Hoppa till innehåll

Leta och hitta passande bokförlag

Leta och hitta passande bokförlag

Leta och hitta passande bokförlag är ett tips till dig som skrivit din första bok eller en ny. Nu är det dags att ut och leta reda på ett bokförlag som vill ge ut min nya bok som har arbetsnamnet Släck inte elden – 51 haiku, tanka och andra fåradingar.

Marknadsföring

Jag vill testa och se om någon skulle vilja ge ut den utan att köra över mig totalt. Efter debuten på Serums förlag har jag gett ut mig själv vilket är en kostsam frihet. Dessutom har jag inte råd att marknadsföra mig själv som ett lite större förlag borde ha.

Marknadsföring

Den senaste månaden har jag samlat ihop mina haikus, tanka och andra fåradingar här i bloggen till en diktsamling. Sammanställningen har jag gjort i Scrivener, ett program jag använder mer och mer i mina skrivprojekt. Har du inte prövat det rekommenderar jag att du laddar ner deras demo och testar.

Poeter är ofta egenutgivare

Idag är det inte många förlag som ger ut lyrik. Det innebär inte att intresset för att skriva och läsa dikter minskat. Tvärtom. Nej, vi poeter har för många års sen flyttat in på nätet i olika skrivarforum. Och i takt med att det blivit enklare och billigare, nåja, ger fler ut på eget förlag eller med hjälp av olika sajter som Lulu.com och Vulkan (som jag inte rekommenderar). Publit är ett bra alternativ för dig som själv (eller kan få hjälp med) kan göra inlaga och omslag

Förlustaffär

Sedelbunt med vingar

Bokförlagen ser lyrik som en förlustaffär och ger sällan eller aldrig ut poeter om de inte redan är kända i något annat sammanhang. Förlagen satsar på ett helt författarskap som ska bli lönsamt på sikt. Något en poet sällan blir.

Stora, mellanstora och små förlag

Min strategi är att skicka mitt manus i tre omgångar. I den första till de stora förlagen som Bonniers och Norstedts. Men eftersom jag vet att det lär dröja innan refuseringsbreven kommen därifrån skickar jag samtidigt till mellanstora förlagen som t.ex. Ordfront.  När jag blivit refuserad av samtliga skickar jag manuset till alla små förlag som brukar ge ut dikter.

Leta och hitta passande bokförlag tar tid

Klocka

Att leta och hitta passande bokförlag är en process som brukar ta två-tre år. Om jag inte hittar ett förlag på det här sättet som vill ge ut boken på mina villkor kommer jag att ge ut den själv med hjälp av Lulu.com eller liknande om det inte finns kvar. Om jag skulle ge ut min diktsamling själv skulle du ha den i din hand inom ett par månader.

Har du tips på förlag som ger ut poeter? Tipsa mig i en kommentar eller skicka ett mail. Här under får du en lista som gör det lättare att leta och hitta passande bokförlag.

Listor över svenska bokförlag:

Bokförlag

https://www.boktugg.se/topp-50-sveriges-storsta-bokforlag/
https://www.boktugg.se/2019/12/13/sveriges-50-storsta-bokforlag/https://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Svenska_bokförlag
Kim M Kimselius lista över bokförlag 2021

Uppdatering:

Släck inte elden omslag

Jag hoppade över att leta och hitta passande bokförlag och gav själv ut Släck inte elden med hårda pärmar via Lulul.com. Senare har jag gjort en pocketversion och e-bok via Publit.

Läs också

Läsa

Blogginläggen Ge ut böcker en mänsklighet?, Vulkans service är under all kritik, Ge ut själv eller bli utgiven?, Snart har alla författare en agent och lyssna på poddavsnittet Är du poet om du är utgiven på eget förlag?

Fler blogginlägg

Leta och hitta passande bokförlag är ett blogginlägg.

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer till “Leta och hitta passande bokförlag”

 1. Jag tycker att det är lite synd av förlaget att enbart dom satsar på kända poeter, hur ska vi som skriver dikter då kunna komma ut på marknaden.
  Jag skriver dikter till vardags och många av de som fått läsa mina dikter tycker absolut dom är bra och borde ges ut, det är också en av mina drömmar, ett något förlag vill ge ut mina dikter i bokform

   1. Jag vet mycket väl att allt handlar om pengar, som allt numera handlar om pengar. Jag tycker det bara är synd att det inte satsas på lite mindre kända. Hur ska det då kunna komma fram nya författare förstår inte jag

 2. Hej!

  Synd att peningen ska få marginaliserade poesin! Förr fick poeterna inte betalt men diktera spreds. Nu ska de ha betalt och då är förlagen inte intresserade. Kanske det kan bli annorlunda med eböcker. Det borde passa poesin 😊

 3. Jag har i princip skrivit dikter hela mitt liv. En gång har mina dikter bokstavligen räddat mitt liv då jag levde i ett totalitärt land i min ungdom. Totalitära länders system letar efter individer som kan vara ”farliga” för systemet, individer som har någon slags politiskt medvetenhet med deras mått mätt. Det var då mina dikter räddade mig. De var nog för ”flummiga” för systemet. Jag slapp fängelse.
  Har aldrig funderat på att ge ut något även om jag tonsätter visa av dikter. Det är ett sätt att kommunicera med mig själv och världen. Men om det fans något bra förlag skulle jag kunna tänka mig att ge ut, eller vara med i någon bok tillsammans med andra. Ivo B.

  1. Iréne Svensson Räisänen

   Tack för att du delar med dig, Ivo! :)

   Enskilda dikter räddar liv, det kan jag också vittna om. Karin Boyes dikter fick mig att inte att avsluta mitt liv som 15-åring.

   Små och bra förlag som ger ut dikter dyker upp hela tiden. Tyvärr har de en tendens att snabbt försvinna. Ellerströms har alltid borgat för kvalité.

   1. Hej och tack för ditt svar.
    Så jätte viktigt är det inte för mig att ha dikterna i ett paket (bok). Det få komma när det kommer. Det som är spännande nu för min del är att hitta forum att läsa dem, sjunga dem. Det är något stort med mötet med andra människor genom poesi. Som sagt har jag tonsatt en del och jag och mitt band uppträder ibland lokalt i någon bygdegård eller liknande. Det är underbart. Det där att andra människor kan känna igen sig i mina ord, nej det finns inget större.

    1. Iréne Svensson Räisänen

     Ja, det är verkligen häftigt när människor tar till sig det man skriver. Jag fick min första diktsamling Hora, Dåre och Martyr tonsatt av en kille som tyvärr dog innan projektet var färdigt. Men det jag fick höra var magiskt.

Iréne Svensson Räisänen
×