Hoppa till innehåll

Marsmorgon

Marsmorgon
En morgon i mars
har mörkret fått ge vika för ljuset
Det syns en tydlig spricka
och himlen blöder
Stjärnorna har redan slocknat
somnat till talgoxens rop
och dagen badar i den solen

Text och foto: © Iréne Svensson Räisänen

Om dikten Marsmorgon

Soluppgång


Jag skrev dikten till tidskriften Aurora där den också publicerades.

AI om månaden mars

AI-robot

Det är den tredje månaden i den gregorianska kalendern. Den signalerar början på våren på det norra halvklotet, medan det på det södra markerar höstens ankomst. Längden på dagarna ökar och världen återupplivas av ljusare tider, vilket ofta är ett tematiskt element i litteratur och poesi som behandlar denna övergångstid.

Naturliga förändringar blir tydliga: snön smälter, första knopparna brister, och fåglarna återvänder från sina vintertrakter. Det är en tid för ny början, både i naturen och i människors liv, där rengöring och förnyelse, som påsk och vårstädning, är vanliga traditioner.

Snödropp

Historiskt sett var det den första månaden i den romerska kalendern, och den är uppkallat efter Mars, krigets och jordbrukets gud. Detta pekar på månadens kännetecken av aktivitet och tillväxt efter vinterns viloperiod.

För skribenter, poeter och författare blir månadens dramatiska överföring från mörker till ljus en inspirationskälla, vilket ofta framställs i verk som beskriver den ökande vitaliteten i naturen och människornas inre liv.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Läs också

Läsa

Mina dikter Slutet på mars, Vårvinter och min samling Vårdikter.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen
×