Ge ut själv eller bli utgiven?

Ge ut själv eller bli utgiven? Det är någon jag grubblat över det senaste halvåret. Inte bara om jag ska vara helt ärlig utan också vägt för och nackdelar hit och dit. Det förlag som hela tiden visat intresse för att ge ut min bok har ännu inte gett mig något kontrakt. Varför? Därför att boken är för kort än den gängse mallen för hur lång en roman ska vara.

90 000 ord är den magiska gränsen

En roman bör ha minst 90 000 ord. Min roman ”Det ingen ville veta” är på drygt 61 000 ord. Jag skulle behöva utöka min bok med ungefär 100 sidor. Det är inte lite och jag är av den bestämda uppfattningen att romanen inte skulle bli bättre av det. Tvärtom.

Marknadsföringen

En annan sak som jag och förlaget inte är överens om är marknadsföringen av min bok. Förlaget vill inte satsa särskilt mycket mer än jag själv skulle klara av att göra om jag gav ut den själv. För mig är det den viktigast orsaken till att jag överhuvudtaget skicka den till ett förlag att jag vill ha hjälp med marknadsföringen. Jag vet hur mycket den kostar i både tid och pengar.

De stora förlagen

Stora förlag har mer muskler men de jag testat hos har tackat nej till min roman eftersom den är för kort. Mindre förlag har inte samma ekonomi men ofta ett större engagemang. Av de jag skickat mitt manus till har jag fått massor av bra feedback men ännu inget förlag.

Ge ut själv eller bli utgiven? Egenutgivning är ett bra val

Trots det jag skrivit är egenutgivning inte ett sämre val än att få ut min roman på ett förlag. Jag får slita lika hårt med marknadsföringen men får behålla hela förtjänsten själv. Skillnaden är att jag får göra inlaga och omslaget själv. Något jag just nu håller på att lära mig genom att själv ge ut diktsamlingarna ”Släck inte elden” och ”Jag ber inte om ursäkt” och skrivhandboken ”SkrivarSidans diktskola”. Publit fungerar bra för att trycka och slippa lagerhylla boken.

Mer om mitt skrivande

Ge ut själv eller bli utgiven? handlar om Mitt skrivande.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin It on Pinterest

Share This