Ordbrytaren styr
mellan meningarna
delar på dyslexi
bokstäverna flyter bort
ord söker ord i tomrummen
© Iréne Svensson Räisänen (2024-09-19
Innehåll
Om dikten Bryteri:
Tankadikt om hur dyslexi kan kännas. Mitt ordbryteri, dyslexi, påverkar mig mer när jag är trött vilket jag oftast är på grund av att jag sover för lite. Nu har också gråstarren börjar göra sitt.
Om dyslexi
Dyslexi är en specifik inlärningssvårighet som främst påverkar förmågan att läsa och skriva. Det är inte relaterat till intelligens eller allmän inlärningsförmåga, utan handlar om svårigheter med att avkoda ord, vilket kan påverka både läsningens hastighet och korrekthet. Dyslexi är oftast medfödd och ärftlig och beror på hur hjärnan bearbetar språkljud.
Symptom på dyslexi kan vara:
- Svårigheter att koppla bokstäver till ljud – personer med dyslexi har ofta svårt att urskilja och tolka språkljud, vilket gör det svårt att koppla bokstäver till rätt ljud.
- Långsam läsning – även om de kan läsa, kan tempot vara mycket långsammare än hos andra, och det kan krävas större ansträngning.
- Felstavning och stavfel – dyslexi kan leda till att ord ofta stavas fel, och personer med dyslexi kan ha svårt att komma ihåg hur ord stavas.
- Svårigheter att läsa och skriva sammanhängande text – det kan vara svårt att få till en flytande text både när man läser och skriver.
- Svårt att komma ihåg lästa ord – personer med dyslexi kan läsa ett ord flera gånger men ändå ha svårt att känna igen det nästa gång de ser det.
- Förvirring med liknande bokstäver och ord – till exempel kan bokstäver som ”b” och ”d” förväxlas, eller ord som ser liknande ut kan bli förvirrande.
Andra relaterade svårigheter kan vara:
- Problem med att lära sig främmande språk.
- Svårigheter med att förstå eller följa långa instruktioner.
- Utmaningar med att organisera eller strukturera information.
Dyslexi påverkar varje individ olika, och svårighetsgraden kan variera kraftigt. Stödinsatser som specialpedagogik, anpassade lässtrategier och teknologiska hjälpmedel kan dock underlätta för personer med dyslexi.
ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.
Läs också
Dikterna Ordstryk, Bara ord, Orduppror se videorna Ordlöst, Ordens pris, Ordflykt och läs blogginlägget Dyslexi hindrar mig inte att skriva.
Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar