Hoppa till innehåll

Ögonblick

Ögonblick
Spetsgardinerna
över mark, hus och träden
frusna ögonblick

© Iréne Svensson Räisänen (2023-12-07)

Om dikten Ögonblick:

Frost

Snö-och frosttäcket som täcker allt utomhus i vinterkylan får det att kännas som naturen, världen, frusit till och stelnat. Det försöker jag fånga i den här dikten.

AI om hur naturen fryser

AI-robot

Naturen fryser när den utsätts för kalla temperaturer under vintermånaderna. När temperaturen sjunker bildas iskristaller som täcker ytan av träd, växter, mark och sjöar. Detta fenomen kan ge naturen en mystisk och förtrollande skönhet.

När det är tillräckligt kallt fryser vattnet i sjöar och vattendrag och omvandlas till en hård yta av is. Trädens löv och grenar täcks av frost, och det skapas ett vitt, glittrande täcke över landskapet. Marken blir hård och frusen, vilket gör att växter och blommor inte kan växa som vanligt.

Snögran

Frostiga nätter kan också bilda rimfrost, där små iskristaller bildas på ytor som grenar, lövverk och grässtrån. Dessa iskristaller kan skapa vackra mönster och ge naturen ett sagolikt utseende.

När naturen fryser blir allting stilla och tyst. Djur, fåglar och insekter anpassar sig till den kalla temperaturen genom att söka skydd eller gå i dvala. Det är som om naturen håller andan i väntan på vårens ankomst.

ps. Jag har redigerat och faktagranskat AI:s text.

Gör också övningarna

Skriv en halkfri snödikt och läs mina dikter Frostslöjor, Vitare än vitt, Vaggar, Si eller så, Kylslaget och Snöslöjor.

Fler av mina dikter
Mina diktsamlingar

Ögonblick på versmåttet haiku.


Iréne Svensson Räisänen

Iréne Svensson Räisänen

Poet och författare. Jag har gett ut 5 diktsamlingar, 3 skrivhandböcker, 1 novellsamling och medverkar i 40-talet antologier. Driver skrivforumet SkrivarSidan.nu och Poetpodden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Iréne Svensson Räisänen