Hoppa till innehåll
Drömmen
Älgen genom isen
poeten kastar lassot.
Vem räddar vem?

© Iréne Svensson Räisänen (2024-03-15)

Om dikten Drömmen:

Drömmare

Dikten kom till efter en dröm där jag såg en älg som gått ner sig på isen. Jag kastade mitt lasso för att rädda den och så vaknade jag. Frågan är: Vem räddade egentligen vem?

AI om drömmar

AI-robot

Drömmar är ett fascinerande fenomen som har lockat människors uppmärksamhet sedan urminnes tider. De kan ses som sömnens berättelser, ofta rika på symboler och emotionella erfarenheter som sträcker sig från det djupt personliga till det universella. Drömmar uppstår under sömnens REM-fas (Rapid Eye Movement), där hjärnan är nästan lika aktiv som under vaken tillstånd.

I många kulturer och genom historien har drömmar haft särskilda betydelser och ibland anses de vara budskap från det undermedvetna eller till och med profetiska visioner. De kan till exempel användas för problemlösning, som en kreativ källa, eller för att bearbeta dagens händelser, känslor och stress.

Dröm

Att skriva om och inspireras av drömmar är inget nytt inom litteraturen. Många författare och poeter har vänt sig till sina drömmande upplevelser för att föda sina verk. Till exempel har surrealister som Salvador Dalí och André Breton använt drömmar som grund för att skapa konst som syftar till att sammanfoga det drömliknande med det verkliga.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Drömmen är skrivet på versmåttet senryu.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×