2. imse: Jag har hört många berätta om liknande erfarenheter som du. Dessutom har allt för många som beställt vår medlemsantologi råkat ut förseningar, tomma böcker osv.

  Vi på SkrivarSidan kommer inte att använda oss av Vulkan igen och jag rekommenderar Lulu istället för Vulkan till dom som frågar om råd.

 3. Hej Iréne!

  Vet du hur mycket pengar man kan tjäna på sina alster via Lulu?
  Får man bara den lilla summan (revenue) som läggs på varje bok,
  eller får man en del av vad ens bok kostar också?

  Oj, vilken rörig fråga detta blev…
  Hoppas det blev någorlunda begripligt!
  // Wildcat

 4. Tack för att någon äntligen har öppnat munnen om det här. Första gången jag använde mig utav vulkan var de oerhört bra. Andra gången var under all kritik. Böcker var försenade, ett flertal gånger var jag tjata mig till att få de saker jag faktiskt betalat för. Det är en sida jag inte kommer använda mig utav igen.

  • Allt för många har och fortsätter att råka ut för det du gjort. Att Vulkan alls får fortsätta är en gåta. Fast ändå inte, det finns aktörer med muskler i deras ledning som vill dra in pengar.

 5. Jag har gett ut en bok på vulkan o för de böcker som de sålde tog de 169 kr varav jag skulle få 20 kr.
  Jag vet att flera köpt min bok via vulkan men jag hörde inget av från vulkan. Då jag ringde dem och frågade om jag har pengar att få. Som svar fick jag då att inte förrän summan uppgår till 10 000kr.
  Mycket dåligt tycker jag, de tjänar pengar utan att ge till författaren årsvis betalt för sitt verk.

  • Tyvärr lovar Vulkan mycket mer än de levererar. Det är de som tjänar pengar och inte deras författare. Fortsätt och sprid din erfarenhet vidare så att fler avstår från att använda dem i fortsättningen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Iréne Svensson Räisänen

Upptäck mer från Iréne Svensson Räisänen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa